• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nenkolpfc - напреднал
Здравейте,ще реконструирам една стара стреха с размери 4.5х14 във гараж,работилничка и малка механа,но проблема е в порива който трябва да се замени с нов.Ще бъде едноскатов и възможно най евтиния вариант.За сега съм се спрял на OSB и отгоре воалит или полизол.Ако някой може да предложи нещо по практично(и евтино разбира се)или да даде някакъв съвет примерно колко дебело OSB или какъв друг материал,слага ли се нещо между воалита/полизола и дървената основа,през какво разстояние и какви да бъдат гредите и други,ще му бъда благодарен.Предварително благодаря.
schuldiner - майстор
nenkolpfc написа:
Здравейте,ще реконструирам една стара стреха с размери 4.5х14 във гараж,работилничка и малка механа,но проблема е в порива който трябва да се замени с нов.Ще бъде едноскатов и възможно най евтиния вариант.За сега съм се спрял на OSB и отгоре воалит или полизол.Ако някой може да предложи нещо по практично(и евтино разбира се)или да даде някакъв съвет примерно колко дебело OSB или какъв друг материал,слага ли се нещо между воалита/полизола и дървената основа,през какво разстояние и какви да бъдат гредите и други,ще му бъда благодарен.Предварително благодаря.
Понеже няма повече данни, ще си позволя една бакалска сметка, почти наизуст...

Дървен материал за конструкцията - около 3 кубика. Размери 10х10 на 4 м за пояси 3 по 14 м + 2 по 4,5 м и 3-метрови за колони, абе 22-24 бр.; 6х12 пак 4-метрови за ребрата около 50 бр., през 50 см ги смятам, но имат удължаване и скоски; клещи - талпи по две на ребро или 50 бр. 3-метрови.
Обшивка - малко под 2 м3 дъски на 4 м - при тази дължина би трябвало да влизат без отпадък. Не ОСБ, защото не е много по-евтино, а и не укрепва добре (надлъжно). Освен това ОСБ с един пласт битумна изолация не е достатъчно. Дъските... има по 150-160, има и по 300 лв. кубика - ти ще си ги гледаш отдолу, избирай!
Покритие - казахме на един пласт битум не е достатъчно. На 2 пласта идва малко по-скъпо, но пак е по-изгодно от алтернативите (ондулин, профилна ламарина и т.н.). Прилични материали ще излязат 12-14 лв. за два пласта и 16-20 за мембрана + битумни керемиди.

Значи с 1500 лв. за дървен материал и още толкова за някакъв полизол и битумни керемиди може да си направиш доста приличен покрив.
Това е за цяло помещение, като хамбар - без подпори в средата, прегради, стени и т. н. Ако ти се струва скъпо, ще се опитам да сметна с полизол един пласт върху ОСБ или ондулин с малко по-рехава конструкция, но според мен икономията не си заслужава.
stenmark - специалист
Не се заяждам ,обаче ребро 6/12 през 50см е малко пресилено и като имаш предвид ,че отгоре няма да има керемиди ами полизол?Няма размер 4,5 има 3,4,5,6 и така нататък.Ако дървения материал е 5куб това е максимум 1250лв и ако толкова излиза полизола то по-добре сложи метални керемиди вече има и за по 12.5лв/кв и те не изискват сериозна конструкция.Монтажа им лесен няма да мажиш слагаш някакво фолио и си готов.
tetomaster - специалист
И какви са тези метални керемиди за 12,5лв/кв.м.
stenmark - специалист
Ами сигурно не са от вашите но имаше реклама в нета .Кликни горе и ще видиш 11.90 без ддс/което не проблем да се вземе/Грешката е моя ,че съм запомнил 12.5лв
schuldiner - майстор
stenmark написа:
Не се заяждам ,обаче ребро 6/12 през 50см е малко пресилено и като имаш предвид ,че отгоре няма да има керемиди ами полизол?Няма размер 4,5 има 3,4,5,6 и така нататък.Ако дървения материал е 5куб това е максимум 1250лв и ако толкова излиза полизола то по-добре сложи метални керемиди вече има и за по 12.5лв/кв и те не изискват сериозна конструкция.Монтажа им лесен няма да мажиш слагаш някакво фолио и си готов.
Съгласен! Може да им е странно на хората, но осевото на ребрата зависи от обшивката, а не е самоцел или нещо чак толкова с разпределението на товарите. Признавам, на 60 см също е без отпадък и има икономия на 4-5 ребра.
За пояса нали не мислиш, че предлагам 5-метрово да се изреже на 4,5? Дал съм някакви бройки - ще се вместят, че и ще останат. Лошо е като не стигат...
За цената също съм съгласен, обаче не мога да гарантирам нито под 300 лв., нито без ДДС. Да си ги приготви, пък после артък лесно се намества.
Металните керемиди не са ли вид профилна ламарина? Полизол, ондулин, ламарина - доста сходни като цена, доста различни като изисквания към обшивката... Действително металните керемиди са от най-изгодните варианти, стига да му допадат на човека.
Всъщност нерядко видът на покритието определя и това отдолу. По-рядко обратното (т.е. на качествена конструкция всичко може да се сложи). Но все отнякъде се тръгва и нещата са навързани... Ако се тръгва от Цена, с покривни плоскости е най-тънко. Ако се тръгва от Детайл (примерно ОСБ с полизол), има си изисквания за дървенията, макар и да могат да се оптимизират някои материали.
Та вземи му направи една сметка на Ненко тотал конструкция и керемиди, пък дано му е полезно.
Между другото, какъв е минималният наклона за металните?
stenmark - специалист
Металните са с ниски изисквания за наклон,но за тях толкова че ще вземе да изглежда като реклама ,а пък аз не съм им фен.Предложих ги точно заради наклона.
schuldiner - майстор
Интересува ме какво носи гофрата, а не кога връща вода.

Фен съм на тенекетата, но като чуя за по-тънки от 0,5, губя интерес...
nenkolpfc - напреднал
stenmark написа:
Ако се тръгва от Цена, с покривни плоскости е най-тънко.
Под покривни плоскости Ондулин ли имаш предвид или е нещо с което не съм запознат.
Gerald - помощник
Искам да подновя и бутна темата за да не пиша нова, но същата. Имам постройка с етернитов покрив /азбестов/. Искам да го сменя /всъщност жената взе решението :snakeman: / заради детето. Трябва ми максимално евтино и просто решение - от типа на нещо което ламер с помощта на съсед ламер можем да поставим сами. Колебая се за ондулин, но съм отворен за всякакви идеи. Прилагам снимка на гредите под покрива.

Прикачен файл

P1030328.JPG
  • 1
  • 2

Тема "Евтин покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: