Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
oksimoron - напреднал
Здравейте отново,мен пак ме е треснала музата да правя кретении,и сегашната е да направя покрив на помещение. Покривът ще е плосък и ще бъде върху гредоред /нов/ ОСБ/на два пласта по 9мм./ върху него ще има тънка плоча,по-скоро замазка,но армирана ,около 5см,а най-отгоре ще бъдат налепени плочки или "котленски камък". Как мислите дали ще пропуска вода,и нещо друго трябва ли да сложа. В същност идеята е този покрив да се ползва като открита тераса и след време да стане под на стая с покрив отгоре.
Стефко - специалист
А какво те спира да направиш истинска армирана плоча 12 см? 5 см си е направо кретения :lol: Извинявай. Кой ти даде тая идея? Явно не ти е приятел.
oksimoron - напреднал
Спират ме няколко неща:
1 Смятам,че ще излезе доста по-скъпо.
2 Не искам да лея колони за плочата.
3 Ако излея плоча трябва да я шпакловам от долу,а така ОСБ-то е готов таван.
4 Не съм лял плоча и ме притеснява този факт.
Стефко - специалист
Никой не може да ти помогне. Аз също вече не желая.
Фло - специалист
oksimoron написа:
Здравейте отново,мен пак ме е треснала музата да правя кретении,и сегашната е да направя покрив на помещение. Покривът ще е плосък и ще бъде върху гредоред /нов/ ОСБ/на два пласта по 9мм./ върху него ще има тънка плоча,по-скоро замазка,но армирана ,около 5см,а най-отгоре ще бъдат налепени плочки или "котленски камък". Как мислите дали ще пропуска вода,и нещо друго трябва ли да сложа. В същност идеята е този покрив да се ползва като открита тераса и след време да стане под на стая с покрив отгоре.
Махай единия слой ОСБ!Причината е,че няма адхезия с бетона и рискът да се преплъзнат е голям.Това,което искаш да направиш се казва оставащ кофраж и той трябва да е надеждно свързан с бетона. За целта върху ОСБ-то постави ЛТ ламарина 0,5 или 0,7 мм. с гофри-2 или 3. Върху ламарината армирай с армировъчна мрежа 4мм,усилители,скрити греди от №12 и заливай с бетон клас В-20 с добавка за водоплътност.
Това се нарича ламаринобетон и е често използвано при строеж на молове. Ламарината струва 8,80 линейния метър при ширина 80 см.,като има опция за дължината-режат ти я по размер на покрива примерно по 7 м.Така никога покрива ти не може да протече.За арматурата си наеми арматурист защото не е толкова проста работа както изглежда на пръв поглед,пък е много отговорна!Не заливай бетон при температура над 30 градуса-ще се напука плочата!
stenmark - специалист
По принцип всичко може да стане.Те всички предлагат плоча/какво са се влюбели в този бетон не знам/ обаче гредореда си е добре.Направи го с добро сечение,зависи от това какво е отстоянието на стените.То замаската си тежи доста.Добро сечение 10/16 или ако сложиш доки греди/това са жълтите за кофраж/забравяш за проблем.Гредореда си нещо доста добро,преди време ArturDent не вярваше може някой може да му направи покрива без да потдаде с отстояние мисля 5 или 6м.Ако проявява интерес мога да кача снимки на таван който правих скоро с картон на скатове.Там имаше отстояние 8м и не е мръднало повече от 30г.
Тани - модератор
За колко голямо помещение става въпрос? Имай предвид , че бетона ще ти тежи около 125 килограма на квадратен метър :!:
oksimoron - напреднал
Цялото помещение е 10/5м. но все пак ще има и вътрешни стени на стаите /поне 2/. Едната ще е 5/3м. а другата за баня и тоалетна 3/3м.
Тани - модератор
В този случай 6-7 тона ти е само цимента! Още за плочки или камъни Дървената конструкция за да издържи този товар ще ти излезе златна. Какво те притеснява отливането на няколко колони и плоча отгоре? Все пак ще трябва да предвидиш и максималното натоварване от сняг.
ArturDent - Почти Безобиден
stenmark написа:
...преди време ArturDent не вярваше може някой може да му направи покрива без да потдаде с отстояние мисля 5 или 6м.Ако проявява интерес мога да кача снимки на таван който правих скоро с картон на скатове...
- Не беше покрив, а тавана на помещение - към 6 метра късата страна.
- Задължително условие беше да няма междинни колони (подпори).
- Проблема е беше че не можеше да се намери добре изсъхнал материал за гредите на голямо сечение.
- Ами пусни снимки

Тема "Нещо идиотско /може би/ :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: