Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
DanielX - напреднал
Имам парцел, урегулиран в границите на община Панчарево. Гранични със частни лица, но от две страни граничи с пътища., а от трета - с общински парцел.
През него минава етернитова тръба за вода май 100 мм.
Сега ако искам виза за проектиране ще ми изкарат граници на 3 м от него, или 2.80 не съм сигурен.
Чудя се как може да го разкарам?
Никога не съм се съгласявал на никакъв сервитут, а имота все пак е урегулиран за което е 50% от реалната си квадратура.
Някакви идеи?
Георгиев - специалист
Искаш да строиш върху водопровода или да го разкараш? Е как си представяш което и да е от двете :-D :-D
DanielX - напреднал
Не, искам да строя върху собствения си парцел.
Пречи ми конкретно един текст от закона за водите:

Глава седма.
ПОЗЕМЛЕНИ СЕРВИТУТИ, СВЪРЗАНИ С ВОДНИТЕ ОБЕКТИ
Раздел I.
Общи положения

Чл. 103. (1) Поземленият сервитут е тежестта, наложена върху един недвижим имот, наречен служещ имот, в полза на друг недвижим имот, наречен господстващ имот, който принадлежи на друг собственик.
(2) Поземленият сервитут произтича от закона или от правна сделка.
(3) Поземлен сервитут може да се придобива по давност чрез 10-годишно упражняване.

Чл. 104. (1) Сервитутите, които са установени от закона, имат за предмет обществена или частна полза.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 34 от 2001 г.) Сервитутите, установени за обществена полза, се отнасят до осигуряване на достъп за общо ползване на водните обекти - публична собственост, и до изграждане на необходимата за това инфраструктура, както и за поддържане в изправност на водностопански системи и съоръжения, предназначени за осигуряване на услугата за доставяне на вода за населението и за напояване.

Чл. 105. Законните поземлени сервитути за частна полза са тези, които произхождат от положението на земите и правото на преминаване и водопрекарване.

Чл. 106. При упражняване на сервитутите се спазват следните правила:
1. промяната на собствеността на имота не прекратява действието на сервитутите нито по отношение на господстващия, нито по отношение на служещия имот;
2. ако собственици на служещия имот са няколко лица, сервитут чрез правна сделка може да се учредява само със съгласието на всички съсобственици;
3. отстъпеният сервитут чрез правна сделка е задължителен за правоприемниците на собственика на служещия имот;
4. титулярът на сервитута е длъжен при извършване на необходимите действия за упражняването му да причини възможно най-малкото неудобство за собственика на служещия имот и да поеме необходимите за това разноски, освен ако не е уговорено друго;
5. сервитутите са неделими права; те могат да се упражняват изцяло в полза на всяка част от господстващия имот и тежат изцяло върху всяка част от служещия имот, дори ако имотите бъдат разделени;
6. сервитутът може да се използва само за нуждите на господстващия имот;
7. собственикът на служещия имот няма право да премества сервитута;
8. сервитутите, учредени чрез правна сделка, се погасяват:
а) при обективна невъзможност за упражняването им;
б) при обединяване на двата имота в резултат на правна сделка;
в) след изтичане на срока на договора;
г) след неупражняване в срок 10 години.

Чл. 107. (1) Местната подсъдност на споровете по упражняване на сервитутите по тази глава се определя от местонахождението на господстващия и служещия имот.
(2) Обезщетенията по тази глава се определят според текущите пазарни цени.

Ако не беше тоя текст щях да осъдя общината да си премести водопровода.
А сега ако се емна ще ми искат проекти и 1001 глупости. А после като го изградя за своя сметка ще искат да им го прехвърля.
ArturDent - Почти Безобиден
DanielX, а тоя сервитут има ли го като тежест на твоя имот.
Демек ако си изкараш удостоверение - има ли го вписан там? Ако не - няма сервитут, каквото и да ти приказват от ВиК.
А това че може да се придобива по давност, съвсем не означава че е придобит по давност. Процедурата (делото) за придобиване по давност включва и собственика на парцела - теб.

Така и така си чел закона - прочети и заключителните разпоредби за да видиш до кога са били длъжни монополистите да впишат този сервитут.

Абе най-добре се консултирай с адвокат.
DanielX - напреднал
Извинявам се че чак сега отговарям, но сега ми излезна справката от Имотния регистър.
Нямам вписан сервитут в него.

Доколкото разбирам, имаш предвид следното:
ЗВ: Чл. 112. (1) Всеки собственик е длъжен да даде право на водопрекарване през своя имот на всички, които имат постоянна или временна нужда от това.

А в ПЗР пише:
§ 15. (2) Правата по чл. 112 за изградени по-рано съоръжения за водопрекарване се уреждат в срок две години от влизането на закона в сила.

Т.е. закона бидейки в сила от 28.01.2000 г. е трябвало да си впишат сервитута до 28.01.2002, ако разбирам правилно?

Ужасно тъпа ситуация. Водопровода ми минава през пацела от път и влиза в път, като мога да го заобиколя (има и спирателен кран), за моя сметка.
Полиетилен Ф100 колкото са етернитовите тръби в момента са по 15 лв/м, но пък все пак въроса е принципен.
Ако нямат вписан сервитут, може би не е много редно да ми минават през парцела.
В цитирания член май не става точно за водопровод на местното ВиК. Но така и така си го цитирал, прочети и свързаните с него

Кой е органа по чл. 52, ал. 1, т. 4 ? И издал ли е такъв акт?
(4) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2010 г.) Изпълнението на правата по акта на органа по чл. 52, ал. 1, т. 4 е допустимо само след заплащане на определеното обезщетение.

Какви са процедурите по чл. 34 и 36?

А параграфа от ПЗР означава, точно това - две годишен срок.

Замисли се какво от горецитираните е изпълнено? ;)
DanielX - напреднал
Ами ... нищо от тях не е било изпълнявано никога!
Мерси! Ще има да се боря сега с тоя от ДАГ - Антоний Петров май се казваше дето се занимава с ВиК-то.
sonofsyn - специалист
С уважение към Артур, първо иди при адвокат вероятноста да се измести водопровода е минимална, освен ако не го направиш за своя сметка??.
Имам си ел провод 20 кV, в парцела. Работя във (държавното?) енерго скоро имахме нарушаване на сервитут поради лош наклон на насипа в парцела на пежо бг, в.търново. еми насипаха го обратно и ляха много бетон.
ел провода 110 кV го нямаше на картата на в.търново, всичко си бяха изкарали.
имаше и такъв 20 kV, него го преместиха за своя сметка.
sonofsyn, ами защото не са се съветвали с адвокат. ;) Аз съм. Или защото им трябва ток от монополиста..
Как си обясняваш факта, че без рушвети и познати има строително разрешени без да се съобразявам със "сервитута" на ЕОН ?
Ако се стигне до съд електроразпределителеното дружество трябва да докаже, че има сервитут, а не аз че те нямат. А и последното съм го доказал със удостоверение от съда за тежести върху имота от 1901 до днес ;) Вече е друга агенция...

П.П. Имам приятел в местната топлофикация, който се занимава с нови трасета и т.н.
Той ми каза - наши трасета, вече само по общинска земя, и с всички документи за сервитути и т.н.

Тема "Сервитута - как да се справим с него?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: