Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ayhan4ik - помощник
Здравейте на всички. Нов съм във форума. Искаше ми се първата ми тема да беше за нещо по-приятно, но какво да се прави...Искам един съвет. Къщата е 20 годишна, но на втория етаж още не е живял никой. Предстои ми да се местя там. Плочата на две от стаите е напукана. В едната стая образува кръг, а в другата минава по средата. Плочата е около 9-10 см и са използвани 6 мм арматура при изливането и. Та въпроса ми е доколко е опасно това? Т.е. може ли някой ден да падне при допълнителното и натоварване при обзавеждането. Стаите са около 20-25 кв2. Какво бихте посъветвали за укрепването и? Ще се радвам ако получа съвет, в замяна обещавам да съм активен във форума...Мерси предварително...
peter_m - специалист
9-10 см е безобразно малко за плоча. Най-добре снимай и покажи пукнатините. Виждат ли се на долния етаж на тавана?
ayhan4ik - помощник
Ами на долния етаж съвсем леко се забелязват...Ще снимам ама вече утре щото сега няма осветление. Засега да кача рисунка горе долу какво представляват...

Изображение

Изображение
професионал - специалист
На мен ми изглежда сериозно-особено кръглата пукнатина.По всяка вероятност става въпрос за недобре направена армировка.Варианти за корекций много,но е добре да се знае може ли да се просича плочата(обитаемо ли е отдолу),бързо ли трябва да стане,евтино ли трябва да е,каква е височината на двата етажа,имаш ли претенций за настилката на пода(на 2-ия етаж) и др. :partyman:
piron45 - майстор
Май трябва да го види конструктор. Първата скица за мен е особено притеснителна. Вътрешната част при това напукване вероятно са държи само на арматурата , която не е достатъчно дебела. Зависи до каква степен е корозирала самата арматура, но може би ако имаш възможност преди да се нанасяш от горната страна на плочата да се направи по дебела армирана замазка , която да поеме натоварването на мебелировката.
професионал - специалист
Дори и армирана замазката би натоварила допълнително плочата със теглото си,а това би трябвало да избегнем във случая. :partyman:
Георгиев - специалист
И като поеме тая армирана замазка натоварванията ще ги предаде пак на тая същата напукана плоча, барабар със себе си. Правете разлика м/у конструктивни и неконструктивни елементи.
професионал - специалист
Аз бих препоръчал да се просече плочата на 2-3-4 места и да се излеят стоманобетонни греди(сечението им зависи от конкретните условия) без да се изрязва армировката.Може също така да се направи дюшеме на 2-ия етаж със подложки греди със сечение8/12, 10/12 и тн.Във кухината под дюшемето може да се интегрират стоманени греди със сечение като на дървените подложки,които да се анкерират към плочата за да я осигурят.Това ми идва на "прима виста",но въобще темата е отворена и вариаций има много-всичко зависи от възможностите на ayhan4ik. :partyman:
ebahti - майстор
Направи отгоре армирана замазка 4см. и немаш грижи...кво къртене,кви греди,кви 5лв. То какво е имало да става е станало-повече нема накъде
професионал - специалист
Както е видно икономийте и некомпетентноста вече са си дали резултата-да продължаваш със тях би било в разрез с един от основните човешки принципи-да се учиш от грешките си! :partyman:

Тема "Напукана плоча - съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: