Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Нуждая се от съвет за строеж на селска къща.

Колебая се между две възможности покупка на парцел и строеж на нова двуетажна къща с РЗП около 150 кв м или купуване на масивна едноетажна къща 70 кв.м. , бетонна плоча и тухла с проект за за втори етаж. Има мазе и таван с бетонни стълбище към двете.

Не съм сигурен колко би струвало надстрояването.

Кой вариант бихте препоръчали?

Благодаря предварително за отговорите.
VLADO66 - майстор
Глaсувaм с двe ръцe зa втория вaриaнт нaй-мaлкото зaрaди глaвоболиятa по присъeдинявaнeто към монополиститe,дa нe говорим чe имaш готови основи-всичко дa бутнeш до котa 0,пaк щe ти e по-eвтино.
housedoktor - майстор
Още един категоричен глас за вторият вариант .
kolcho - специалист
tyes написа:
Нуждая се от съвет за строеж на селска къща.

Колебая се между две възможности покупка на парцел и строеж на нова двуетажна къща с РЗП около 150 кв м или купуване на масивна едноетажна къща 70 кв.м. , бетонна плоча и тухла с проект за за втори етаж. Има мазе и таван с бетонни стълбище към двете.

Не съм сигурен колко би струвало надстрояването.

Кой вариант бихте препоръчали?

Благодаря предварително за отговорите.
Да се даде смислена конкретна препоръка при подобни изходни данни е невъзможно. В мякои случаи надстрояването на съществуваща вече къща би излязло значително по-евтино, в други - по-скъпо от ново строителство.
Единственото сигурно нещо е, че ако представените по-горе условия са близки до идеалните / за Вас/ - то поевтиняването на строителството едва ли би могло да надвиши осезаемо 30% цената на строеж на нова къща с двойно по-голяма квадратура. Преведено - дострояването на съществуващи 70 кв. до 140 - 150 няма как да излезе на половината от цената на ново строителство 140-150 кв.м. При това следва да се има предвид, че дострояването на съществуваща къща винаги предполага определени компромиси с планировката на жилището....
Смятане му е майката и то върху конкретни оферти за цена, като се вземе предвид и архитектурата на сградата.
Аз лично винаги бих предпочел новото строителство, най-малкото заради възможността да построя всичко по свой вкус. Това няма цена. Разбира се - горното е просто лично мнение и няма статут на абсолютна истина ;)
Успех в начинанието:)
Фло - специалист
Аз бих направил комбинация от двете възможности- ново до старото, свързани! Цялото пространство на един етаж. Така би се получило и по-тънко като цена,без плочи,без скелета,кофражи ,арматура ,по-добра земетръсна устойчивост и още куп предимства.
kolcho написа:
Да се даде смислена конкретна препоръка при подобни изходни данни е невъзможно. В мякои случаи надстрояването на съществуваща вече къща би излязло значително по-евтино, в други - по-скъпо от ново строителство.
Единственото сигурно нещо е, че ако представените по-горе условия са близки до идеалните / за Вас/ - то поевтиняването на строителството едва ли би могло да надвиши осезаемо 30% цената на строеж на нова къща с двойно по-голяма квадратура. Преведено - дострояването на съществуващи 70 кв. до 140 - 150 няма как да излезе на половината от цената на ново строителство 140-150 кв.м. При това следва да се има предвид, че дострояването на съществуваща къща винаги предполага определени компромиси с планировката на жилището....
Смятане му е майката и то върху конкретни оферти за цена, като се вземе предвид и архитектурата на сградата.
Аз лично винаги бих предпочел новото строителство, най-малкото заради възможността да построя всичко по свой вкус. Това няма цена. Разбира се - горното е просто лично мнение и няма статут на абсолютна истина ;)
Успех в начинанието:)
Благодаря на всички отговорили

Значи ако за 150 кв.м. ново строителство на фаза груб строеж цената е 50000 лв. Надстрояването на втори етаж от 75 квадрата ще струва 50000 - 30% = 35000 лв

Няма как да получа конкретни оферти без да съм собственик на имота преди това. За това се опитвам да направя преценка дали си заслужава да купя едноетажна къща или просто парцел.
Tsilkov - майстор
tyes написа:
Значи ако за 150 кв.м. ново строителство на фаза груб строеж цената е 50000 лв. Надстрояването на втори етаж от 75 квадрата ще струва 50000 - 30% = 35000 лв
Като за начало се уточни дали искаш къща в която да се нанесеш да живееш ,или смяташ да правиш " музей на грубия строеж" ? :lol: -това в кръгът на шегата - да не земеш сега да се обидиш :yawinkle:

Ако вземеш стара къща която наистина да е къща ,а не "коптор пригоден за обитаване" и я пристроиш ще ти излезе поне двоино по-евтино спрямо нова.Причината е ,че вече имаш основи,не се интересуваш от хидроизолация(ако е протекло си личи :lol: ),имаш покрив които можеш да свалиш и пренаредиш,имаш договор за ток и вода........За съжаление това не означава автоматично ,че тя ще е това за което си мечтал,това което ще ти е най-удобно,че ще намериш лесно такава.............С доста неща има да се съобразяваш когато пристрояваш/надстрояваш ама спестените дестохиляди в джоба са мноого блазнещо нещо :cool: Рецепта няма - само с обикаляне по обяви , гледане и "притегляне" става.
Фло ти е подсказал и един много хубав вариант - дострояане ,а не надстрояване =D>

P.S.Внимавай като правиш сметките да не направиш и ти "музей на грубия строеж" - мен не че ме бърка нещо ,ама в някои населени места тия музеи станаха повече от реалните жилища за обитаване :sad:
Tsilkov написа:

Като за начало се уточни дали искаш къща в която да се нанесеш да живееш ,или смяташ да правиш " музей на грубия строеж" ? :lol: -това в кръгът на шегата - да не земеш сега да се обидиш :yawinkle:

Ако вземеш стара къща която наистина да е къща ,а не "коптор пригоден за обитаване" и я пристроиш ще ти излезе поне двоино по-евтино спрямо нова.Причината е ,че вече имаш основи,не се интересуваш от хидроизолация(ако е протекло си личи :lol: ),имаш покрив които можеш да свалиш и пренаредиш,имаш договор за ток и вода........За съжаление това не означава автоматично ,че тя ще е това за което си мечтал,това което ще ти е най-удобно,че ще намериш лесно такава.............С доста неща има да се съобразяваш когато пристрояваш/надстрояваш ама спестените дестохиляди в джоба са мноого блазнещо нещо :cool: Рецепта няма - само с обикаляне по обяви , гледане и "притегляне" става.
Фло ти е подсказал и един много хубав вариант - дострояане ,а не надстрояване =D>

P.S.Внимавай като правиш сметките да не направиш и ти "музей на грубия строеж" - мен не че ме бърка нещо ,ама в някои населени места тия музеи станаха повече от реалните жилища за обитаване :sad:
Благодаря за отговора

Прав си за "музея" Определено нямам намерение да го правя. Бюджета ми от около 100 000 лв според мен ще е достатъчен за завършена къща, без много луксове. Просто си помислих че при варианта надстрояване ще мога да прескоча някои административни формалности и да направя къщата в по-заселен район.
Tsilkov - майстор
tyes написа:
Просто си помислих че при варианта надстрояване ще мога да прескоча някои административни формалности и да направя къщата в по-заселен район.
Много добре си го мислил - просто иска гледане.Освен това 100 000 лева за 150 квадрата къща на гол парцел ще се озориш (не казвам ,че е невъзможно) до етапа за живеене без екстри.Ако в тях си включваш цената на парцела направо си отива на намаляне на квадратурата.
Не разбирам, защо искате да отидете да живеете на село. Аз живея в краен квартал, който е типично село, но е близо до града. Продават се парцели на много ниски цени. С парите с които разполагате можете да си купите парцел и да вдигнете къща. Хем имате тишина и спокойствие, хем сте близо до града

Тема "Ново строителство или надстрояване на етаж." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: