Здравейте, трябва да направя кофраж за основа намасивна ограда.Имам проект,разрешително и т. н. ,но имам и зъл и лош съсед !!!! Между двата имота има телена мрежа с метални колци, поставени от моя съсед.Аз искам да си отлея основите за оградата в моя парцел, по границата с имота / респективно непосредствено до мрежата на съседа / , но нямам представа как да захвана кофража от към страната на мрежата. Моля би дайте ми съвет или пратете някоя снимка на подобен кофраж. Основите по план са 60 см. в земята и от 20 до 60 см над повърхността,тъй като терена е наклонен. Ширината на основата е 20 см.
Съвет за кофража сега не ми идва на ум.
Но относно зъл и лош съсед - можеш да му кажеш да го ду...а. Ако не иска да прочете закона и пак да го ду.а.
Ограда с плътна част до 60 сантиметра, над земята ти позволява закона. Дори и той да не е съгласен, ако е изцяло в твоя парцел нищо не може да направи, освен ако няма законна постройка на по-малко от 60 см от оградата. Даже можеш да я направиш до 2.2 м. Това пише в чл.48 от ЗУТ.
Има едно изключение - ако си в неурегулиран имот - ограда с плътна част не може.