• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
zarkoenko - специалист
здравейте.на пролет започвам строеж на къща около 100кв.м върху място с насип с височина около два метра.проблема е,че в насипа има отпадъци,бетонни плочи,хумус и какво ли още не.проектанта каза,че ще изчислява основите като за лоша почва,но мен все ме е страх,че след време ще започне да се пука.слушах от различни хора,че е добре да изкопая до здрава почва.стъпки ли трябва да се копаят или всичко до здрава почва?колко ще се оскъпи основата на къщата.къщата ще се гради от тухли на един етаж с плоча отгоре и таванки етаж.моля за съвет.
vlad0 - специалист
Да строиш върху насип въобще не е добра идея. По добре проектанта да дойде на място и да види за какво става въпрос, а не да кара по-учубника. Мисля че и предварително геоложко проучване трябва да направиш. Колкото до разходите - няма да се повишат кой знае колко заради това че ще направите основите по-дълбоки, все пак 1 кубик бетон е 100 лв. с докарване и помпа. И с 10 кубика да ти се увеличат основите пак е нищо в сравнение с евентуални бъдещи разходи от нестабилни основи.

Успех!
zarkoenko - специалист
доколкото разбирам копаенето да здрава почва не е по цялата дължина на основите ами само като колони на долу.правилно ли мисля.а върху тези колони ще се прави основата и пода.
Георгиев - специалист
Фундира се до здрва почва. След геоложкото проучвне се знае колко на дълбоко е здрвата почва. Въз основа на това проектанта задва дълбочина на основите. Доколкото разбирам въпродът ти е дали трябва да премахнеш целия насип (ко се окаже... лоша почва) или само да копаеш до здрава почва за основите. Може и само за основите, но това значи д направиш основ с дълбочин 2 метра. Вероятно ще ти излезе по-евтино да викнеш един багер да разкара поне половината от насипа.

А това за което са ти казали са единични основи. Те се правят под колони, ивичните са под 25-сантиметровите зидове, в повечето случаи само под външните стени на къщата. Може и само единичните да стигат до здрава почва, това решава проектанта.
torbalan - Дървен философ
от друга страна ако се изкопае целия насип - ще се оформи едно голямо и хубаво мазе...
ЧефоС - специалист
torbalan написа:
от друга страна ако се изкопае целия насип - ще се оформи едно голямо и хубаво мазе...
Взе ми думите от пръстите. Къща без голям гараж и голямо мазе въобще не е къща. Моя идеология :lol:
zarkoenko - специалист
със сигурност насипа е лоша почва и проектанта няма да я хареса.както казах в насипа има бетонни плочи и със сигурност има кухини.дори да минавам с валяк,няма да се реши проблема.вариантите остават два:или да изкопая до здрава почва и да направя мазе или пак да копая,но за основи 2метра.ако премахна насипа и направя гараж или мазе отново трябва до изравняване с насипа да има бетон.ако има и други предложения съм готов да ги видя.
ЧефоС - специалист
Дай снимки. Колкото повече, толкова по-добре. Ще ти е от голяма полза. И....от къде си?
zarkoenko - специалист
от Пловдивска област съм.снимки нямам в момента.едва ли от снимките ще се разбере нещо повече от казаното от мен.мясото в момента не е почистено от стари треви.гледах когато го насипваха и виждах как се насипваха какви ли не боклуци.така се обърнаха нещата,че се наложи точно на това място да строя.мястото изглежда добре от горе,но отдолу има бетонни плочи от развалени постройки,пръст,треви,чакъл.
ЧефоС - специалист
zarkoenko написа:
...мястото изглежда добре от горе,но отдолу има бетонни плочи от развалени постройки,пръст,треви,чакъл.
За терен това не е проблем, достатъчно е да има минимум 40 см хумусен слой.

Но да се строи къща върху такъв насип, е престъпление. Аз не бих рискувал НИКОГА, независимо от експертните оценки.
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за строеж върху насип?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: