• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
viking - напреднал
Привет колеги
ще се радвам да чуя някои мнения по въпроси които ме притесняват,за което благодаря предварително!!!
Къщата мисля е строена около 50та година и е гредоред със сменен покрив е както ще се види от снимките.
Първото което ме притеснява - гредите между 1 и 2ри етаж са от топола а не мога да преценя какво е състоянието им във 2 от стаите тавана е измазан а в мазето където не е личат едни ситни дупчици по тях. едната е леко цепната друга в средата пак на дупчици и от скоро е изязал жълт прашец сякаш съвсем скоро е ядено от нещо, другите изглеждат нормално май.
Второ мисля че гредореда на тавана не е от топола а от чам и елша което е добре и ми се иска да му напрвя дюшеме за да се ходи спокоино горе а на капандурата да монтирам една от сгъваемите стълби за таван. Та дали идеята е добра етажа не ми е оправян но мисля да е с някакъв окачен таван съветват ме гипсокартон с профили захванати директно в летвите на каратавана. дали вибрациите от ходенето горе може да ми прецакат тавана на стаите в последствие.
Трето на партера (основите избива влага) може би е зарди това че около къщата няма цимент(пътеки) и водата от улуците пропива.Чудя се дали да се копае за дренаж и изолация или само да оправя пътеките около къщата с канали за водата.
И четвърто къде ще е най добре да дигна едно барбекю така че да не стои грозно че то двор голяма...на менми идва до къщата на втората площадка под голямата череша.

Прикачен файл

ABCD0005.JPG

Прикачен файл

ABCD0004.JPG

Прикачен файл

ABCD0003.JPG

Прикачен файл

ABCD0002.JPG

Прикачен файл

ABCD0001.JPG
viking - напреднал
И другите снимки

Прикачен файл

ABCD0010.JPG
ABCD0010.JPG (99.04 KиБ) Видяна 7441 пъти

Прикачен файл

ABCD0009.JPG

Прикачен файл

ABCD0008.JPG

Прикачен файл

ABCD0007.JPG

Прикачен файл

ABCD0006.JPG
viking - напреднал
снимки

Прикачен файл

ABCD0015.JPG

Прикачен файл

ABCD0014.JPG

Прикачен файл

ABCD0013.JPG

Прикачен файл

ABCD0012.JPG

Прикачен файл

ABCD0011.JPG
viking - напреднал
греди мазе

Прикачен файл

ABCD0020.JPG

Прикачен файл

ABCD0019.JPG

Прикачен файл

ABCD0018.JPG

Прикачен файл

ABCD0017.JPG

Прикачен файл

ABCD0016.JPG
viking - напреднал
общ план: това е преди някоя година преди да падне боята на плоскостите на покрива:)

Прикачен файл

DSC02245.JPG

Прикачен файл

DSC02244.JPG

Прикачен файл

DSC02238.JPG
housedoktor - майстор
Относно малките дупки : това е дървояд .Необходими мерки -импрегнант против дървояди,като се третира няколко пъти през известен период от време.
За гредореда на тавана :гипсокартон е добра идея ,но има наистина опасност от напукване ако се стъпва по подпокривното пространство.Идея : дървена ламперия.Ако държиш на гипсокартон ,то в този слу4ай листовете ГК не се захващат в UD профила а по краищата се слага уплътнителна лента или мастик .Освен това може да налепиш върху картона стиропорени плоскости като финално покритие а по ъглите первази .
Относно влагата : Необходимо е повърхностно отводняване от улуците на първо място.Може да третираш бетона по пътеките с хидроизолационна замазка ,комбинирано с хидроизолиране на цокъла -напр.:хидроизолация +камък+импрегниране камъка и фугите..Понякога помага и вътрешната хидроизолация с хидроизолационна замаска на срени и под .Естествено най- доброто е да комбинираш посоченото с един дренаж
p.s Направи повърхностно отводнявеане на склона зад къщата обезателно
viking - напреднал
Много благодаря!!!!
Надявах се да се включиш :) винаги с интерес чета мненията ти
...склона зад къщата ..... 70% от проблема с влагата ми е от там сигура.. нагледал съм му се и ще го почвам това лято.
а за Г.картон /ламперия трябва да го помисля и да питам човека дето ще го прави.
? а гредите дето са измазани дали и те са проядени, дано държи тая топола поне като е на сухо че като знам колко е трошлива.
още веднъж благодаря
schuldiner - майстор
viking написа:
...склона зад къщата ..... 70% от проблема с влагата ми е от там сигура.. нагледал съм му се и ще го почвам това лято.
а за Г.картон /ламперия трябва да го помисля и да питам човека дето ще го прави.
? а гредите дето са измазани дали и те са проядени, дано държи тая топола поне като е на сухо че като знам колко е трошлива.
... останалите 30% са от липсата на улуци и прилична стреха. Ако ще правиш дренаж (според мен е задължително), гледай да е преди да си бетонирал околовръст. Сериозно, къртил съм пресни-пресни пътеки. По принцип подпочвените води могат да се уловят и по-рано - на метър-два от къщата, но вертикалната преграда по периметъра в дълбочина идва повече.
Под гредоред, по който ще се ходи, ламперия е по-добре. На равен таван ще се появят рано или късно дефекти.
Със сигурност и другите ти греди са проядени. Освен ако не са толкова прогнили, че да не им личи... Тополата е най-гадния материал, който съм виждал.
Не крия, не ми харесва къщата - сякаш е напудрена, колкото да се маскират проблемите и да се продаде бързо...

Барбекюто е съвсем отделна работа. Може да се търси стилово сходство с къщата, но може и да е най-представителната и уютна част. После наличие на вода, тоалет, достъп до кухнята, да не одимява къщата, окъснелите пиещи да не пречат на почиващите, да не заема място на бъдещи проекти... Като си отговориш на въпросите, ще решиш сам. Поне имаш голям избор къде да го пльокнеш.
viking - напреднал
Е ама тя си е наша не е за продване:) а изглежда като напудрена защото единственото което сме направили е покрива , най-належащо беше за другото не е правено нищо от години само двора е разчистван. Полека лека мисля да я вкарам във форма.
schuldiner - майстор
Не се сърди - не е критика, а констатация. Като приемеш, че има проблеми, ще ти е по-лесно и да ги степенуваш, та да почнеш да ги решаваш. Има и технологичен ред, но все пак почни от най-сериозните. Според мен първо е влагата. Преди да отстраниш причините, нито по конструкцията има смисъл да правиш нещо трайно, нито по инсталациите, нито по интериора. Съвсем правилно сте почнали от покрива. Сега прецени дали гредореда е по-належащ или влагата в стените. Т.е. дали има връзка между щетите и ако има, как да не допуснеш да се похаби и новото. А за таваните и барбекюто има време. От друга страна, една "малка победа" може да има много стимулиращ ефект, за да се захванеш с гадната част от ремонта. Едно спретнато барбекю ще свърши идеална работа за начало...
  • 1
  • 2

Тема "Съвети за страта ми къща на село" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: