• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ivan_s - помощник
Здравейте,
ще правим някои ремонти и подобрения в къща - изграждане на пътека от бетон, заливане на под на мазе с бетон, циментови замазки.
Моля да ми препоръчате марка цимент, която да използвам - Holcim, Титан, Девня, Вулкан, турския Deken. Какво ви е мнението за Deken-изглежда най евтин?
infomar
Аз съм ползвал за същата цел турският без проблем..
MamaMy - майстор
Турския има с два вида якост. По-силния е значително по-добър от нашенският, а цената е по-ниска. Бяха приказвали някакви глупости за него, но това само от злоба, че не могат да докарат нито цената му, нито здравината. :)
gechev - специалист
Ако кажеш от къде си, ще ти кажа от кой цимент да си купиш. Има картел и циментовите заводи са си разделили България като бюрек. За това, което ще правиш ти трябва цимент на торби. Най хубавия такъв е Девненския, но примерно в София можеш да го намериш само в един склад. Марката е СЕМ I 42,5 R. По силен от този на торби не можеш да намериш. Аре успех в търсенето.
MamaMy - майстор
Топливо продават и CEMII 52,5 R

ПП Имаше един циментов завод в Темелково, кво ли стана с него, май му беше хубав цимента?
ivan_s - помощник
От Стара Загора съм. А за цимента питам защото близо до вкъщи в един магазин за строителни материали продават Deken R 42.5, но чета мнения че е турски и някакви слухове че турския цимент бил с лошо качество, много се ронел, задържали големи количества некачествен турски цимент миналата година, бил канцерогенен, причинявал рак. А иначе има в "Топливо" - на "Девня" R 42.5, но ми е по-далече, в "Практикер" пък има Holcim, предполагам че има на "Титан", затова питам кой вид, тъй като във форума има хора които са работили с всички видове и ще препоръчат, а за цимента на Deken - ми е наблизо, но тези коментари от предни години са малко стряскащи. А за цимента въобще чета, че 32 % бил менте! -та как да избереш кой да ползваш и от къде да купиш - гаранция - Франция!? :?
nikolson - майстор
Гечев ти е отговорил. Това за турския е ала-бала. Шествалентен хром, дрън-дрън. Ако беше така, щеше да го спрат на границата, или да предизвикат проби. Истината е, че циментомите заводи са собственост на т.нар. европейски циментов картел, Италчементи, Холдербанк, Хайделбергер цимент и Симан Франсез.
Преди доста години ги глобиха много милиони в Европа и у нас, те пък вдигнаха цените и си избиха глобите. Международната борсова цена е 120 лв/тон, тия искат да продават на 200лв/т.
П.П. Вчера купих девненски 32.5 на 4.25лв за 25кг торба. Просто ми е под ръка и не съм обикалял да търся цена за две торби.
MamaMy - майстор
Аз не вярвам вече и на това което пише по торбите. Откакто използвах за първи път турския и видях каква огромна разлика има в здравината с "нашия" боклук. Пробвах от всички производители на пазара. Ми не намерих по-здрав. Все пак ляхме пръстени за кладенец и имах едно на ум. "Вече и на средния си пръст не вярвам". Искат да ни клатят здраво както до сега. В нашия град от циментовия завод който купиха на безценица, експлоатираха няколко години докато го избият и накрая го нарязаха за скрап, сега има само затревена полянка. Тихомълком, докато рязаха завода, за една седмица покрай него нарязаха въжената линия с вагонетките която не беше тяхна собственост и градското виенско колело което пък дори не е близко до тях. Отделно на скрап отидоха и всички стълбове и предпазните надлези по линията на вагонетките. Естествено никой в общината не разбра и тихомълком всичко се потули докато предния кмет продаваше мрамора от площада ни. Всичко е перфектно в тази община и няма и помен от корупция де. Сега са дигнали мерника и на каскадата. Нищо, че я измиха и подновиха. Там мрамора е особено дебел и на големи плочи. :wink:
PIP - майстор
Здравейте, да се приобщя към питащите за качествен цимент. Ползвах титан r32.5 за варовия разтвор и няколко щурца и седи много ментелив. За колоните взех вулкан r42.5, който е още по-черен и прилича по-скоро на черна пепел, отколкото на цимент. Вчера лях бетона и още не съм свалил куфража да видя как стои, но докато бърках бетона съжалявах, че го ползвам. Става дума за гараж със зидария от единична тухла, така че не е кой знае колко фатално досега(арматурата е доста преоразмерена и без това), но ми предстои една 8 метрова греда, която ще носи билото на гаража и искам да я направя с истински цимет и не знам вече какво да търся. Обмислям и готов бетон (полвах за основите и плочата), но се надявам да го избегна, понеже малка помпа/бетоновоз не стига до мястото, а за 3м2 не ми се плаща за бетоновоз и голяма помпа при положение, че имам филц, пясък и бетонобъркачка. Какво ще кажете?
krismarg - специалист
32,5 е за зидария и мазилки, 42,5 за колони, пояси и т.н. Не че по слабия не става но се завишава цимента в сместа.

Аз ползвам на Девня.
  • 1
  • 2

Тема "Препоръка ЦИМЕНТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: