Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kalin72 - майстор
Здравейте, имам баня, която искам да разширя. Ето снимка
Изображение

Стената, която искам да бутна, изглежда носеща, с дебелина 30-38 см тухла единична, въпроса е дали преди да се бутне, не може да се подпре горната плоча с тези металните колони, дето им се регулира височината, и псоле те да се вградат в гипрокартонена конструкция, или пък в Итонг? Долна плоча няма, има трамбована земя и дюшеме, което ще махна, за да направя сух под. Дали няма да е добре тези пилони, два мсиля са достатъчни, да лежат върху бетонни пети, примерно два широки бордюра, вкопани в трамбованата земя? Разстоянието между старата тухлена стена и новата ще бъде около 70-80 см.
Конструктор, след оглед, съветва да се изгради конструкция от горещовалцувани профили Т16 и после двоен влагоустойчив гипсокартон (защо на два слоя, не знам ).
Кажете какво мислите, защото според мен по-лесно, по-евтино и по-бързо ще стане по моя метод.
FMaster - специалист
Слушай конструктора, не гледай лесното! Дори аз бих си поискал от конструктора официално писмено предписание и спецификация (за което се заплаща естествено), за да ми е спокойно. Все пак живееш там ... :yawinkle:
Последна промяна от FMaster на чет мар 24, 2011 1:58 pm, променено общо 1 път.
ebahti - майстор
Още повече че без да сме видели на място за кво иде реч -може само да гадаем...
kalin72 - майстор
FMaster написа:
Слушай конструктора, не гледай по-евтиния варянт!
Добре, но моята логика е следната - с тези метални конструкции ще може ли да укрепи плочата ефикасно? Как ще се подпъхнат така, че да опрат на 100 % в пода и плочата?? Все пак онези пилони се навиват до нужния размер (височина).
PCL82 - майстор
Щом старата стена е носеща и с такава дебелина, значи плочата е предвидена да се носи от надлъжна опора с голяма площ. Подпреш ли я точково ще се спука, моментално или след време. Важно е каква е армировката на плочата. Когато се слагат колони се слага и греда, която да разпределя товара. Ползват се специлни високоякостни цименти (една торба от 25кг е над 30лв) за да може плочата да легне по гредата. Има и други методи.

Колоните трябва да се фундират правилно в земята, на нужната дълбочина. Може и с ивична основа.

Всичко това трябва да се види, измисли и направи проект от конструктор!!!

Винтовете за кофраж са за малки товари до 60кг (по спомен), нищо, че носят много повече.
kalin72 - майстор
Да, не мисля да се разчита на точково поддържане. Въпроса е, че и конструктура не разкърти малко плочата, да види докъде отива арматурата...както и да е, не ми се дават пари за нещо, което може да бъде изпълнено по друг начин, с по-малко труд, и съответно по-евтино. Но искам да е направено както трябва. Та, търся златната среда...
ArturDent - Почти Безобиден
Нещо не ми стана ясно:
Как така хем стената е носеща, хем лежи върху пръст?
kalin72 - майстор
ArturDent написа:
Нещо не ми стана ясно:
Как така хем стената е носеща, хем лежи върху пръст?
Предполагам не лежи на пръстта, ами на ивичести основи.
perko - специалист
послушай конструктора непременно. Аз, не бих посмял така да махам стени, даже и след това да е добре подпряно.
Новите колони, задължително ще слегнат макар и минимално и това ще доведе до пукнатини. Не се знае каква е арматурата на плочата, обикновено по края се изпълнява съвсем различно, тъй като близо до стената силите на опън и натиск са обърнати (не винаги, зависи). Като преместиш стената може да се спука там, където е била. Преди да го направиш, предполагам ще трябва заснемане на арматурата.
Георгиев - специалист
Значи, заснемане и експертиза (да ти са изчисли напълно новото положение). Този етап е константа. От тук насетне търси златната среда за изпълнението.

Тема "Въпрос за преместване на стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: