• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Имам почти 400 годишна къща, която е Паметник на Културата и ми се иска максимално да запазя автентичния й вид. На две от стените, каменните зидове са поддали. Казаха ми, че трябва с помощта на т.нар. телескоп, да се иззидат отново (не са по цялата дължина), за да се укрепят. Някой има ли представа дали това е възможно, как точно се прави и правят ли фирми подобен вид услуга.

Ще съм благодарна на всякакви съвети...

Бяхме тръгнали да измазваме стените, но явно по-добре първо да се направи подобно укрепление или укрепването на зида няма да окаже влияние върху стените и могат да се направят независимо от това???
rendo - специалист
чакай чакай чакай
1 - снимка ?
2- какви са стените - кирпич ли са, суха зидария ли са, заключена зидария ли са.... какво са ?
3- какво разбираш под "поддали" - почвата под тях ли - самите зидове са отслабили ли - изтумбили ли са се ?
4- варианти за решение - варянти много ама да знаем за какво става дума- подпиране, стяги , торкрет, фундаментни стъпки, ....................
Най добре снимка обясни - защо са ти обърнали внимание в/у тези зидове. Къде са намира къщата в какъв регион (скала, равнина, планински релеф) и една снимка .
И после може да се помисли .
PCL82 - майстор
Щом е Паметник на културата, значи е под специален режим.

Това са отговорни реставрации и изискват проект.
Само определени фирми изпълбители, които имат лиценз за СМР по паметници на културата, могат да извършват такива дейности.

Ако искаш да го правиш незаконно е друга бира, но това е официалния ред в България.
1)Проект->2)Лицензиран реставратор
rendo - специалист
Ако няма външни промени по къщата - няма да ти кажат нищо
Илиян Илиев™ - майстор
Подпиране на зид да не падне е едно, а реставрация е друго.

Щом е паметник на културата всякакво подпиране е гавра с културата и задълбочаване на проблема.

Ако зида е направил тумбаци си трябва разграждане и зидане на ново, но както колегите споменаха - не е работа за всеки, иначе може да стане по-изгаврено и от подпирането.

Не знам в България как е, но за Италия съм чул, че държавата подпомага до някаква степен възстановяването в автентичен външен вид всички къщи и постройки в историческите центрове на градовете и селцата стига да се отговаря на определени изисквания и собственика да реши да вложи останалата сума.

Та е добре да се поинтересувате как стоят нещата в България по този казус - паметник на културата, но частна собственост.

Знам, че в закона е предвидено принудително бутане на опасни постройки, но се надявам, че държавата е предвидила нещо за запазването на рушащите се паметници на културата. Все пак не всеки може да поддържа 400 годишна къща в автентичен вид, а пък държавата не би трябвало да махва пренебрежително с ръка при опасност от загуба на такава ценност.

Успех.
Илиян Илиев™ - майстор
Като гледам няма нищо за укрепване.

Разваляне и зидане отново си трябва.

п.п. Калинке, кой от четирите цвята си?
Държавата нищо не е предвидила за опазване на паметниците на културата. Има финансиране по проект "Красива България", който за частници да се разбира "с връзки".

Ясно, че трябва да се презида, но как точно се слагат тези телескопи, за да стъпи тежестта на къщата върху тях. Или има и други методи? Много малко фирми в България са "наистина запознати със старото строителство. Виках колко ли не и се наслушах на...:"Абе защо не го бутнете този барутник и не си направите хотелче с джакузи...

Възстановяваме с керпич, дърво и вар. Бетон няма да има. Нищо няма да се променя по къщата. В това селище, което се води архитектурен резерват вече няма 3 оригинални къщи...

Къщата е на скала.

п.с. Не съм никоя от цветовете :)
rendo - специалист
по родопите има доста такива къщи (и тук по форума има снимки на правени реконструкции на такива къщи)
това е суха зидария - прави се с кал и камъни и кушаци - проблем 1 - трябва да намериш някой дядо местен за да го направи като хората - това ако ме питаш мен е невъзможно
2- ро за да ти изсекат камъни и да ти ги докарат ще ти скъсат джобовете
3-то трябва ти много подбран материал за кушаците

Както ти споменах по родопите правят така : повдигат къщата на крикове-латерни (или крикове за камион - по разбираемо) след което зад стената изливат от бетон огледална и след това отпускат криковете - а външната стена я ползват както за кофраж и след това долепват - един вид декоративно -остатъчните камъни - така не се нарушава външния вид.

P.s. - пиши лично на HouseDoctor - това е царят на тия чудесии да даде акъл
ArturDent - Почти Безобиден
Илиян Илиев™ написа:
... че държавата е предвидила нещо за запазването на рушащите се паметници на културата.
Да предвидила е държавата. Казва ти: ТИ ТРЯБВА да си възстановиш къщата за твоя сметка!
За това скъпо удоволствие много хора нямат пари и много собственици оставят паметниците на културата да се саморазрушат, или просто да станат опасни за да вземат разрешение за събаряне.
  • 1
  • 2

Тема "Укрепване на зид с помощта на телескопи...?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: