Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
overthetop - напреднал
здравейте,

мисля да закупя парцел съвсем скоро за строеж на къща. Притеснявам се за самата покупка и по скоро за измами свързани със предишни собсвеници, как мога бъда сигурен че парцела който ми продава е този който ми показва, дали всички документи по продажбата са редовни и въобще как мога максимално да се предпазя от измами. Както се досещате нямам опит със тези сделки и ще ви бъда благодарен ако ми дадете повече информация.
ArturDent - Почти Безобиден
Ами най-вече проверка в имотния регистър.
Дали този който се представя са собственик е истинския собственик и за тежести върху имота.

Всеки уважаваш себе си нотариус ги прави, преди да завери сделката. Избери ти нотариуса, а не продавача. Все пак ти плащаш таксите.

А... и виж какъв е парцела - дали е в регулация, че ако не е....
Tsilkov - майстор
Най-сигурния начин е да отидете при твой нотариус - на него това му е работата.Освен ,че му е работа да провери имота има голямо значение и как ще опише самия имот при прехвърлянето (на мен ми се случи да връщам нотариуса 3 пъти докато ми оправи прехвърляне на паркомясто в подземен гараж).Принципно в агенцията по кадастъра ти излиза актуалния собственик .В службата по вписванията можеш да провериш за ипотечни и други тежести.В София дори по електронен път ако имаш регистрация.Това в частта прехвърляне на собственост.
Ако обаче искаш бързо и безпроблемно да строиш провери дали няма някой "скрит воденичен камък" по регулация,застрояване,сервитути и включване към ВиК и електрото.Тука нотариуса не може да ти помогне - трябва да отидеш до общината да вземеш виза и да пуснеш предварителни договори към ВиК и електрото.Повечето хора това не го правят и после :shock:
BobyB - специалист
Tsilkov написа:
Най-сигурния начин е да отидете при твой нотариус - на него това му е работата.Освен ,че му е работа да провери имота има голямо значение и как ще опише самия имот при прехвърлянето (на мен ми се случи да връщам нотариуса 3 пъти докато ми оправи прехвърляне на паркомясто в подземен гараж).Принципно в агенцията по кадастъра ти излиза актуалния собственик .В службата по вписванията можеш да провериш за ипотечни и други тежести.В София дори по електронен път ако имаш регистрация.Това в частта прехвърляне на собственост.
Ако обаче искаш бързо и безпроблемно да строиш провери дали няма някой "скрит воденичен камък" по регулация,застрояване,сервитути и включване към ВиК и електрото.Тука нотариуса не може да ти помогне - трябва да отидеш до общината да вземеш виза и да пуснеш предварителни договори към ВиК и електрото.Повечето хора това не го правят и после :shock:
Да, това е много важно, и да е в регулация, ако има проблеми с ВиК или електро и не можеш да вземеш предварителен договор, все едно нямаш регулация. Оправянето на проблема може да е по-скъпо и от парцела. Визата също е важна, да не вземат да изникнат там проблеми.
ArturDent - Почти Безобиден
Tsilkov написа:
Най-сигурния начин е да отидете при твой нотариус - на него това му е работата.
Грешиш, не му е това работата на нотариуса.
Нотариуса не отговаря за истинността на документите. Той не е разследващ орган.
Работата на нотариуса е да провери дали имате пълния набор от документи, самоличността и представителността на страните, да "облече" в законна форма сделката. Не е длъжен да проверява в Имотния регистър дали продавача е истинския собственик на имота или дали има тежести. Затова при сделката продавача носи нотариален акт.

Грешиш и за Агенцията по кадастъра - много често там има грешки. Това че някой го пише в Агенцията по кадастъра като собственик не носи никакви вещни права. Кадастър се поправя и без документи заверени от нотариус.
Да се установи собственика на един имот може единствено от имотния регистър.

Сервитути - те трябва да са вписани като тежест на имота! Както се прави с ипотека. В имотния регистър! Точка! Разни рисунки в кадастъра, без да са вписани в регистъра си остават само рисунки.
rymbym - напреднал
Ами аз също като теб имах притеснения около покупката на моят имот.Доверих се на адвокат.Някак си парите, които ще му дадеш за да гони и проверява нещата паралелно с брокера - си заслужават спокойствието.Представи си колко можеш да загубиш ако не опиташ да защитиш сам спокойствието си!Успех ти желая!
kalin2505 - специалист
Здравейте, искам да купя една къща, която е на груб строеж. Въпро са ми е, какви документи трябва да има имота. Благодаря предварително
Tsilkov - майстор
Ако искаш да ползваш грубия строеж колкото повече документи има за него в общината толкова по-добре.За съжаление обаче да имаш груб строеж не те улеснява при РС-то както когато имаш съществуваща къща :|
mindless - специалист
Tsilkov написа:
Tрябва да отидеш до общината да вземеш виза и да пуснеш предварителни договори към ВиК и електрото.Повечето хора това не го правят и после :shock:
Това е точно така, но малко поставяш каруцата пред коня. Няма как да пуснеш предварителни договори към ВиК и електрото без да си собственик, освен ако нямаш някакви много дебели връзки на базата на които да ти направят проучване. Още по-малко можеш да пуснеш докуметни за виза в общината.
Tsilkov - майстор
mindless прав си.Това не го правиш ти ,а продавача ако иска да си продаде имота.Специално предварителните договори мисля че няма да важат понеже са поименни за съжаление(не съм много сигурен обаче).Някои данни все пак са обществено достъпни макар и трудно - кадастъра и застроителните планове на общината.
В случея на груб строеж е мноого важно от кога е строежът и какви документи има за него.В най-лошия случей може да се окаже че е ензаконен и не само че не може да се ползва ,но и трябва да се събори преди изобщо да се прави нещо ново в имота!

Тема "покупка на парцел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: