• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте имам следния въпрос живея в къща строена около 50-60год и плочите са тънки 10-12см някъде и като застана в центъра на стаята тропна с крак гардеобите им вибрират вратите отделно като пуснат музика аз слушам също.
Това за долната плоча горната също е тънка мога ли някакси под самата плоча да сложа някаква арматура или някакви греди да подсиля тази надмен.
крум - специалист
Нашите плочи са същите. Според мен решението е сух под или скара от греди с вата между тях и от горе душаме. Т.е. нещо, дето да не тежи.
Плочите няма как да се подсилят. Само могат да се напрегнат допълнително от това, което се сложи върху тях.
При нас бяха налепили 22 см отгоре бетон в кухнята и банята (всичко изхвърлих, но вече е късно). Сигурен съм, че такава тежест не е много добра за плочите.
krasiorocknroll - специалист
Преди 2 седмици исках да попитам по почти същия въпрос но нямах достъп до форума.
При мен положението е такова че терена на който е построена къщата няма достатъчна носимоспособност.Къщата непрекъснато уляга въпреки че основите са над 2м. дълбоки.Един строителен инженер /от София/ ми направи проект за укрепване,изпълних го ,но вместо да се оправи състоянието се влоши.Направих колони през метър и половина от нивото на терена до най-ниската точка на основите,колоните свързах с пояс на нивото на терена и пътеката около къщата свързах с пояса/с арматура/Къщата е на два етажа и по план няма бетонни колони поради което плочите са се отлепили от стените.Сега вграждам бетанни /вертикални/ колони в стените и свързвам плочите.Дали това ще укрепи къщата? :sad:
Не е правено геоложко проучвате на терена :sad:
krasiorocknroll - специалист
Това значи ли че половин квартал трябва да се изсели?
rendo - специалист
Най добре е да се изкърти замаската тъй като тя може да се отлепи и да се загуби ефекта на подсилването.
Ако замаската е здрава може и без махането и да се мине:

1-во една по 1 на всяка стена леко се изважда най долния ред тухли така, че стената да виси. Шприцова се всичко хубаво с цимент.
След това се подпъхва арматурна мрежа в стените и се запълва с бетон (пясък и цимент 1:1) за да може ем да държи здраво стената а и да има смисъл от подсилването.
След поставянето на мрежите в цялата стая си се излива отгоре желаното количество.
krasiorocknroll - специалист
Аз в момента изкъртвам 20см. вертикален отвор във външните стени,изкъртвам и част от плочата до арматура,правя арматура за колоната,свързвам арматурата на колоната с арматурата на плочата и заливам.
Борис - специалист
това някой ти каза да го правиш,или ти се правиш на майстор. Рискуваш да налееш няколко кубика бетон , без реален ефект.(като градиш нови колони , зашо къртиш съществуващия зид. На този етап търси не е естетика , а здравина и забравяне на проблема.Най-добре специалист (още по-добре да ти е и приятел) да измери и на компютъра ще ти го сметне точно .Щом 50-60 години не е паднала къщата проблема е не в конструкцията и , другаде.10-12 см дбелина на плочата е повече от достатъчна , каква е площа на помещението ,където тропаш и гардеробът вибрира, ако е над 40 квадрата и още една плоча да излееш още по-добре ще вибрира.В конкретния случей си чешем езиците,търси корктен строителен инженнер да ти реши проблема.
krasiorocknroll - специалист
Четирима инженера вече виках,двама от Ивайловград и двама от софийска часна фирма.Наслушах се на идеи."Един човек започнал да стои къща,дошъл друг и му казал -не така,така.Започнал отново,дошъл друг и казал-не така а така ще строиш.Като ги попитал строили ли сте?Отвърнали-не"...Търся информация от хора които са ги извършвали тези неща!
XS09 - напреднал
Борис малко прибързано се изказваш за дебелината без да знаеш армировката и площа.

krasiorocknroll, не съществува ли вариант всички инжинери които са ти дали съвет да са прави? Какъв ти е терена, има ли денивелация, какви са почвите, има ли високо ниво на подпочвени води ?
  • 1
  • 2

Тема "Подсилване на тънки плочи" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: