Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
isbul - специалист
Ще подменям покрива на стара тухлена къща, гредоред.
Идеята е да не е много скъп и да е сравнително лек, защото няма бетонна плоча, а смятам и да направя нещо като тавански етаж.
Какъв тип покрив ще ми препоръчате?
ОСБ с битум, дъски с цигли или нещо друго?
Ако с цигли какви?
Какви подложки?
Съвет, какво да изисквам от майсторите?
За съжаление нямам много представа и ще бъда благодарен на помощ от ваша срана.
8180 - майстор
Щом ще правиш етаж отдолу, предвиди и топлоизолациия (поне 10см.).
Като решиш с какво ще правиш, пиши пак да ти кажем какво да изискваш.
pipbel - майстор
8180, надявам се печатна грешка :-D
isbul, 10 см за таван е малко, абсолютния минимум за мене там е 15 см.
8180 - майстор
pipbel написа:
8180, надявам се печатна грешка :-D
isbul, 10 см за таван е малко, абсолютния минимум за мене там е 15 см.
Абе не е баш грешка :) - писах за подсещане и "поне", та евентуално питащият да се заинтересува, че май пропуска този момент.
Може пък да му е ясен и да пита само за неясното му
С теб съм на 100% съгласен.
isbul - специалист
За топлоизолация също приемам всякакви съвети и идеи, наистина бях позабравил за нея.
Както и за вид покрив, едни майстори сега ме навиват за воалит.
schuldiner - майстор
Като начало трябва да си подредиш приоритетите. Например:
1. Лек.
2. Не скъп.
3. Наклон на скатовете.
4. Климатична зона.
5. Естетика.
6. Шумоизолация, топлоизолация, пожаробезопасност, други.

Както искаш така ги подреди. В този вариант изборът сам се стеснява:
1. Битумни, полимерни, метални керемиди (ондулин и мембрана с посипка няма да коментирам, ама и те са възможност все пак).
2. Избираш по т.1 според предлагането.
3. Според съществуващия покрив или с колко може да се променят котите. Изборът на правилен наклон ти решава двата основни проблема - дава оптимална квадратура на завършения покрив и оптимална носимост на конструкцията (т.е. и сеченията на дървения материал стават ясни).
4. Ако не може да пипаш наклоните, залагаш достатъчно здравина в конструкцията според снеговалежите и тежестта на покрива. Това обикновено го прави проектант. Както и по предната точка, ама май предпочитат да спазват някакви усреднени за района мерки. И правилно...
5. За естетиката ти си решаваш.
6. Също... Например вариантът за топло/шумоизолация с 10 см вата в междуребрието, гипсокартон, елинсталация, вата, гипсокартон на конструкция се приема добре от пожарникарите (ако ти се налага одобрението им) и съвсем не е лош за изпълнение. Може и вата+фибран, а също и пароизолация, но това са вече подробности...

ПП Лично мнение - ако майсторите ти препоръчват "воалит", не им вярвай и за другото. Иначе изпълнителят би трябвало да знае кое как, ама твоите от една дума не ми харесват...
8180 - майстор
Аз съм фен на това:
http://www.tegolacanadese.com/bg/tetto_ventilato.aspx

Кликай на менюто в ляво за подробности.
Дебелините на ТИ там са "стари". Както спомена Пипбел по-горе, новите изисквания задават по-дебели.
schuldiner - майстор
Много хубави работи имат Тегола, ама не показват картинката с вентилируемо пространство над ТИ на покрив с битумни керемиди. В техните схеми топлият покрив е или вентилируем с видим гредоред и някакво панелно покривно покритие (върху скари), или битумен, в който не е ясен детайлът на топлоизолацията и не се вижда нито паропреминаването, нито какъв е таванът. Но пък не казват, че битумното покритие е за студен покрив...
За мен ценен момент е дифузната мембрана sd 0,02 м. Освен че си има предназначение, с нея може да се ограничи ватата при монтажа в междуребрието, за да остане пространство към обшивката за вентилация и да не се обдухва ТИ при конвекцията. Това при жегите. За студ мисля, че няма такова движение на въздух, та да влияе на ТИ.
Абе на мен ми е ясно какво показват и какво спестяват, ама да комбинираш схемите не е толкова просто...

Тема "Помощ за избор на покрив(не се дублира с долната тема)?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: