Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Mony - специалист
Привет на всички специалисти от този прекрасен форум! Преди два месеца бяхме решили да лепим мраморизиран варовик на къщата - за цокъл. Но се отказахме и решихме да е гранитогрес. Вече го купихме и започнах да проучвам за особености при лепенето му. Гранитогрес на терасите сме поставяли, но на стена - не. За това моля специалистите за помощ относно съвети и мнения. Идеята ми бе да лепя плочките (размери 300Х600) без фуги, защото е по-красиво. Но поради температурните разлики се налага фуга около 5 мм. Четох също, че е наложителна и дилатационна фуга - трябва ли да оставям такава? Може ли да е хоризонтална - примерно между всеки 2 реда плочки. Най-дългата стена е с дължина 14 метра и височина 1.35 метра. След малко ще кача и снимки.
Mony - специалист
ето и снимката

Прикачен файл

House (Medium).JPG
House (Medium).JPG (55.87 KиБ) Видяна 11109 пъти
ebahti - майстор
дилатационна фуга фуга се оставя м/у 2 сгради залепени 1 за друга,а иначе технологията за лепене си е същата както и на под,само че почваш да лепиш от 2рия ред на мастар,накрая се лепи 1вия ред защото всяка плоча се реже според терена......по принцип може и без фуга ,но за навън е препоръчително
Mony - специалист
Благодаря за информацията. Разглеждах доста сгради с камък и плочки и ми направи впечатление, че повечето са без фуга. Още се двуумя...След около месец ще лепя и до тогава ще проучвам въпроса. Надявам се да получа и още мнения в този форум.
future - специалист
Ако имаш три реда и шарката ти позволява , аз на твое място бих разминал фугата.
Илиян Илиев™ - майстор
Аз рядко съм виждал сгради с външна облицовка и фуга.

За съжаление, този който би могъл да ти даде най-добрия съвет от доста време не пише във форума. :cry:
vekarata - специалист
Нямал съм до сега проблеми с лепене на гранит или гранитогрес без фуга.Винаги използвам флексово лепило Ceresit CM16/водо- и мразоустойчиво/.Обикновенно на една сграда за външна облицовка се използват плочи с размер 40/40 см.или 50/50 см.Може да бъдат с фаска или без.Много е важно основата да е здрава.Другото важно условие е задължително да се лепи на гребен.
Последна промяна от vekarata на съб фев 20, 2010 10:49 pm, променено общо 1 път.
pavkatay - майстор
любител съм, но церезит СМ 11 не е флексово лепило. работил съм доста с него и веднъж с СМ 16.....
vekarata - специалист
Машинално съм написал 11.Прав си номера е 16.
bencho_rb - специалист
Answers: 1
по принтцип може да ги сложиш както ти харесва с фуга или без но ако искаш да си по сигурен все пак ще ги вее,пе4е,лед и тн. хубаво е да има разширителна хоризонтална фуга например на3- 4 метра която не е фугирана а запьлнена с силикон на тцвят

Тема "Въпрос за лепене на гранитогрес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: