здравейте.на пролет започвам строеж на къща около 100кв.м върху място с насип с височина около два метра.проблема е,че в насипа има отпадъци,бетонни плочи,хумус и какво ли още не.проектанта каза,че ще изчислява основите като за лоша почва,но мен все ме е страх,че след време ще започне да се пука.слушах от различни хора,че е добре да изкопая до здрава почва.стъпки ли трябва да се копаят или всичко до здрава почва?колко ще се оскъпи основата на къщата.къщата ще се гради от тухли на един етаж с плоча отгоре и таванки етаж.моля за съвет.
Да строиш върху насип въобще не е добра идея. По добре проектанта да дойде на място и да види за какво става въпрос, а не да кара по-учубника. Мисля че и предварително геоложко проучване трябва да направиш. Колкото до разходите - няма да се повишат кой знае колко заради това че ще направите основите по-дълбоки, все пак 1 кубик бетон е 100 лв. с докарване и помпа. И с 10 кубика да ти се увеличат основите пак е нищо в сравнение с евентуални бъдещи разходи от нестабилни основи.
Успех!