Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
янко - специалист
Здравейте ,грубото строителство е готово и след около месец идва ред на покрива ,но понеже ще го правя аз поради липса на средства изникват някои въпроси за изработката като:
1 как се снаждат ребрата и столиците
2 Има ли някакъв чалъм за нареждане на ОСВ плоскостите с какво се закрепват към ребрата и снадките трябва ли да са върху ребро
3 Улуците мога ли да ги сложа по късно
4 Около комина как се прави и може ли да се направи по късно
5 по наклона от страни трябва ли даима нещо като бордюр

Забравих да кажа че покрива ще е двускатен около 150 квадрата със ОСВ и битумни рола с посипка(забравих как се казваха)и това е мансарден етаж ,крайните столици са 10/5 средните и билната 14/14 като едната средна или ще е дърво със метално ребро или ще е изцяло двойно т, защото минава над две стаи по5 метра и ми дават в средата и на двете попове които аз искам да махна
Имам някаква представа но питам за да не се вкарам в някой кофти филм
mladkal - майстор
янко написа:
1 как се снаждат ребрата и столиците - заковават се с гвоздеи
2 Има ли някакъв чалъм за нареждане на ОСВ плоскостите с какво се закрепват към ребрата -приковават се с гвоздеи и снадките трябва ли да са върху ребро -задължително е.инак провисва и неможеш да направиш здрава връзка между двете платна
3 Улуците мога ли да ги сложа по късно -можеш, но колкото по-рано толкова по-добре. Основно средство за защита на фасадата са.
4 Около комина как се прави и може ли да се направи по късно - трудно ще ти го опиша, но е повече от препоръчително да се направи заедно с битума.
5 по наклона от страни трябва ли даима нещо като бордюр това не го разбрах.

...
Ролка десетина квадрата на "ИЗОЛА ПЕТРОВ" е около 50 кинта. Слоевете се застъпват поне на 7см един върху друг. Добре е ОСБто да е влагозащитено, а не от най-евникото. Преди полагането на Воалита се грундира със специален (силно смърдящ грунд) Воалита се лепи с горелка, а не с пистолет за горещ въздух, както колега бе правил опит.

желая успехи
PCL82 - майстор
Ребрата се снаждат върху столиците като двете парчета ребра се разминавт едно до друго. Столиците се снаждат със зарязване на полувина върху попове. Трябва да се подложи помощна гредичка под снадката.

По краищата на покрива се прави нещо както бордюр както казваш за да не прелива на страни. Челните дъдки се заковават с около 5-7см стърчащи над покрива и се обковават с ламарина. Има специални ламаринени профили за целта.

Не забравяй надулучните поли.
schuldiner - майстор
Не ми се влизаше в подробности, но след като виждам не дотам точни съвети...

1 как се снаждат ребрата и столиците
Столицата се монтира под нивел. Всяко ребро ляга върху столицата, като образува идеална равнина с останалите. Чак тогава се прихваща към столиците, като поне една от връзките е винт или крепеж, непозволяващ изтръгване. Добре че нямаш маии...
2 Има ли някакъв чалъм за нареждане на ОСВ плоскостите с какво се закрепват към ребрата и снадките трябва ли да са върху ребро
Задължително върху ребро, но и върху подложка (с еднаква дебелина за всички снадки, за да не изкриви равнината), свързваща две съседни плоскости. Монтажът на плоскости е само с винтове. Ако не спазиш и двете условия, или ще ти щръкнат гвоздеите, или винтовете или гвоздеите ще си направят легла в ОСБ-то и крайщата му ще се навирят през изолацията.
3 Улуците мога ли да ги сложа по късно
Може, но е неправилно (и трудоемко). За целта трябва да оставиш надолучните поли за после, а също и да не подлепяш първия половин метър на изолацията към стрехата.
4 Около комина как се прави и може ли да се направи по късно
Може като т.3. Няма да подлепяш с горелка мембраната, която идва над комина и от двете му страни. Ползвай Битустик на тези места - разлепя се лесно с ръка, но не и от вятъра...
5 по наклона от страни трябва ли да има нещо като бордюр
Желателно е. Обикновено това е челна дъска. Нивото и идва от долния ръб на хоризонталната челна дъска. Ако е необходимо, се увеличава ширината й. За битумна хидроизолация са достатъчни 3-5 см над покрива. Обличането с ламарина не е задължително, но е евтино и лесно, при това трайно решение.

От грундирането на ОСБ-то има само една полза - обезпрашаване. Воалитът не е добър материал за никой покрив, а най-вече за немонолитна основа. Като става дума за Изола, виж Полизол 4 кг, макар да е най-нискобюджетният вариант - надолу хептен не стават. И ако смяташ да минеш само с един пласт, забрави! Поне на снадките на плоскостите трябва да усилиш. Там вече може и с воалит, ама не ти го препоръчвам.
Бе въобще, от Варна съм. Като си готов да почваш, чукни едно на лични. Не да ти пробутвам оферта, а просто да ти обясня повечето неща на място...
янко - специалист
Задължително върху ребро, но и върху подложка (с еднаква дебелина за всички снадки, за да не изкриви равнината), свързваща две съседни плоскости. Монтажът на плоскости е само с винтове. Ако не спазиш и двете условия, или ще ти щръкнат гвоздеите, или винтовете или гвоздеите ще си направят легла в ОСБ-то и крайщата му ще се навирят през изолацията.

Подложка за съседни плоскости между ребрата ли или върху самите ребра? А за бордюрчето по наклона ако е облечено с ламарина битумното покритие до къде трябва да е и ламарината колко да е дебела и колко от покрива и челната дъска трябва да покрива.Аз ги имам грунд и материалите за покрива но не ги знам какви марки са,утре ще проверя
Столиците ще се снаждат върху стена и смятам да ги размина с по 1 м и да ги хвана с по 4 болта м10,само от едната страна стават по 5 м и за да не увиснат в средата ще сложа по едно метално ребро ,билната ще е от 3 части по 4 м и ще стъпват на двете стени и 2 колони ,като върху колоните ще сложа по 1 подложка по 1 м ще ги срещна челно и пак с болтове,смятам че ще е здраво.
Ребрата с колко трябва да се застъпят,аз смятах всичко да е свинтове и болтове но за ребра 10/5 май ще трябват винтове по 15-16 см
schuldiner - майстор
Подложката е върху ребро. Обикновено е калибрована дъска на 2-2,5 см. Но това означава дублиране на всички ребра с дъски, а при още повече желание и на напречните снадки в междуребрието. Разбираш колко допълнителен разход идва и защо не се практикува. Правилното е това и аз предпочитам да не ползвам плоскости, вместо да ги монтирам както дойде. Естествено при керемиди на скара не личи, но за битумни материали е проблем.
Полите по бордовете са според наклона - с увеличаването му намалява вероятността водата да се отклони натам. Стандартно са 15-20 см към ската и 2-3 от челната дъска надолу, задължително с откапващ детайл - охлюв, V-образно подгъване или нещо подобно. В работилниците ще ти предложат, ти само трябва да дадеш височина и ширина на бордчето и да уточниш върху или под изолацията ще са ламарините (да не забива оребряването в изолацията).
С премостванията по-внимателно! На първо четене не ми харесва как си го замислил, но и не знам помещението. Не е излишно да се консултираш с конструктор, че да не се наложи подпиране после на най-неподходящото място...
housedoktor - майстор
Колегите са ти дали доста точни съвети ,но и от мен:

1.Ребрата се зарязват към столиците на около 1/4от височината им , но не повече от 3 см .След това се заковават

2 С винтове за дърво и се съединяват на ребро

3.Може но не е разумно,освен при някой ПВЦ улуци

4.Около комина при изграждането на конструкцията се изграждат т.нар."весла"-необходимо е отстояние от 10 см до тялото на комина .След поставяне на покривното покритие се прави обшивка около комина с височина около 25-30 см и широка около 25 см

5.Да ,както еспоменал колегата по-горе
янко - специалист
С премостванията по-внимателно! На първо четене не ми харесва как си го замислил, но и не знам помещението. Не е излишно да се консултираш с конструктор, че да не се наложи подпиране после на най-неподходящото място...

Те по план ми дават подпиране на неподходящо място и за това ги мисля тея мостове за да махна поповете .По късно ще се поборя със снимки на плановете
янко - специалист
Здравейте ,отдавна не бях влизал тук и след някои неприятности и една голяма радост покрива е готов ,остава само стълбището .Сам си го правих и доколко съм го направил добре ще покаже времето,от моя майсторлък съм долу горе доволен,но от майстора дето лепи битумните ленти хич .Е видях и по лоши покриви от моя и ми поолекна малко. Направих го изцяло със самонарязващи ,няма един гвоздей .
Благодаря на всички отзовали се,вече минавам на вълна отопление,е засега само размисъл

Тема "Въпроси за направа на покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: