Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
OwnerBG - специалист
Поздрав на познатите от други форуми и на все още непознатите.
Преди известно време възникна идея с общи усилия на ентусиасти да създадем едно място в което да се покажат стари строителни технологии, позабравени материали за строеж, майсторски постижения за обработка на дърво с подръчни материали.Мястото от 25 дка вече е придобито и тече умуване от къде да се започне.Напролет като първа задача може би ще е една уземна къща и овчарска сая изградена с камък, кал и сантрачи.
За покрива спорим ама май ще е овчарски /не ме питайте като какво е това, потомствен овчар ще ни показва/

Та да се върна на тухлите.
Във времето, на различни места, тухлите /непечен кирпич/са правени по различен начини с различна големина.В Софийско са големи и тежки с повече слама и плява, във Великотърновско ги правят по дълги и на места ги печат, в Пернишко са почти колкото сегашната плътна единичка.Имаме вече калъп от Великотърновско с който, са направени 5 къщи.
Оказа се че в миналото са внасяни печени тухли от Германия, Австрия, Румъния, Турция и откъде ли не.
Идеята е да ни изпратите тухла от вашия район, като по възможност снимате от къде е взета, постройката ако е запазена или това което е останало, GPS координати ако можете да засечете и кратко описание.
Интересни ще са и стари тухли внос от Европа за някои големи промишлени постройки.
Изпращането може да е с куриерска фирма за наша сметка, или когато някой минава във вашия район да ги прибере.

С изпратените тухли ще направим нещо като учебно помагало как се е развивало ползването на този строителен материал във времето.
пишете на
ownerbg@gmail.com
Пишете за адреса за пратката.
В София ще е засега.

п.п.
Да не вземете да пратите някой дувар.Няма кой да го плаща :?
ArturDent - Почти Безобиден
OwnerBG, Привет
С конкретна тухла (кирпич) няма да мога да ти помогна, защото продадох къщата. Тухлите бяха от 1900 - 1908 г. Имам снимки от строежа.
Технологията на кирпича в я знам от първа ръка (баба и дядо). Това за Южен Букурещ ;)
Тухли имаше също много, много... ама фабриката (наследствена) циганите я разграбиха до камък. Имам документи относно финансите на фабриката за тухли, но не съм сигурен дали има такива за технологията.
Като отида там да навестя роднините, ще пиша, каквото съм разбрал.
OwnerBG - специалист
ArturDent написа:
OwnerBG, Привет
С конкретна тухла (кирпич) няма да мога да ти помогна, защото продадох къщата. Тухлите бяха от 1900 - 1908 г. Имам снимки от строежа.
Технологията на кирпича в я знам от първа ръка (баба и дядо). Това за Южен Букурещ ;)
Тухли имаше също много, много... ама фабриката (наследствена) циганите я разграбиха до камък. Имам документи относно финансите на фабриката за тухли, но не съм сигурен дали има такива за технологията.
Като отида там да навестя роднините, ще пиша, каквото съм разбрал.
Артуре, забърши и една тухла от място.С малко история за фабриката ще е супер.Потърси и снимки.това е родова история, освен стари технологии.
ArturDent - Почти Безобиден
Абе аз тухла, тухли ще забърша. Все пак 90% от тухлите са в селото са от фабриката. Може и 100% да са. Въпроса е че фабриката вече не съществува, и нямам документи за технологията, ами си искаше да имам.
По спомени (бях малък), съхнеха на слънце, ама дали преди или след печенето. ?
Иначе фабриката (която я няма след 1990) и земята (която все още имам) е на разклона Русе/В.Търново/Плевен(София)

Координати

П.П. Колко тухли ти трябват ? ;)
5 000, 20 000 х 0.30 лв?
OwnerBG - специалист
ArturDent написа:
Абе аз тухла, тухли ще забърша. Все пак 90% от тухлите са в селото са от фабриката. Може и 100% да са. Въпроса е че фабриката вече не съществува, и нямам документи за технологията, ами си искаше да имам.
По спомени (бях малък), съхнеха на слънце, ама дали преди или след печенето. ?
Иначе фабриката (която я няма след 1990) и земята (която все още имам) е на разклона Русе/В.Търново/Плевен(София)

Координати

П.П. Колко тухли ти трябват ? ;)
5 000, 20 000 х 0.30 лв?
Една от вид. Със GPS координати от къде си я забърсал. :roll:
torbalan - Дървен философ
:)

OwnerBG, аз като копах да полагам тръбите за термопомпата намерих някаква тухлоподобна керамика на дълбочина около 2.5 метра...

подозирам, че е от римско време...

било е под на стая, отгоре имаше пласт пепел от огън....

отначало помислих, че е делва със съкровище....но уви, не беше :)

искаш ли парче от керамиката?
OwnerBG - специалист
torbalan написа:
:)

OwnerBG, аз като копах да полагам тръбите за термопомпата намерих някаква тухлоподобна керамика на дълбочина около 2.5 метра...

подозирам, че е от римско време...

било е под на стая, отгоре имаше пласт пепел от огън....

отначало помислих, че е делва със съкровище....но уви, не беше :)

искаш ли парче от керамиката?
Искам го разбира се.Прати една снимка на мейла да знам като що е.
torbalan - Дървен философ
ок

ще се постарая утре да го снимам :)
OwnerBG - специалист
torbalan написа:
ок

ще се постарая утре да го снимам :)
Нали парче от керамиката, не значи че тепърва ще го трошиш.
Dewalt - специалист
Дай да го видим и ние де.

Тема "Изпратете ми тухла от вашия район" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: