Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
beam55 - напреднал
Предстои ми да направя обратния насип върху основите на къщата, която е на склон. Склона е с около 3 метра дълбочина, а надолу е мека скала, т.е. няма как да копая повече, а и нямам желание. Ще има ли ефект за защита от мълнии, ако вкопая 5-6 метра алуминиева шина встрани от дренажната тръба. Благодаря за отделеното време и за всички идеи.
blv - специалист
Пробвай с заземителни колове максимално далече(в изкопа) от къщата, оттам позинкована шина 40/4 на заварка с препокриване 15см. се изкарва на фасадата на височина 1.50м, там се слага кутия в която се връзва с спусака от гръмоотвода. Последният може да е от бетоново желязо ф8 или екструдиран проводник. Всъшност всичко това трябва да го имаш в проекта. Помисли за заземление на къщата не е никак маловажно :!:
mirk - майстор
Алуминиеви елементи не се използват за заземители окисляват се и съпротивлението се овеличава. Както ти каза колегата най евтино е с поцинковани заземителни колове 1.5м винкел и поцинковани шини.
kavi67 - специалист
Здравейте,имам няколко въпроса към знаещите!По проект,гръмоогводната инсталация ми е дадена(пасивна)с външен монтаж,тоест всичко се вижда-проводник,съединителни клеми,стойки за капак,стойки за керемиди.Въпросът е,дали всичко това може да се изпълни така,че всички детайли да се положат под топлоизолацията,под скатовете и(двускатен покрив,акт 14)билото?Това,изпълнение дали е опасно-някоя мълния би ли могла да подпали покрива?И,дали ще имам 'проблеми' с общината,при последващо въвеждане(етаж от къща) в експлоатация на обекта,или тях ги интересува становището на лицензирана фирма по въпроса?Благодаря!!!
daniench - напреднал
ако видиш как се зачервява проводника на мълниезащитата изобщо няма да помислиш да го скриваш
kavi67 - специалист
Да се зачервява не съм виждал,дори не съм и чувал!Все пак има резон в това което пишеш-нали милиони волтове протичат за част от секундата.Но,нали е само за част от секундата,няма през 5 секунди да ми пада мълнйя я!Не знам може пък и да си прав,но бих искал да видя и още мненйя по въпроса.Благодаря!
mirk - майстор
Гръмоотвода това му е работата да привлича мълниите :lol: и като си го сложиш по често ще те посещават. А ако искаш да не те посети пожарната забрави за красивия външен вид.
По-добре направи или изисквай да ти направят мълниезащитната инсталация ,както е по проект.Идеята да я скриеш под елементите на покрива,топлоизолация и т.н. не е особено удачна :lol: на практика в този случай нямаш мълниезащита и пожарната може наистина да ти дойде на гости.Другия вариант, при който няма да имаш плетеница от проводници на покрива е варианта с активен мълниеприемник/ тип ESE/.За повече подробности на лични.

Тема "Гръмоотвод?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: