Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Значи трябва да си направя топлоизолация на плочата, от страната на покрива. Подпокривното пространство няма да се ползва за живеене. Там ще има само разширителен съд за парно. Но ще трябва да се качвам отвреме на време.
Как да си направя топлоизолация, по която може да се стъпва (внимателно). Не желая да се хрърлям в някакви скъпи решения - за механичната устойчивост, поне.
При съветите да се има предвид 120+ кг. ;) А, ако някой му се смята натоварване кг/кв.см да има предвид, че нося обувки 47 номер ;)
goran2 - специалист
Добре де не те ли устройва да си сложиш фибран?Твърд е и няма проблем да ходиш от горе.Аз поне така съм решил.
n.nikoloff - специалист
Можеш да си наредиш свободно плочи XPS или EPS, а върху тях свободно няколко талпи във формата на пътека.
Тани - модератор
Проблема на стиропора и фибрана е , че не можеш да ги уплътниш добре и остават фугите. От друга страна са по-скъпи от ватата. Нареди си вата, най-добре 2 пласта .
10 см. вата ще ти легне по-евтино от 3-4 см фибран , а изолацията ще е много по-добра. Със стъпването също нямаш грижи , стига да не падне плочата :lol:
Аз реших този проблем по следния начин:
Направих скара подобна на тази на която се кове дюшеме - 60 см разстояние между гредите, а самите греди 10Х6 см. поставени на нож. Кухините се заъпват с минерална вата Изовер а върху скарата поставих ПДЧ 240Х120 с подходяща механична здравина за да може да се ходи по него - при мен жените ползват тавана като сушилня за пране.
Преимущества: лека конструкция, бързо за изпълнение, мишките не харесват минералната вата /за разлика от ХПС/ добра термоизолция....
XPS и EPS, не ме издържа, за съжаление ;) похлътва малко.
А вата , няма ли и тя да хлътне !? След 10 години вече няма да е 10 см а 1 см.
Мислех си XPS, и отгоре малко замазване (като външна ТИ), да стане както трябва. След това от тия плоскости с дървесните частици (не си спомям как се казваха, на второто питие).
Притеснява ме, че ще се скапят с времето.
Номера е че каквото правя трябва да е сега, щото после слагам покрива и ми остава една дупка 80х80 см през която трябва да тикам всичко.

П.П. Пък и ако някой иска да се заеме с изпълнението (на прилична цена) да ми пише на лични. Русе?
П.П.П. А и покрив ще правя (само не с метални керемиди). При комплксен договор, очаквам отстъпки.
Тани - модератор
ArturDent написа:
XPS и EPS, не ме издържа, за съжаление ;) похлътва малко.
А вата , няма ли и тя да хлътне !? След 10 години вече няма да е 10 см а 1 см.
Явно не си виждал руло вата :lol: :lol: :lol: :lol:

Ефекта е обратен , на този който си описал - от 1 след като се освободи ватата става на 5 . Колкото и да я тъпчеш , като я отстъпиш си се връща в изходна позиция. Така или иначе няма всеки ден да се разхождаш по нея! Щом няма да има нищо друго на тавана , няма смисъл да правиш скари и плоскости над изолацията!По добре парите които си склонен да дадеш за тези изпълнения ги вложи във вата. За да се избегнат топлинните загуби в нискоенергийните къщи слагат над 40 см вата. Топлото както знаеш бяга нагоре , така че няма да сбъркаш ако сложиш 20 -30 см вата! Ще ти легне 8-10 лв на квадратен метър , а инвестицията ще ти се върне много бързо. Да не говорим за комфорта!
dito - специалист
Ватата наистина ми изглежда най-разумно решение, но все пак, дали няма да се размести при ходене?
Верно, че ватата ще се върне в начално положение...
И как ватата само така да я положа, няма ли да поеме от влагата във въздуха? Все пак покрива няма да е херметично затворен.
Само разсъждавам без да имам необходимите знания....

Ето и снимка, където ще се прави топлоизолацията.

Изображение
n.nikoloff - специалист
Ватата не е хигроскопична. Аз за XPS-а затова ти казвам,че трябва да сложиш по едни талпи. Като ходиш по талпите натоварването се поразпределя и няма да има сериозни поражения по полистирола.

Тема "Топлоизолация на таван (на която може да се стъпва)." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: