Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
topurov - специалист
Здравейте 'колеги',

Ще правя една пристройка по метода на сухото строителство и ще поствам етап по етап снимки от градежа.

Очкаквайте снимки много скоро!
housedoktor - майстор
ето малко снимки на старата плевня
Последна промяна от housedoktor на чет апр 02, 2009 6:59 pm, променено общо 1 път.
housedoktor - майстор
В момента правя такова-от стара плевня къща за гости , и аз 6те пусна тема скоро

Прикачен файл

DSCI0405 (Small).JPG
DSCI0405 (Small).JPG (54.47 KиБ) Видяна 11660 пъти

Прикачен файл

DSCI0399 (Small).JPG
DSCI0399 (Small).JPG (79.63 KиБ) Видяна 11660 пъти
topurov - специалист
Ето и обещаните снимки.

Започнахме в Понеделник с изкопа, в Сряда (01/04) наляхме плочата. Утре ми пристига дървения материал и започваме съществената част.

Аз съм 'архитекта' и 'конструктора'. Строители ще сме аз и брат ми, а 'възложители' са родителите ни :cool: .

Прикачен файл

plocha_119.jpg
plocha_119.jpg (231.67 KиБ) Видяна 11555 пъти

Прикачен файл

kofraj_955.jpg
kofraj_955.jpg (238.06 KиБ) Видяна 11555 пъти

Прикачен файл

izkop_s_190.jpg
izkop_s_190.jpg (188.71 KиБ) Видяна 11555 пъти
housedoktor - майстор
хидроизолация не си ли предвидил?
topurov - специалист
Всъщност къщата ще е на втория етаж, изкопа ще е открита лятна кухня. От бетона ще пусна нагоре дървени колони, върху които ще направим пристройката. Стъпките на колоните ще изолирам с нещо...

На самия изкоп/лятна кухня ще направя 'бордове' от бетонни тухли по периферията до нивото на земята + 20 см, като тези бордове вече ще бъдат хидроизолирани.
todor_velikov - специалист
как ще извадиш кофража на стълбичките от бетона незнам ,като си го залял в страничната част :?
topurov - специалист
Прав си за стълбата, но като за първи път - това е положението. Ще отрежа дървото максимално близо до бетона и готово. Върху него (покрай стълбите и борда на изкопа) ще има зид от бетонни тухли и няма да се вижда. А и стълбите ще се облицоват с някакви плочки на по-късен етап.
topurov - специалист
Здравейте 'майстори'!

Събота и Неделя си починахме, чакайки плочата да 'дръпне'. Понеделник и Вторник обаче свършихме доста работа. Общо взето за ден и половина сложихме колоноте и всички греди и ребра запода на пристройката.

Дървения материал го купих от фирма за сглобяеми къщи в Брацигово - добре изсушен чам, гредите са тройнослепени и калибровани, ребрата също са калибровани и всичкият материал е импрегниран във вана против вредители и плесени. Удоволствие е да се работи с него.
Размерите на гредите и ребрата съответно са 12/11 и 11/4.5 .

За стъпките на колоните използваме анкерни болтове и планки. Преди анкерирането нанасяме яхтен лак по стъпките/челата на колоните против евентуална влага. Впоследствие ще лакираме цялата конструкция.

Нагоре използваме ъглови планки и дълги видии. Колоните и гредите, които опират в стената на къщата са анкерирани и за нея, като по този начин са спънати. От другата страна сме сложили две паянти, ще сложим и още две тези дни.

Днес ще купим ОСБ и вата за да затворим подовата 'плоча'. После започваме стените.

Работим аз и брат ми, и двамата за първи път правим такова нещо, така че може и да допускаме някои малки грешки, но като цяло мисля, че се получава много добре. Конструкцията се получи много здрава и устойчива, а по отношение на геометрия, точност на размери и нивелиране съм направо възхитен от резултата.

Прикачен файл

gotova 'plocha'.jpg
gotova 'plocha'.jpg (249.07 KиБ) Видяна 11366 пъти

Прикачен файл

rebra.jpg
rebra.jpg (249.72 KиБ) Видяна 11366 пъти

Прикачен файл

paianta.jpg
paianta.jpg (227.14 KиБ) Видяна 11366 пъти

Прикачен файл

ankeri.jpg
ankeri.jpg (230.48 KиБ) Видяна 11366 пъти

Прикачен файл

durven material.jpg
durven material.jpg (219.54 KиБ) Видяна 11366 пъти
todor_velikov - специалист
браво :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:
само малка забележка ,можеше да сложите някаква хидроизолация под плочата както беше писал колегата,ама щом няма да се живее вътре може и без нея :roll:

Тема "Къща - сухо строителство - нагледно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: