• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mirk - майстор
Какво ви е мнението за фолиото Veltitech 120 на Брамак за необитаем таван. Паропропускливо ли е или не, в сайта им не е написано точно и ясно. Механично здраво ли е, на пипане ми изглежда доста тънко (продавачката не ми даде да пробвам даго скъсам :-D ) Ще се полага върху здрава и и сравнително плътна дъсчена обшивка.
По добър вариант ли е от трислойна битумна мушама (сезалена плетка, битумна хартия, тънък найлон) цената на това черно нещо е около 75ст/кв.м а на фолиото двойно 1.62лв/кв.м има ли защо да е двойно по съпо. :?
schuldiner - майстор
Добро "бюджетно" предложение от Брамак... Здраво е, не се хлъзга, лесно се разстила, не е скъпо - аз го ползвам за аварийно покриване за многократна употреба (особено последния месец ми беше много полезно, в сравнение с тъпите найлони). Не знам каква му е разликата със Стандарт-а, ама дори и без да гледам спецификациите, ще ти кажа, че е далеч по-добро от оная битумна кензня.
Не съм го ползвал за постоянно, но ако кажеш какви ще са керемидите... може и да успея да дам полезен съвет.
8180 - майстор
Подпокривно фолио VELTITECH 120

VELTITECH 120 е дифузионно затворено подпокривно фолио за покривни конструкции без дъсчена обшивка и необитаемо подпокривно пространство. Иновационна производствена технология дава предимства, които досега бяха характерни само за дифузионно отворено фолио. VELTITECH 120 е значително по-леко от битумните материали и затова се полага по-лесно и по-удобно.
http://www.bramac.bg/produkti/pokrivni- ... h-120.html

дифузионно затворено = пароНЕпропускливо.

В твоя случай това не те бърка.
Какво му пречи дъсчената обшивка не ми е ясно, възможно нещо с пироните да не се понася.
stivemaster - майстор
Не си струва това на Брамак, използвай това което си намерил , освен това за необитаем не ти е необходима паропропусклива мембрана .
schuldiner - майстор
С галванизираните пирони (с широките глави) VELTITECH се понася екстра. За разлика от оня боклук, който след една година на покрива мяза на изсрана дъвка, дори и да е кован през летви. Писнало ми е да поправям циганска работа, ама какво пък - сложи си сизаленото, а някой като мен ще има работа утре...

ПП В първия момент като го видях, си помислих, че Брамак също са се заразили да пускат сурогати, ама нали виждаш - намерих му приложение... И двата цитирани материала не стават за нормален покрив, но с някои уговорки VELTITECH по-става...
mirk - майстор
8180 написа:
Подпокривно фолио VELTITECH 120

VELTITECH 120 е дифузионно затворено подпокривно фолио за покривни конструкции без дъсчена обшивка и необитаемо подпокривно пространство. Иновационна производствена технология дава предимства, които досега бяха характерни само за дифузионно отворено фолио. VELTITECH 120 е значително по-леко от битумните материали и затова се полага по-лесно и по-удобно.
http://www.bramac.bg/produkti/pokrivni- ... h-120.html

дифузионно затворено = пароНЕпропускливо.

В твоя случай това не те бърка.
Какво му пречи дъсчената обшивка не ми е ясно, възможно нещо с пироните да не се понася.
А това червеното от цитата от описанието как да го разбирам. Хем затворено а има предимствата на отвореното :? Наистина не ме бърка, просто не мога да си го обясня противоречието което са написали.

Искам само здрав и качествен продукт, който да издържи достатъчно дълго време.schuldiner как е на здравина, лесно ли се къса, неможах да го пробвам в магазина и се чудя дали няма да се разкъса и това с времето. Ама Брамак дават 30 години за техните системи и се предполага че важи и за това фолиото.
Керемидите са керамични.
8180 - майстор
Мирк,
Не изключвам червеното да е просто реклама.
Често "иновационните технологии" оправдават нова, по-висока цена.

Трябва да се гледа и сравни с предишния продукт на фирмата.
Възможно е да са взели плетката или нещо др., което преди е било само в дифузните им, които обикновено са по-скъпи. Сега дифузно/недифузно - цената близка, примерно.
Доста параметри са дали, включително и въпросната здравина - трябва да се сравни.
Ако по някакви пунктове дифузното по-те устройва, не пречи да ползваш него. Погледни и при:
http://vjfisosystems.com/bg/products/20

Какво ще е най-горе - май не видях?

schuldiner,
Що е то "нормален покрив"?
kavi67 - специалист
Здравей колега.Аз миналата година ползвах това на VELTITEX,сравнително евтино е,и най-вече това за което питаш,дали се къса лесно,мога да ти кажа че не се къса толкова лесно,нищо,че изглежда толкова тънко!Около комина имах доста стърчашти парчета,които майсторите оставиха в опасна близост!!!Та,реших да ги почистя за предстоящият зимен сезон,че да има някаква прилична дистанция м/у комина и дървената конструкция.Вярвай в чудо се видях,добре,че имах малко място да го подрежа и да се разпори до края.Няма да съжаляваш,ако питаш мен.Дано съм ти помогнал,ако има нещо-питай!!!
schuldiner - майстор
Що е то "нормален покрив"?

Без отклонения в изпълнението на проекта и използваните материали.

Понякога се налага - къде от икономии, къде от любов към иновациите, да се правят компромиси, експерименти... Случва се резултатът да не е лош, но това не значи, че е нормално да е така.
Не разбирам каква е разликата за вентилацията, че Брамак да препоръчват велтито без дъсчена обшивка. Да не смятат кондензът да се оттича вътрешно към стрехата?! Абе търговски трикове - два пъти по-слабо (но пак е доста здраво), наполовина слоевете, а цената не е наполовина... Аз съм доволен, ама за НОРМАЛЕН покрив не знам дали си струва.

mirk,
Ако ползваш паронепропусклив материал е възможно да имаш проблеми с влагата и дървенията. Нищо че "за необитаем не ти е необходима паропропусклива мембрана". Т.нар. студен покрив поне през 2-3 месеца в годината е достатъчно топъл спрямо външната Т, за да има условия за конденз. За да вентилираш (не ме питай откъде се вземат водните пари - всяка къща е различна, но влага в подпокривното има), най-лесно е с паропропускливо и керемиди-отдушници. С твоите материали няма да е зле да вентилираш с отдушници през билото или с прозорче (ако има такава възможност).
mirk - майстор
Покрива си е нормален :) с керамични керемиди. До сега нямаше никакво фолио, но керемидите искат преглеждане и сортиране и реших да сложа и фолио. Не знам как ще се отразят парите доколкото ги има на дървенията но мога да кажа че течовете за 45 години не са се отразили никак на буковите дъски. Изключително здрави са и не са мръднали за толкова години. Покрива не е толкова запушен че да се спари в момента направо си става течение в него, но не е завит с фолио. Дори и след опаковането вятъра ще има достъп от под стрехите които не са плътно наковани с дъски. Капандури има две с метални капаци северна и южна, може да помисля да се отварят някак си наполовина за подобряване на венитлацията през горещите летни месеци. :?
  • 1
  • 2

Тема "Подпокривно фолио" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: