Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте на всички новодомци,строители и мечтатели,
Пущам тази тема с идеята във времето да споделям своите радости и неволи около строежа на нашата къща.Дълго време ви четох и мисля,че форума е доста полезен но всеки случей е индивидуален и понякога не може да се използва чуждия опит 1:1.

Нашия случей е следния:
Преди 3 години купихме парцел,1750 кв.м. с лице на магистрала 20 метра и лице на вътрешен асфалтиран път 18 метра.
Ходихме в Общината за виза и "О,чудо!"-850 кв.м са в регулация,останалите се водят нива и като "награда"влизат в "Натура 2000".Заради главния път можем да строим на не по малко 10 метра от пътя и по 3 метра от съседите.Забравих на колко от "нивата"(това дори не знам за какво е при положение,че парцела е един) но за нас няма значение,има достъчно място.
По онова време леко се шокирахме и поотказахме от строителството.Тръгнахме да търсим готова къща,за ремонт.За всичкото това време не намерихме нищо което да ни "хване окото".Масово къщите са с напукани стени.
Преди около две седмици ходихме на последните огледи,тотално ни писна и се върнахме на първоначалния замисъл-да стрим.
Със старата виза ходихме до два архитекта като първия ни беше препоръчан от наш приятел а втория от колежката на главния ахитект.Спряхме се на втория с идеята,че ще ни бъде по лесно.Говорихме на дълго и широко,даде ни разни идеи и уж стигнахме до споразумение.Казвам уж защото все още чакаме идеиния проект.Това което ме притеснява е-той ни сподели,че не е архитект,но "бил правил...(изброи ни няколко сгради)"То хубаво,но не трябва ли този проект да е направен само и единствено от архитект?!?В смисъл архитектурната част.
С помоща на съседа прекарахме ток (сложиха табло на стълба м/у нас и съседа,няма кабел до "плевнята",единствената построика в парцела,имаше и къща но вече от нея има само малко материали), от енергото ни казаха,че безплатния ток е с недостатъчна мощност за строеж."Архитекта" каза,че това не е проблем ,ТОЙ ще се оправи.Не сме му дали нито някакво пълномощно,нито номер на партидата-нищо :-k
С водата положението е още по страшно.Има траби по които не тече вода.Намерихме един кран които е извън парцела,развъртяхме го-отново нищо.След дълго търсене намерихме шахта с водомер но никой не можа да ни каже дали в тази къща някога се е плащало вода.Няма партида на името на лицето на което беше тока.От ВиК ни пращат да търсим инкасатора,той не знае,по негово време не е вземал числа от там,предишния умрял и така-стигнахме до никъде.За нашия "архитект" и това не било проблем :? Имаме централна канализация за която главния архитект ни каза да сме подготвени за проблем с ВиК.Най вероятно нямало да ни дадат да се включим защото била нелегална.Споделих с "архитекта",той само ни попита "Нелегална е защото се влива в реката и няма пречиствателна станция.Аз не знам коя е легална."
За геоложкото проучване и всички части извън архитектурата ни посочи цента от 700-800 лева,за останалото 8 евро на квадрат.Таксите във ВиК,Енергото и др.-отделно.

Какво е вашето мнение за горе описаното.Възможно ли е всичко това да се случи или ни вкарват във филм?!
Biso - специалист
Здравей,
нЕма да се плашиш, в началото е така! Важното е да не се отказваш ако наистина имаш желание. :wink:

Относно т.н. "архитект" - възможно е наистина да не е такъв и да свърши работа.
Какво имам в предвид. При изработването на всички проекти е необходимо да има набор от различни специалисти по отделните планове, които ще създадат екип. Не е задължително "ръководителят" да е точно архитект (както се случва най-често) а може да е примерно инженер-конструктор или такъв по Ел или ВиК например. Така или иначе повечето такива имат контакти примерно от предишни проекти с колегите си по другите точки и си създават един кръг с който работят. Обикновенно, този който координира взаимоотношенията между тях, не го прави безвъзмездно, което разбира се е напълно нормално..... Моят беше например Ел инженер, но изпълняваше тази функция на координатор. :)

Искай на всяка цена да се срещнеш с архитекта и да изложиш твоята концепция за сградата. Дори е желателно да скицираш желанията си, които по-късно архитектът ще "облече" по подходящ начин. Доста от тях имат особено мнение и имат желанието да реализират своите фантазии а не твоите, което в крайна сметка може и да не е толкова лошо ако собствените ти са слаби. Изобщо, опитай се да създадеш максимален диалог с архитекта, като много точно опишеш нещата на които държиш. Все пак ти ще живееш в тази къща..... :-D

Относно цените на проектирането.
Имай в предвид, че някои от проектите са с фиксирана такава, която разбита на общата РЗП може да вдигне крайната ако е много малко общата ти застроена площ. Знай, че добре проектирана и конструирана сграда, дори и малко по-скъпо, може да си "избие" парите при последващия строеж няколкократно дори само като цена на вложените материали! :wink:
1-2 или 3 Еuro/m^2 допълнително са нищо на фона на останалите разходи при строителството.
boltik - специалист
но всеки случей е индивидуален и понякога не може да се използва чуждия опит 1:1. :lol:

Не не приятелю.Парите са най големият проблем на строителството.По това си приличат всички строежи.А те винаги свършват ненадейно бързо :? Това са го пропуснали.Аз ти пожелавам да не ти свършат парите и да ни покажеш каква къща си вдигнал.И да не снимаш на комшията къщата :lol:
Humppa - напреднал
Първо разбери какъв точно е този "архитект" и както писаха колегите по-горе, задължително се срещни с истинският Архитект!
Humppa написа:
Първо разбери какъв точно е този "архитект" и както писаха колегите по-горе, задължително се срещни с истинският Архитект!
Когато го попитах дали е архитект той ми отговори,че не е.Завършил бил някакво специализирано училище във Варна "по онова време" (така се изрази).Показа ни негови проекти и ни каза,че той ще работи над нашия. Каза също,че имал екип с който работи и няколко бригади,ако искаме може и да ни построи къщата.Изброи длъжностите които е заемал в Общината преди да премине към частна практика. Може и да е кадърен човека но мен все повече ме гложди това,че не е архитект. Доколкото знам не всеки може да си чертае просто ей така,дори найстина да има знания и умение.Именно затова споделих и с вас.
Колкото повече мнения толкова по добре.
ArturDent - Почти Безобиден
Работата на архитекта е:
1. Да координира действията на другите специалисти (инженери) и да комуникира с възложителя.
2. Да познава закона - ЗУТ
3. Да има технически познания, които да използва за идеен проект. Демек да не са окаже после че трябва колона точно там, където ти клекалото.
4. Да има вкус...

Според мен няма нищо притеснително, че не е завършил архитектура.
Например за моята къща идейния проект е мой. Архитекта само добави няколко щрихи. Окончателния проект стана 95% като моя. А нямам никакво строително образование.

П.П. Притеснително е ако инженер-конструктора ти няма съответното образование.
П.П.П. Не забравяй, че проекта ти след като е готов, ще мине още две проверки. Едната през фирма за строителен надзор, а другата през ДНСК
Георгиев - специалист
От техникума във Варна се излиза с трета степен квалификация (строителен техник), строителните техници имаха някакви много ограничени проектантски права и в крайна сметка след неговия подпис трябва друг архитект да се подпише, но все пак мисля, че има право да ти проектира къщата. Най-малкото учил е архитектурно проектиране в техникума, значи поне познанията трябва да има.
stivemaster - майстор
Така , колега кандидат новодомец , веднага ще ти кажа че съм строителен техник за да си изясниш позицията ми и за да няма спекулации.Важно в случая е да изясним истината и да отсеем плявата от написаното до тук .Не искам да обидя никого , сигурно всички колеги опитват да ти помогнат , макар че в някаква степен те подвеждат.
Нещата изглеждат така :
1. Първия етап през който трябва да преминеш е избистряне на идейния проект , по отношение - на използвани материали , търсена функционалност и в крайна степен архитектурно решение , разположения и т. н. Обърнете внимание на тази част , защото това е най често пренебрегваната част от осъществяване на проекта.В над 90% от случаите клиентите нямат достатъчно информация , нито достатъчна компетентност и взимат решения към които са подтикнати от заинтересовани от това лица.В тази част можете да ползвате платена услуга - консултация от строителен техник , който би могъл да ви даде информация и да ви помогне да вземете необходимите решения , с което да ви спести голяма част от разходите в бъдеще.
2. Готовия идеен проект можете да възложите на проектантска фирма , или на самостоятелен архитект. Информацията че архитектите изготвят само идейни проекти е грубо подвеждане или непознаване на материята. Картинката всъщност е следната - Проектант винаги е архитекта , той залага материали , какви къде и колко , вида на конструкцията , както и разположението на основните конструктивни елементи и обеми. Той и само той решава най грубо казано какво и как ще се прави. Тази работа разбира се той не може да свърши сам и според българския ЗУТ е задължен да възложи отделните части на инженери с проектантска правоспособност по отделната специалност.

Ето тук са и разликите в образованието в САЩ примерно завършвайки архитектура получаваш пълна проектантска правоспособност и забележете - приемаш работата на проектанти на които си възложил части от проекта и собствената оценка на архитекта го дели от провала , тоест там не могат да му върнат проекта от общината за грешки като тук , защото там нямат право да му проверяват изчисленията .
По повод кой какво може да проектира - строителния техник няма право да проектира каквото и да е и пропускайки архитекта в началото , действате като без кръчмаря и в крайна сметка накрая ще се срещнете неминуемо.Не възлагайте проекта на някой от участниците в него защото няма да пропусне да си вземе комисионна за това че ви прави услуга.

Относно всички други въпроси около инфраструктура , комуникации и др. около имота , се консултирайте или с адвокат или със строителен техник на когото евентуално може да възложите - цялото ръководство на строежа , както технологичната така и документалната част .Друго макар и непрепоръчително решение е да си наемете строителен техник за документалната част , а самия строеж да си ръководите сам .
Решения като второто както и по лоши са половинчати и типично български , щото само ние тук не обичаме да се съобразяваме със практиката на по успешните от нас , но по лошото е че на по голяма част от сънародниците ни не им и пука.В последствие разбира се съжаляваме за това.
argonavt - специалист
Novodomci написа:
Със старата виза ходихме до два архитекта като първия ни беше препоръчан от наш приятел а втория от колежката на главния ахитект.Спряхме се на втория с идеята,че ще ни бъде по лесно.
Щом сте тръгнали да събирате мнения , ще споделя и аз моето.
Разковничето е подчертаното по-горе - вие сте избрали просто форма на корупция. Корупцията има две страни - който дава и който взема , и двете са в кюпа.
По-горе се коментира работата на архитекта и формално погледнато тя се свежда до точките изброени от колегата ArturDent. Понеже той /и една част от строилите/ , черпи тези познанията от собствения си опит / това го казвам с най-добри чувства към него/ , изтърва една много важна функция на архитекта - архитекта е човека , който трябва да усети идеята на собственика , да я усъвършенства и чак тогава идват изброените точки- координация и т.н.
В случая на ArturDent са му взели парите за подписа. Не всеки архитект би си сложил подписа за пари.
Във вашия случай ще ви вземат парите за по-лесното одобрение , но може би няма да построят ВАШАТА къща. Лошото е , че няма как да претендирате за друго , защото отсрещната страна има неопровержим аргумент- ЛЕСНО ОДОБРЕНИЕ. Ако искаш.

Темата за правоспособността е доста голяма , не ми се зачеква.
stivemaster написа:
По повод кой какво може да проектира - строителния техник няма право да проектира каквото и да е и пропускайки архитекта в началото , действате като без кръчмаря и в крайна сметка накрая ще се срещнете неминуемо.Не възлагайте проекта на някой от участниците в него защото няма да пропусне да си вземе комисионна за това че ви прави услуга.
Ето в това го подозирахме още в началото и това бе главната причина да тръгна да чета форумите.Дали е възможно този архитект който за сега не познаваме да бъде главния архитект под прикритие ( неговата секретарка (или служителка) ни даде координатите?!
Иначе,да,вече ни каза за своя процент.

argonavt,Не търсим корумпирания вариант.Първоначално незнаехме при кого отиваме и каква работа може да ни свърши.
Преди да си тръгнем той ни каза,че трябва да платим 80% депозит след като удобрим идеиния проект.Вече близо месец нямаме никакво инфо как вървят нещата.Не мога да преценя много или малко е този период.
Не сме давали пари и съответно можем винаги да се откажем или да минем на вариант 1 за който писах в първия пост.За него сме сигурни,че е архитект само дето е на около 50-60км от Общината където ще се строи.

Мисля е нормално да те пратят в девета глуха като те усетят,че не си в час с материала. :? Да,ама не.Ние не бързаме да строим.Когато стане,важното е да е с възможно най малко нерви и пари на вятъра.

Тема "Моят бъдещ дом." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: