Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gechevp - специалист
Здравейте,
бих искал да помоля за помощ относно необходимите действия които трябва да направя за стратиране на строеж на къща 130м2.
Имота в момента е един декър с къща в него, но предстои делба на 500м2 - имота е регулиран, но в него няма ток и вода, а канализацията липсва в селото.

Какво е необходимо да направя за започването на строеж? След разрешението има ли срок за който трябва да се завърши строежа?
Изобщо ще помоля да споделите с мен знанията си относно всичко свързано с това.

Благодаря
Tsilkov - майстор
Доста въпрос си задал на едно място :) .Ще се опитам да отговоря накратко(доколкото ми стигат знанията/незнанията):
1.Правиш си делбата и тя влиза в сила - да не те отчайвам ама с влизането в сила може и над половин година да мине :shock:
2.Изваждаш изходните документи:скица;виза;точките за новата регулация на парцела(по някога са със скицата ама по-често не) след делбата;изходни писма за ток и вода(канала ще ти е с изгребна яма,с пречиствателна ,или просто незаконен);геодезия и геоложки доклад
3.Изготвят ти проект
4.Внасяш го в общината - там го одобряват в рамките на месец(ако е рекъл господ) и чакаш 2 седмици за обжалване да минат.След това получаваш заветното "разрешение за строеж" :supz:
5.Намираш бригада и технически
6.Строиш :x
7.Получаваш разрешение за ползване и пускаш водата и тока
8.Правиш бурно парти в новата къща - ама с български алкохол щото си привършил кинтите :lol:

Пиши и за къде става въпрос защото във всяка община чиновниците имат различен мироглед - някой може да ти даде жокер ако е минавал на конкретното място.
ArturDent - Почти Безобиден
gechevp написа:
След разрешението има ли срок за който трябва да се завърши строежа?
Три години да започнеш строежа и пет години до акт 14 - грубия строеж, да си сложил и покрива.

Притеснява ме обаче тая делба на 500 кв.м.. Много е възможно имота да се окаже неделим. Ограниченията са различни за различните местности и територии (села, градове).
За градовете трябва да останат и на двата имота 14 м лице и 300 кв.м. - ти ги нямаш.
Можеш да го разделиш само, ако си в село със стръмен терен - лице 12 м и имот 250 кв.м.
ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА написа:
Чл. 19. (1) При урегулиране на поземлени имоти за ниско жилищно застрояване, свободно или свързано в два имота, се спазват следните размери:

1. в градовете - най-малко 14 м лице и 300 кв.м повърхност;

2. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) в курортните населени места и селищни образувания и в курортните зони на населените места - най-малко 16 м лице и 500 кв.м повърхност;

3. във вилните зони - най-малко 18 м лице и 600 кв.м повърхност;

4. в селата или частите от тях с преобладаващ равнинен терен - най-малко 16 м лице и 500 кв.м повърхност, а при специфични теренни и стопански условия, както и на главни улици - най-малко 14 м лице и 300 кв.м повърхност;

5. в селата или частите от тях с преобладаващ стръмен терен - най-малко 12 м лице и 250 кв.м повърхност.
gechevp - специалист
Tsilkov - сериозно задлъжнявам чисто морално към теб и това нещо ще го коригирам! :-D
Имам въпрос:
Tsilkov написа:
5.Намираш бригада и технически
Е ли е възможно тази бригада да бъде непрофесионалисти? Иска ми се аз и приятели да го направим - става въпрос за къща с дървена конструкция на един етаж с прав покрив - 130м2 ?
Имота е в община Радомир.

@ArturDent

Благодаря ти за законовата извадка - много е полезна!
Аз попадам под точка 4 села в равнивен терен и се вписвам добре - лицето е 17 метра :drinkers:
lov - майстор
Oхх.... приятелю не знаеш с каква бюрокрация се захващаш. Аз от март месец съм почнал да оправям документи за дострояване на една тераса няма и 18 квадрата. И към момента чакам оценка да ми кажат колко трябва да заплатя за въздуха на общината. И чак след това ще получа съответното разрешение да започна строежа.Голямо моткане голямо чудо. От една институця те препращат към друга и чакаш разни срокове и така. Върха на сладоледа беше да съгласувам скица с ВиК . Бе да им таковам мамата да не би тръбите им да вървят по въздуха. Ма такае всеки гледа да се наортачи и да си сложи една таксичка за нещо и ако може по няколко пъти.
Tsilkov - майстор
gechevp написа:
Е ли е възможно тази бригада да бъде непрофесионалисти?
То всичко е възможно да си правиш сам ,ама въпроса е дали е целесъобразно.Вярно за сега това което беше писал в старата тема къщата е доста опростена ,ама дори и така има маса различни неща да се вършат,маркирам ти само някой от тях:
1.изкоп,трамбоване на чакъл,топлоизолация,армиране,изливане на основите(може да им се наложи и хидроизолация)
2.Носещ скелет-дървен бетонен ,метален или няква смесица - каквото избереш
3.Затваряне на покрива и стените
4.Дограма
5.Ел.,ВиК и отоплителна инсталация
6.Подови настилки
7.Оформяне на стени и бани
8.Мебели
Хубаво си решил с приятели да я правиш ,ама те хем трябва от всичко да разбират хем много свободно време да имат :? Добре е от сега да видиш какво можеш да свършиш сам(с приятели) за да не ти излезнат после криви сметките.За добро или лошо покрай делбата ще имаш много време да мислиш :lol:
P.S.С нищо не си ми задължен - нали за тва е форума.
Tsilkov - майстор
lov написа:
Аз от март месец съм почнал да оправям документи за дострояване на една тераса няма и 18 квадрата.
То няма значение голямо или малко е нещото - влезнеш ли в бюрокрацията филма е голям,а и хванеш ли се на хорото пускане няма :sad:
lov - майстор
То това ми е ясно. За това почнах от рано.

Ама то за това 20 години тъпчем на едно място. Хиляди чиновници дето по цял ден люпят семки и нищо не правят. И всичко се прави в срок разбира се точно в последния ден от срока.
Пък куриоза е такъв към момента. Общината от една страна ми определя цена за преотстъпено право на въздуха и трябва да чакам 14 дена да не би някой да обжалвал цената. Ми кой да я обжалва от едната страна продавача е общината от другата съм аз. Щом плащам значи съм съгласен какво толкова да се чака. Отделно ми казват едни цени само за този въздух толкова големи че да ти се завие свят. цената на квадратен метър е същата като за готово строителство. Равна е на цената по данъчна оценка на апартамента който ще достроявам. Отделно на комшията от долу са му взели вече същата сума още един път.
Ама нейсе тия чиновници трябва да заработят май тия 14 дена с още някоя торба слънчогледови семки да изпощят. Ба си наглостта.
Няма да се оправим и това е.
ArturDent - Почти Безобиден
gechevp написа:
Аз попадам под точка 4 села в равнивен терен и се вписвам добре - лицето е 17 метра :drinkers:
Не знам дали ме разбра. След като се разделят имотите трябва да имат по 500 кв.м и 16 м лице. т.е. целият имот трябва да е декар с 32 м лице преди да се раздели!
gechevp - специалист
Да, да разбрах те :) Имота е правоъгълник - 40м на 27м
Като лицето е 40те метра (портата е на тази страна)

Тема "Въпроси относно документална обработка за строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: