• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
murgav - напреднал
Здравейте имам една къща по -селцето тя е на един етаж с таван..къщата е калена кирпич..Искам да махна целия покрив и да излея бетонна плоча за да издигна още един етаж завършак покрив..На мислил съм тука нещо да ли пък става и възможно ли е както е подовото таванско на него да се излее бетон и след това да бутна калената основа. Давай те няккави идей ако се сещате .Понеже искам да спестя пари за кофража...Да но да съм успял да го обясня и да ме разберете качвам и една снимка

Прикачен файл

1333.jpg
1333.jpg (70.07 KиБ) Видяна 9774 пъти
peter_m - специалист
Плочата се държи на бетонни колони (и носещи стени). Ако надолу нямаш бетонни колони (в което съм почти 100 % сигурен) и налееш плоча ... ще утрепеш някой. Освен това дори и да го направиш това, което си замислил трябва да откриеш стените за да стъпи плочата на тях. Отделно трябва да има и трегери ... Ако пък случайно имаш колони, то не съм сигурен, че такъв "кофраж" като твоя ще издържи бетона, но това зависи от състоянието на гредореда.

С други думи - ако си решил да махаш покрива - махай изцяло и после прави каквото ще правиш

За мен въпроса е не дали може да спестиш кофража, а дали изобщо може да наливаш бетон
crez - майстор
Това което искаш да направиш е невъзможно. Кирпича като строителен материал е нестабилен, излееш ли бетонна плоча(а тя няма връзка с кирпича, цимент и кал не се свързват) къщата под тежеста на плочата ще се наклони и ще рухне. Събаряй и строй ново!
murgav - напреднал
Е разбира се че ще направят колони от страни и след това плочата.. целта ми е да ползван подовия таван за подпора/кофраж на бетона и след заливката да бутна калта...
шоп - майстор
murgav, този замисъл с външните колони е вече друга бира.
Передполагам нямаш проект и всичко правиш сам...:-( Което едва ли ще е на добре.

Лично аз не бих рискувал да използвам този каратаван за кофраж. Бетона си тежи доста. Ако използваш бетон помпа и тя има силно налягане и да не стане сакатлък по време на изливането:-(

Ако трябваше такова нещо да правя за себе си определено знам какво бих направил, но за другиго не бих дал идея за да не стане сакатлък и да ми тежи някой на съвестта.

разкривай до зид, прави колони, трегери и плоча и нека всичко е навързано както е казал конструктора.
mim - специалист
ако е само заради още 1-2 стаи, не е ли по-добре да се повдигне покрива и да остане на скосени тавани
без плочи, без бетони
torbalan - Дървен философ
за какво ти е плоча?

и аз имах подобни драми.... и се отказах от плочата

гредоред, върху гредореда дъски, върху дъските кофражен шперплат
и всичко това хванато с винтове за дърво.....

стана приятно стегнато
на цена май излезе по-евтино от плочата..
krasiorocknroll - специалист
Може .С желание и мисъл :)
Humppa - напреднал
За тази интервенция ще трябва проект!
piron45 - майстор
Колега, конструкцията на кара тавана е много несигурна като носещ елемент, защото се прави от наковани летви по гредите странично и върху тези летви се редят дъските след което се замазват отгоре с кал. На всичкото това отгоре е и старо, така че не ти го препоръчвам като вариант за носещ кофраж за плоча. Все пак ако се решиш на този вариант, помисли за солидно подпиране на тавана от долу с повече подпори и гредички. Иначе външните колони за задължителни и връзка с тях през стените или пък да свалиш зидарията до кара тавана за да стъпи плочата на всички стени.
Успех
  • 1
  • 2

Тема "Може ли да се излее плоча на тавана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: