• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kam34 - специалист
Интересува ме кога мога да боядисам прясна на 3 седмици варо-циментова мазилка с някаква фасадна боя. Чудя се дали ще може да изсъхне напълно след като е боядисана, на външен вид като не специалист ми изглежда сухичка и побеляла. И каква боя бихте ми препоръчали. Става въпрос за два нови комина които искам да боядисам с нещо за да ги защитя максимално от атмосферните влияния.
Leon - специалист
Не е добра идея след 3 седмици да боядисваш вароциментова мазилка.
За разлика от цимента, варта отделя влага и въглероден двуокис поне 4-6 месеца. Преди години е имало правило: в прясно измазана къща да не се нанася поне половин година.

Лично аз бих изчакал максимално възможно време, поне още месец - два докато имаш все още температури +5 градуса и тогава боята.

п.п. Имам същата ситуация. Преди месец "стеснявах" един прозорец на тераса. (3,60 м. прозорец ми идва в повече.). Иззидах с тухли 4ки, както са си оригиалните и измазах (1,5 квадрата). Едва удържам жената да да не тегли валяка на терасата.
Относно боята, и аз ще чакам мнения. Някакъв фасаген сигурно трябва да е.
kam34 - специалист
Мамка му и вар :-D почва да ме хвашта яд че не го измазах с цимент.

Предполагам че трабва да изчакам до първа пролет :? цяла зима ще си седи на дъжда и снега, най много на пролет пак да мажа :lol:
Илиян Илиев™ - майстор
Ти пък да си не помисли, че боята предпазва мазилката от отмиване. :lol:

Хващай четка или мече и почвай да цапотиш. 1 месец е предостатъчно за външна мазилка. :wink:
kam34 - специалист
Тогава кажи как да я предпазя :?
Илиян Илиев™ - майстор
Кое да предпазиш бе човек? :?

Мазилката ли? :lol:

Обикновено тя предпазва стените от атмосферните влияния, а боята е за естетика. :wink:

Родителите ми живеят в блокче измазано преди двайсетина години. Не е боядисвано никога. Мазилката се е "отмила" само под неостъклените балкони, защото са без хидроизолация и е просмукало вода.

Не ми се обяснява в подробност, но ще ти кажа само едно и го запомни за цял живот:

АКО НЯКОГА НЯКОЙ ТИ КАЖЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА БОЯДИСАШ ЗА ДА НЕ СЕ ОТМИЕ МАЗИЛКАТА МУ СЕ ИЗПЛЮЙ В ЛИЦЕТО.

На теб ти трябва обикновена фасадна боя и то само ако искаш комина ти да бъде в тон с цвета на къщата. :wink:

п.п. Ако пък толкова искаш да предпазиш мазилката да не падне и направи ламаринен обков. Мога да ти снимам комина на моята квартира за ориентир.

п.п.п. И от мен запомни, че мазилка НИКОГА, АМА НИКОГА не пада от дъжд, вятър или сняг, ако е нанесена в диапазона +5°+35°. :cool:
kam34 - специалист
Така е мазилката пази стената. Идеята ми беше да я боядисам с някаква водоотблъскваща боя която да предотврати мокренето на самата мазилка във времето. Имам горчив опит от постоянно кърпене на мазилките на комините. Явно зимно време от влагата, топлината и студа се разрушават доста бързо - 2-3 години и нищо не остава.

Естетиката въобще не ме вълнува, а може би съм задал и грешно въпроса, идеята ми е да я намажа с нещо с което да я запечатам да не попива вода.
schuldiner - майстор
Мазилката по комините става малко сложно. От една страна щом е външна, трябва да е с повече цимент, а от друга - силният материал не държи на температурните разширения...
Без да твърдя, че това е (единствен) правилен начин, аз си ги мажа с в/ц мазилка и ги обличам с ХПС, мрежа, ъгли и т.н., а най-отгоре циментова шпакловка 2-3 ръце и боя някой ако иска.

Предполагам е ясно защо държа между комина и външното покритие да има поне 2 см топлоизолация - за да не се пука, естествено. А че помага нещо за тягата и горенето, не е по моята част...

ПП Ако се засилиш да ги обличаш с ХПС, да не вземеш да дюбелираш където ти падне! Само срещу напречните тухли, т.е. в краищата на комина и по възможност в разтвора, а не в тухлата.
kam34 - специалист
Нямам и намерение да ги обличам с каквото и да било, най много да ги намажа с нещо след време - дълбокопроникващ грунд, водно стъкло или някаква друга подобна гадост.
dito - специалист
Според мен, не се впрягай толкова с разни водни стъкла или фибрани, просто го боядисай с фасаген в подходящ цвят. Но както каза Леон, изчакай да изсъхне хубаво.
  • 1
  • 2

Тема "Боядисване на прясна хоросанова мазилка ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: