• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stenmark - специалист
Имам колебания относно къде да изградя комина в който ще включа камина.Т.е. отвън залепен за стената/източно изложение/ или вътре в стаята.Мислех да че отвън е по добре понеже не заема място,защото после трябва да го крия с картона/облицовката на горивната камера/.Друго ,отвън може по лесно да се почиства ако се наложи.Единствено предимство намирам че отвън по трудно се изолира и в моя случай по скъп.
ArturDent - Почти Безобиден
Ами ти си имаш отговорите във въпроса. Не разбрах какво питаш.
Георгиев - специалист
Комин никога не се слага на въшна стена ако в него ще се включва камина. Първо... изстива => камината се пали по-трудно, второ получава се конденз => саждите са по лепкави и се запушва повече... трето, четвъто, пето и шесто не се сещам в момента, но 100% ги има. Това си е правило при проектирането, можеш ли да го сложиш на вътрешна стена винаги е на вътрешна. Сложиш ли го на външна се примиряваш че ще имаш само ядове с паленето :).
Tsilkov - майстор
Георгиев това правило е важало с пълна сила, но преди 20 години. Вече никой не прави зидани камини и отдавна на масовия пазар има добри топлоизолации. От гледна точка на комфорта външната стена (особенно близо до голям прозорец в дневната) е оптималното място за камината от гледна точка на комфорт защото компенсира загубите и изравнява температурата в помещението. В противен случай имаш 30 градуса до камината и 15 на външния прозорец и вкъщи ходиш с дебел пуловер за да не настинеш. Допълнителен бонус е че имаш пряк достъп до външна врата и не се налага да цапаш цялата стая при носене на дърва и сутрешно чистене.Първоначалното палене при такъв вариант естествено е малко по-бавно ама пък да топлиш с вътрешната топлина комина за да пали лесно е малко нелогично :sad:

P.S. stenmark все пак за предпочитане е самия комин да ти е вътре ако ще ползваш камината постоянно - ще отдава топло към къщата.Има вариант комина да почва от по-високо ниво (чистенето естествено е по-неудобно) и пак да имаш външен капак за чистене.
stenmark - специалист
Tsilkov
Благодаря ти,сега ми даде идея че наистина комина може да не започва от пода и да е от вътрешната страна.Това дали ще промени тягата ,понеже нали изискването за камина комина да е минимум 4м,а така ще се намали с поне 1.5м.Артър от теб очаквах съвет все пак къщата ти е нова и имаш камина.
kapanec - специалист
Прави го от вън и проблемите ти за на пред ще си останат от вън.Аз сега планирам да си направя външен и като си е направен както трябва съм убеден че няма да има ядове.Има такива изолации и технологии
Tsilkov - майстор
stenmark написа:
Tsilkov
Това дали ще промени тягата ,понеже нали изискването за камина комина да е минимум 4м,а така ще се намали с поне 1.5м.
То от значение е точката в която горивната камера дърпа въздух и точката в която комина изхвърля. Аз ти препоръчвам за всеки случей да си сложиш нещо такова http://kamini-germant.com/33/38/534.html за да улесниш паленето. Верно че е над 300 лева, но не забравяй че ти спестява врътнята по изработване на свястна шапка за комина.
P.S.Предполагам ако питаш в раздел "Отопление" ще получиш доста повече отговори.
stenmark написа:
Tsilkov
Благодаря ти,сега ми даде идея че наистина комина може да не започва от пода и да е от вътрешната страна.Това дали ще промени тягата ,понеже нали изискването за камина комина да е минимум 4м,а така ще се намали с поне 1.5м.Артър от теб очаквах съвет все пак къщата ти е нова и имаш камина.
Каккккви 4 метра, добре че не съм го чел това като строих. Моя започва от плочата над камината и е висок към 2.2 м. Изолиран. Ама знаех още при проектирането къде ще си сложа камината. Дърпа си супер.
А отговорите наистина ги имаш във въпроса. Изброил си предимствата и недостатъците. Отава само да решиш вътрешен/външен и да го направиш качествено.
MAPTO - напреднал
ArturDent написа:
Каккккви 4 метра, добре че не съм го чел това като строих. Моя започва от плочата над камината и е висок към 2.2 м. Изолиран. Ама знаех още при проектирането къде ще си сложа камината. Дърпа си супер.
А отговорите наистина ги имаш във въпроса. Изброил си предимствата и недостатъците. Отава само да решиш вътрешен/външен и да го направиш качествено.
Както е обяснил Цилков от дъното на камината до шапката на комина е желателно да са поне 4 метра, така че си го уцелил.
По темата - ако не бърка нищо на горните етажи (да е в средата на някоя стая/стена или пък да прецака използваем прав ъгъл на стаята) си е най-добре да е вътрешен, иноксов с изолация.
Е то няма как да не се уцели, освен ако камината ти не е залепена за тавана на помещението. Даже тогава е трудно ;)
  • 1
  • 2

Тема "Разположение на комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: