Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,
Предстои ми строеж на нова къща и понеже ми е за първи път, малко се шашкам. В момента не си ползвам избата заради влага и води от време на време, та се нуждая от съвет как да хидроизолирам основите за да не изпадна в същата ситуация след време в новата къща. А тя е под наклон с денивелация от 3,5м и по естествен път ми се получава 100 кв.м изба, котелно и т.н. Вече ми начертаха един вариант на хидроизолация, който изглежда така като слоеве преди ивичния фундамент: уплътнена земна маса, уплътнен трошен камък, полиетилен, подложен бетон 8-10см, битумна хидроизолация 2х4см, геотекстил, подложен бетон 5 см и вече ивичен фундамент. Това се прави, като се застъпва хоризонталната изолация с вертикалната, която също е битумна 4 мм. Ако някой има опит нека сподели, дали е ок и дали е достатъчно, и какъв точно тип или марка да е битумната лента. Естествено трябва и дренажни тръби.
Благодаря предварително.
boltik - специалист
Най добрият вариант да изкопаеш с метр и нещо по-широко отзад и да си направиш подпорен зид.Да се получи естествена вентилация.И ще избегнеш тоя постоянен натиск на земна маса върху къщата.
mirk - майстор
Хубаво е и към бетона да сложиш добавка за водоплътност, с която се уплътняват порите в самия бетон.
tangarov - специалист
И едното и другото ... Добавката за водоплътност е задължителна - аз използвах тази на Murexin&

http://www.baumit.bg/upload/Downloads/T ... ig_TDB.pdf

Освен това преди да засипят обратно основите отвън ги намазахме на 3 ръце с битумна течна хидроизолация, върху която наковахме дренажна мембрана:
Прикачен файл:
IMG_8240.JPG
Прикачен файл:
IMG_8244.JPG
Последна промяна от tangarov на съб фев 05, 2011 5:03 am, променено общо 3 пъти.
Благодаря за отзивите. Ще се вслушам в съветите. Мисля да използвам добавка в бетона за водоизолация. По проект бетонът е В15. От един бетоновъзел ме натискат за В20. Къщата е двуетажна плюс изби. Някой има ли опит с бетоните #-o ?
vlad0 - специалист
Слагай си само В20 та да ти е мирна главата, разликата на кубик е смешна.
tangarov - специалист
Слагай В20 да ти е мирна главата ... Аз навсякъде сложих такъв :supz:
ArturDent - Почти Безобиден
B20 !
При нас разликата е 4 лв./куб.м.
Ако те излъжат с един километър при транспорта ще загубиш много повече.

http://www.rsk-bg.com/bg/pricelist.html
FMaster - специалист
PlamenNi написа:
... По проект бетонът е В15... #-o ?
[-X Никога [-X
Слагай Б20 на всякъде да ти е мирна главата, както казаха и колегите разликата в цената е смешна, а в качеството огромна! Успех в начинанието колега =D>
batsande - специалист
Изглежда и при мен е същото с денивелацията, при мен от северната страна ми е 2,5-2,8м и залепихме битумна хидроизолация по стените, но аз съм в планински район а баира не свършва до мен което означава ,че след дъждове и снеготопене влагата ще "облива" сградата.За целта смятам да направя обратен насип на стените отвън пък напролет да изкопая една ивица на 1м от сградата на 2,5-2,80 дълбочина на 50-60см ширина и да се направи дренаж.Така смятам да спра водите отгоре далеч от основите и стените.

Тема "Хидроизолация на основи на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: