Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
void - напреднал
Здраве желаем!
Бих се зарадвал на всяко ваше мнение относно следния въпрос:
Трябва ли да се положи на незамазан под в новопостроена къща някаква хидроизолация от рода на примерно от черните воалитни битумни килимчета залепени за бетона с нагорещен дзифт,или пък с някакъв друг материал?
Идеята е ако някога по някакви причини се появи капилярна влага от земята, да не се качи към плочата и към замазката на целия под и след това да удари топлоизолацията (фибран или нещо от рода) и да направи пакости на последния слой покритие - ламината.
Самата къща няма дренажна система.Под първата плоча (50-60 см.от земята) пълнежа е камъни засипани със по ситен филц или по нашенски казано трошляк.
Това на което попаднах в гуглето е хидроизолация във вид на мазна замазка която се разстила по пода с помощта на четка или маламашка,но повечето от тези са дадени да предпазват от влага идваща отгоре,а не както е в моя случай да идва отдолу, и заради това не знам дали би имала някакъв ефект.

Благодаря на всички отзовали се в аванс!
kapanec - специалист
Знам че се слага преди да се излее плочата от долу (найлон<или по дебел стиропор) капилярната влага може да се появи и от основите да пропълзи нагоре
Под първата плоча се слага найлон.На нея воалит,10 см.сторопор и се лее втора плоча.Това течното дето си го видял е Диспербит(така поне го наричаме в Полша)и с него се маже фундамента отвън и отвътре!
void - напреднал
Ами няма найлон под първата плоча.Може ли да се направи нещо друго за да се компенсира липсата на този найлон,в частност под бъдещата замазка? С този диспербит ще стане ли ако се нанесе върху пода под замазката,или няма да е достатъчен? Гледам сега в гуглето че го няма по нашите строителни магазини....
Не съм виждал да мажат с него но предполагам че става.Няма какво толко да се притесняваш че няма найлон под първата плоча,слагаш воалит и стиропор и си правиш замазката и мисля че е достатъчно.Воалита е хубаво да го грееш и да го лепиш и не би трябвало да има проблем.
void - напреднал
ако сложа дебел найлон под замазката ще има ли ефект?
boltik - специалист
В краен случай и найлон,но от по-дебелият няколко слоя.Ето и снимки на черната изолация тип лепенка.По-принцип се лепи два вида лепенка.Едната отдолу да обира неравностите с плат по-средата и втора в/х нея за изолация с аломиниево фолио по-средата.

Прикачен файл

PIMG0016.JPG

Прикачен файл

PIMG0015.JPG

Прикачен файл

PIMG0021.JPG

Прикачен файл

PIMG0016.JPG
void - напреднал
Благодарско на всички за отговорите.

Тема "Въпрос за хидроизолация на под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: