Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
сакъзче - специалист
Здравейте, имаме голям гараж , а над него сеновал <плевня> , видях тук във форума http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... f8000ce9ac, че старите плевни ги реконстроират в сгради за живеене., много бих искала и аз да я направя моята , чрез такова сухо строителство, защото имам хубав изглед от нея, НО тя се води стопанска постройка.Знам , че данъка ще е по голям, но просто не ми е ясна каква е процедурата за да е легално направен етаж за живот дори и само през лятото. Ще Ви бъда благодарна , ако споделите Вашият опит и информация относно моя въпрос.Благодаря Ви за вниманието.
torbalan - Дървен философ
Чл. 53. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Заварени сгради в поземлени имоти по чл. 49 могат при спазване на изискванията на този закон да се преустройват вътрешно, да се променя предназначението им и да се ремонтират, без да се изменя външното им очертание, в хоризонтално и вертикално отношение и без да се правят нови или да се укрепят съществено носещите конструкции.
ако се вярва на този член на ЗУТ - не би трябвало да ти трябва нищо...
само че този член е в раздел "Временни строежи"...
та не знам :)
сакъзче - специалист
torbalan написа:
Чл. 53. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Заварени сгради в поземлени имоти по чл. 49 могат при спазване на изискванията на този закон да се преустройват вътрешно, да се променя предназначението им и да се ремонтират, без да се изменя външното им очертание, в хоризонтално и вертикално отношение и без да се правят нови или да се укрепят съществено носещите конструкции.
ако се вярва на този член на ЗУТ - не би трябвало да ти трябва нищо...
само че този член е в раздел "Временни строежи"...
та не знам :)
Утре ще направя една снимка , че сега е тъмно за видите дали е временно нашето....какви са тези закони, сигурно ги е правил някои които няма нищо, за да им е гадно на тези които имат.... така е с всичко в България...Благодаря Ви за отговора.
torbalan - Дървен философ
хаха
в мноооооооого дълбока заблуда си!!!

правят ги хора, които имат всичко... за да имат още повече, и да им е гадно на тези, които имат малко или пък нямат нищо :)
vmatanov - помощник
Здравейте и от мен. И аз има такава идея като колегата "сакъзче". Имам УПИ 900 м2 със стопанска постройка. Някой сблъсквал ли се е със смяната на предназначението или възможно ли е това нещо да стане жилищна сграда
infomar
примерно нещо подобно:

Прикачен файл

Estate35258_8_preview_thumb.jpg
Estate35258_8_preview_thumb.jpg (64.63 KиБ) Видяна 14841 пъти
vmatanov - помощник
Е не точно такова но за масиван каменна постройка.
infomar
Без проекти може да се строят: чл.147 от ЗУТ-закон за устройство на територията
Чл. 147. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
1. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) стопански постройки със селскостопанско предназначение и строежите от допълващото застрояване по чл. 44 и по чл. 46, ал. 1, освен ако с решение на общинския съвет е предвидено друго;

2. (изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) монтаж на инсталации, съоръжения и уредби, с изключение на съоръженията с повишена степен на опасност, подлежащи на технически надзор от Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор";

3. оранжерии с площ до 200 кв.м;

4. басейни с обем до 100 куб.м в оградени поземлени имоти;

5. подпорни стени с височина до 2 м над нивото на прилежащия в основата им терен, когато не са елемент на транспортни обекти;

6. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) ремонт на елементите на техническата инфраструктура;

7. огради, градински и паркови елементи с височина до 2,20 м над прилежащия терен;

8. изкопи и насипи с дълбочина или височина до 1 м и с площ до 30 кв.м;

9. пневматични (надуваеми) складове или покрития с площ до 100 кв.м;

10. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) строежите по чл. 55;

11. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) консервационно-реставрационни работи на паметниците на културата, които не са от световно или национално значение;

12. остъкляване на балкони и лоджии, с изключение на разположените към първостепенната улична мрежа;

13. (отм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.)

(2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) За строежите по ал. 1, т. 1, 3, 5, 7, 11 и 12 се представя становище на инженер-конструктор с указания за изпълнението им.
trix - специалист
със такива постройки е пълно по изоставените села,въпроса е дали може да се използва регулацията на сградата за строеж,който да мине като ремонт и да се направи жилищна сграда
vmatanov - помощник
Проверявах в общината става на въпрос за Велико Търново. И казаха, че може трябва да се извади Виза за смяна предназначението на сградата. Прави се също така и инвестиционен проект. Само архитектура и конструкции. И там по каналния ред разрешителни. договори с Еон(примерно) ВиК. Но който го интересува да си провери в общината как стоят нещата точно.

Тема "Разрешително от стопанска постройка да е сграда за живеене" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: