• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
null - специалист
Въросът ми е - какви документи ми трябват за да си направя ограда?
Ако темата не е за тук, моля някой модератор да я премести.

Случаят е следния.
В село Волуяк си купихме парцел (преди три години). В регулация (нова). Съседните парцели не са оградени. Искам да си направя ограда. Циментов бордюр с железни колове и мрежа.
Ходих в община Връбница, където никой не можа да ми каже какви документи ми трябват за да ми се разреши да си я направя. Всички ме препращаха към главния архитект. Та изчаках си аз чакането за да вляза. И според него за да подам молба за разрешение за ограда ми трябват - конструктивен план и трасировъчен план (карнет). После се чакало поне месец за да ми излезе разрешението и т.н.
Останах с впечатлението, че този трасировъчен план се прави от лицензирани фирми, които си вземат координатите от кадастъра и по него издават някакъв си там документ.
Да ама не. Обадих се в такава фирма. Трасировъчния план се правел като се слагат колчетата за оградата. И какво се получава - плащам веднъж за тия колчета. Подавам си документите след "няколко" месеца ми излиза разрешението и отново плащам за тия колчета, защото и съседите не спят.
Ако някой е минал през тая бюрократщина, моля да сподели.
То оградата ще я вдигнем за два дни ама ...
krasiorocknroll - специалист
Дано успееш да я направиш без да имаш проблеми със съседите.Много е лошо да имаш "крив " съсед и той на всичкото отгоре да ти е роднина :sad:
null - специалист
Съседните парцели все още май се продават ...
Така, че не се знае. Искам да го оградя за да не почнем да се съдим после с някой съсед с години за един метър ограда.
mhd - помощник
За съжаление наистина си е ходене по мъките като тръгнеш да се разправяш с общини и други държавни учреждения.Наистина ти трябва проект/не си представай нещо кой знай кво/ 4-5страници. И няколко чертежа от инженер конструктор. "Картинка" на бъдещата ограда, обяснителна записка и туй представлява.Подаваш молба и започва чакането.Ако имаш щастието да не те връщат за нещо което са си измислили - получаваш разрешение за строеж.Викаш си лицензирана геод фирма/обикновенно има такива коити си работят с общината "случайно"/ те ти набиват колците/демек ти очертават имота/ и после почваш да се гърбиш с копането :-D
null - специалист
В молбата за разрешение на строеж на ограда трябва да има прикрепен трасировъчен план от лицензирана геодезическа фирма. Което обаче означава, че те са минали, замерили и набили колчетата. Е да ама не. Те тия колчета няма да стоят още няколко месеца докато от общината ми разрешат.
Та съм решил. Идват ония с колчетата. След тях с багерчето и бригада да си я почне оградата пък аз в общината да подам молбата. Ние свършваме за два-три дни, но не опъваме мрежата (то и без това, кой знае дали ще остане повече от една нощ). Циментовия бордюр и колците в него така, че да не могат да се вадят и да пътуват към надин.
Пък после когато си искат да решават в общината...
BanoTheWolf - специалист
Съжалявам, че темата е изгубила давност, но просто пояснявам :)
Значи при молбата/искането или заявлението до Общината респ. района (какато искате го наречете), за издаване на строителна линия и разрешение за строеж трябва да имате:
1.задължително проект
2.геодезическо заснемане,трасировка
3.инженерно становище - не го търсят ако оградата не е масивна
4.и щом ще наливате бетон искат Протокол Образец 2 за откриване на строителна площадка, НО само раздел II след като Ви бъде издадено разрешението за строеж.
Без значение, че е ограда, съветвам да носите и копие от нот.акт и копие скица.
Също трява да е съобразена със ЗУТ оградата, т.е. към лицето на имота гл.арх. на която и да е община не дава плътен зид - трябва да е ажурна (прозирна), позволява се по закон плътния зид да е 0.60м. и след това да прозира, а със съседни имоти оградата важи същата плътност до 0.60, но ако има нот.заверено съгласие от съседите може и цялата да е плътна - става въпрос ако оградата е ситуирана точно на границата, НО ако е изместена изцяло в собствения двор тогава за плътна ограда не се изисква такова разрешение от комшиите.
Borizanov - специалист
Извинете ама не разбрах... това темата за ограда ли е или за построяване на депо за ядрени отпадъци????
masterrichi - специалист
Абе приятелю в това село кой ще търси проекти за ограда ,прави си я спокойно и не вдигай много шум ама преди това се разбери с комшийте да не ти правят проблеми с доноси.Съгурен съм че в това село поне 80% от къщите нямат проекти.
Leon - специалист
Ако пък дойдеш в наше село и кажеш за проект и разрешение за ограда .... един месец ще трябва да ги черпиш, щото ще помислят че се подиграваш с тях!!!

:?
BanoTheWolf - специалист
Аз само исках да бъда полезен ;)
Става въпрос и друго - ако съседите сега не направят проблем и си направиш оградата, ма в един прекрасен ден дойдат общинарите или пък със съседа се скарата и той те топне, тая ограда трябва да се събори, защото няма да имаш разрешение за строеж! А такива дни идват понякога, а оградата ако е хубава струва около 100тина лева на л.м. А пък и сега излиза новия ПУП за този район ;) Така че понякога е хубаво да си направиш законово нещата - все пак не сме цигани, та да минем метър :evil:
  • 1
  • 2

Тема "какви документи ми трябват за ограда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: