• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте, трябва да направя кофраж за основа намасивна ограда.Имам проект,разрешително и т. н. ,но имам и зъл и лош съсед !!!! Между двата имота има телена мрежа с метални колци, поставени от моя съсед.Аз искам да си отлея основите за оградата в моя парцел, по границата с имота / респективно непосредствено до мрежата на съседа / , но нямам представа как да захвана кофража от към страната на мрежата. Моля би дайте ми съвет или пратете някоя снимка на подобен кофраж. Основите по план са 60 см. в земята и от 20 до 60 см над повърхността,тъй като терена е наклонен. Ширината на основата е 20 см.
ArturDent - Почти Безобиден
Съвет за кофража сега не ми идва на ум.
Но относно зъл и лош съсед - можеш да му кажеш да го ду...а. Ако не иска да прочете закона и пак да го ду.а.
Ограда с плътна част до 60 сантиметра, над земята ти позволява закона. Дори и той да не е съгласен, ако е изцяло в твоя парцел нищо не може да направи, освен ако няма законна постройка на по-малко от 60 см от оградата. Даже можеш да я направиш до 2.2 м. Това пише в чл.48 от ЗУТ.
Има едно изключение - ако си в неурегулиран имот - ограда с плътна част не може.
Justy - майстор
http://symac.dir.bg/_wm/gallery/?df=17& ... 247afbf979

Разгледай снимки 12, 13, 16, 19, 21, 22. Ако ти вършат работа ще ти потърся и снимки с кофража, както и съвети за колоните.
torbalan - Дървен философ
аз когато ми е несгодия да хващам кофража от едната стрна - обикновено го хващам с тел или арматурно желязо, което после остава в бетона....

пробивам двете страни на кофража и вкарвам едно тънко арматурно желязо
което го кривя от двете страни...
и така през метър - метър и половина...

получава се нещо като буквата Н, ако гледаш отгоре))
Това арматурно желязо как го захващаш от външната страна за да не се изхлузи под натиска на бетона?
До Justy: Ако имаш някоя снимка на кофража, прати я.
kuuuuuul - майстор
Тук можеш да видиш мойта ограда
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=45
,правил съм я съвсем сам без да стъпвам от другата страна.През кофражните платна се пробиват дупки и през тях се вкарват шпилки на които съм заварил по една арматура за да мога да ги вкарвам от другата страна,м/у платната за дистанция и запазване на шпилката от бетина ПВЦ тръбички,от към тебе стягаш с гайка.Цялата работа може да извършваш на каквито етапи ти е удобно.
torbalan - Дървен философ
bobi-pan, огъвам го на буквата Г
то пак зависи колко високо ще бъде де....

ако е висока основата на оградата - може да се наложи по-здраво окрепване да правиш....

също с тел става - две дупки в платната
прекарваш тел сгъната в няколко ката
от единия край пъхаш пирон, така че да законтри
опъваш колкото трябва
в другия край усукваш парче дърво примерно.....
или забиваш пирон и връзваш телта на пирона...

варианти много...
Благодаря на всички за съветите. Вече ми се изясниха нещата и може би ще опитам метода с "двойна тел и пирон" или с "шпилка и гайка". Знаех , че мога да разчитам на вас. Благодаря ви.
  • 1
  • 2

Тема "кофраж за основа на масивна ограда... дайте съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: