Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tomas1973 - помощник
Предстои ми строеж на двуетажна къща от пета кутегория. Задължително ли е да наемам струителна фирма или мога да наема бригада? Ако мога да наема бригада какъв договор трябва да сключа и трябва ли да го заверявам някъде? Каква изолазия трабва да поставя под първа плоча, осван до колкото разбрах найлон :?: Благодаря предварително :!: :)
tomas1973 - помощник
Може би трябваше да спомена ,че имам разрешение за стоеж от 2009г.До колкото знам е валидно три години.
Фло - специалист
Щом строежа е 5-та категория можеш да строиш и с бригада,обаче при всички случаи,трябва да имаш договор с технически ръководител на обекта ,който ще ти искат при Протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строежа Приложение №2 към чл.7,ал.3,т.2.
(Изм.-ДВ,бр.37 от 2004г. в сила от 5.11.2004г.бр.29 от 2006г.,в сила от 7.04.2006г ) Образец 2
Така се нарича туй чудо на бюрократичната стоително-административна мисъл! Ще ти го искат от отдел строителен контрол на общината!
Изготвя се от техническия ти ръководител и се подписва от тебе като инвеститор,от него,от съответния служител от отдел строителен контрол на общината,от геодезиста и геолога в три еднообразни екземпляра!
Като го имаш тоя протокол образец 2 може да почваш да копаш основите.
В тоя протокол има и един лист с обяснение какво ще правиш изкопаната пръст,с коя фирма ще я извозваш,защото трябва тя,фирмата да има договор за извозване на земни маси с общината! Съветвам те да пишеш,че пръста няма да са извозва ,а ще се ползва за обратен насип да си спестиш разкарване още месец да проверяват извозвача има ли редовен договор с общината!
Та това е-намери си кадърен технически ръководител,ако не друго да ти заведе грамотно строителните книжа,без такъв не можеш да почнеш строителството!
taxi855 - специалист
Като, че ли е най-добре да отидеш в някоя фирма за строителен надзор и те да ти отговорят. Би трябвало да са запознати с всички и особенно най-новите наредби касаещи строителството.
tomas1973 - помощник
Благодара за бързите отговори :roll: . Трябва ли бригадата да си плаща осигуровки и нужен ли ми е някакъв документ за това в случай на проверка :?:
Фло - специалист
tomas1973 написа:
Благодара за бързите отговори :roll: . Трябва ли бригадата да си плаща осигуровки и нужен ли ми е някакъв документ за това в случай на проверка :?:
Бригадата може да бъде от роднини и приятели ,за обекта отговаря техническия ръководител!
По закон обаче,ако наемаш бригада/фирма/ задължително се изисква договор.Те си му мислят за организацията си и осигуровките. Въобще закона изисква всички страни по строителния процес да бъдат ангажирани с договор.
Първо си открий процедурата по образец 2 ,викай геодезите да ти бучнат колчетата и после му мисли за бригади,фирми и осигуровки!
Фло - специалист
taxi855 написа:
Като, че ли е най-добре да отидеш в някоя фирма за строителен надзор и те да ти отговорят. Би трябвало да са запознати с всички и особенно най-новите наредби касаещи строителството.
Строителен надзор за 5-та категория не се изисква,разбира се в случай ,че имаш излишен някой лев може и да си наемеш,щото ще ти излезе на цената най-малко на основите на къщата или половин покрив!Въпрос на предпочитание и договорка,но е скъпо удоволствие!
taxi855 - специалист
Фло написа:
taxi855 написа:
Строителен надзор за 5-та категория не се изисква,разбира се в случай ,че имаш излишен някой лев може и да си наемеш,щото ще ти излезе на цената най-малко на основите на къщата или половин покрив!Въпрос на предпочитание и договорка,но е скъпо удоволствие!
Мисълта ми беше просто да вземе информация от надзорна фирма, не да я наема. А също така обикновенно имат контакти с техници и могат да го насочат към някой.
tomas1973 - помощник
Разбрах и благодаря .Когато забият колчетата ще пиша пак ако имам още въпроси.Но без договор [-X
tomas1973 - помощник
Ето и поредните въпроси: С какво е по добре и по правилно да се зида вароцимент или каменно брашно и цимент и каква марка (номер якост) ? Какво съотношение каменно брашно и цимент :? Същото и за варо циментовия разтвор . Когато почна мисля до около мисец ще качвам снимки за съвети, ако желаете разбирасе. :rolleyes:

Тема "Мола съвети за строеж на двуетажна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: