Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,
изправен съм пред дилемата: основата на къщата ми на ивечен фундамент ли да я строя (както е най-често срещано) или да си направя цяла фундаментна плоча.
Какви са според вас плюсовете и минусите на всеки от вариантите?
Приемете, че конструктора може да го проектира и по двата начина.

Благодаря,[color=darkred][/color]
Георгиев - специалист
Ми то зависи от терена, би трябвало конструкторът да ти каже "да, трябва фундаментна плоча" или "не, не трябва". По евтиния вариант са ивичните и ако не ти трябва фундаментна значи не ти трябва :)
piron45 - майстор
Според мен фундаментна плоча, което си е доста по скъп вариант ти трябва задължително ако терена върху който ще строиш не е здрав.Това се прави с цел равномерното улягане на къщата след време, за да няма напукани стени. Ако имаш парички обаче това е по добрият вариант за всякакъв терен. Ако е достатъчно здрав терена може да минеш и с ивични основи.
Георгиев - специалист
Фундаментна плоча трябва само ако почвата долу е нестабилна и подлежи слягане с времето, ако няма плоча къщата ти ще почне да се разкрачва. Ако ти е стабилна почвата хич не ти трябва такова нещо като фундаментна плоча.
Като споменавате, че фундамента е по-скъпа инвестиция, можете ли да ми кажете в проценти % колко е по-скъп?
ArturDent - Почти Безобиден
nacho, зависи от височината на сградата и както казаха колегите от терена.
При мен например - едноетажна къща.
Разни - "рабирачи", разбирай кибици съседи -
"Как може да не правиш мазе?"
"Мога, защото ще ми струва 150% по-скъпо от направата на още един етаж." Кой ще го плати?
Аз копах на 1,50 до 1,8 м. Ако ми трябва мазе съм на 3 м. Това два пъти повече копане, кофраж, арматура, бетон и т.н. Там тухли няма.
При по висока сграда (3+ етажа), просто нямаш избор, но определено излиза по-евтино да дигнеш още един етаж, отколкото да копаеш дупка в земята, да я укрепваш, хидроизолация и т.н.
ArturDent, благодаря ти за мнението и тъй като отдавна чета твои мнения знам, че е смислено, но ...... длъжен съм да дам малко разяснения, за да може да сте ми полезни всички във форума:
Решил съм да строя къша с РЗП около 270 кв.м., на 3 нива - сутерен с естествено осветление (т.е. няма да е напълно вкопан), първи жилищен етаж (кухня, хол, трапезария, кабинет) и втори жилищен с 3 спални (две детски и една за родителите). Така, че [b]сутерен ще има[/b], и въпроса е ивични основи или фундаментна плоча. Правих и хидрогеология и се установи, че след 1,60 почвата си е ОК. Знам, че сутерена оскъпява строителството с 10-15%, но ако сметнеш като РЗП, ще видиш, че печелиш много повече, защото с 10% повече разходи, получаваш 35% повече жилищна площ, на която така или иначе трябва да й мислиш място, което е допълнителен плюс в полза на сутерена, тъй като не ползваш полезна площ от двора.
И така - фундамент или ивични основи, при положение, че почвата е ОК и съобразявайки се, че ще имам сутерен?
Благодаря предварително за мненията.
hygro - майстор
:? Фундаментната плоча е конструктивен елемент за фундиране, а не за правене на сутерени. Сутерен може да се направи и при ивичен фундамент :?
ArturDent - Почти Безобиден
hygro написа:
Сутерен може да се направи и при ивичен фундамент...
Напълно си прав, но не и при моето дълбане - 1.5 - 1.8м

А като гледам колегата е решил вече.... и иска мнения за собствено успокоение ;). И аз съм го правил, и то не веднъж.
hygro - майстор
Ами ако е решил, сега е моментът да посея семката на съмнението :)

Сутеренът върху фундаментна плоча, от експлоатационна гледна точка е по-лош вариант, отколкото сутерен с ивичен фундамент :roll:

Тема "Ивични основи или фундаментна плоча за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: