Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
isbul - специалист
Под на тавански етаж, гредоред, има изграден бетонен пояс, идеята е да се наредят греди 8х10 или подобни върху старите. Да се захванат по някакъв начин за пояса, за да не лежат само върху старите. Първоначалната идея беше да легнат върху пояса, но така стаите ще бъдат с 20см по-ниски, а това не е малко за тавански етаж.

Въпросът е, кой е най-удачният вариант за закрепването им според вас?

Моята идея е с някакви планки и анкерни болтове.

Прикачен файл

2eee1.jpg
2eee1.jpg (103.18 KиБ) Видяна 6157 пъти

Прикачен файл

1ee1.jpg
1ee1.jpg (109.66 KиБ) Видяна 6157 пъти
ralev - специалист
:? тези стари греди како паравят изобщо под пояса :?
защо не ги махнахте, после пояс и гредоред като ви се нрави. То и изпълнението на пояса като го гледам, е правено от "специалисти"

Много мъка има по тоя свят, ако не е трудно си го правим сами да е трудно!
housedoktor - майстор
Леко си закъснял ..Можело е да подходиш по по-различен начин към задачата .Ако искаш гредите окачени на пояса на този етап спасението се казва "joist hanger".Не се сещам на български как е .

Прикачен файл

4.jpeg
4.jpeg (6.87 KиБ) Видяна 6111 пъти
schuldiner - майстор
Точно това от снимката на доктора ти трябва. Може да се изработи и от шина/винкел, но имай предвид, че е само за вертикално натоварване. Хоризонтално (напречно) се укрепва допълнително - не че е сложно, ами да не забравиш..
isbul - специалист
Някой да знае къде да намеря такова нещо или подобно?
Според вас колко време трябва да се изчака бетона да стяга, преди да се връзват гредите за него?
perko - специалист
ако ще ползваш анкерни винтове - колкото повече изчакаш толкова по-добре. Според мен поне един месец трябва да мине, преди да завинтваш анкери. Ако ползваш химически анкер, предполагам 2-3 седмици са достатъчни.
Планките ги има в доста от строителните складове. Виждал съм на Сребърна в един магазин такива. Това за София става дума.
schuldiner - майстор
Аз затова споменах, че може да се изработи - показаната май е за дървен трегер, щото горната хоризонтална част е много къса. Това ако го анкерираш толкова близо до ръба, ще пръсне бетона.
Обаче от снимките не виждам как ще пробиваш вертикално където има зид... Като си помисля какви пари ще дадеш за планки, работата отива на хоризонтално анкериране по поясите на 5х10 гредички, върху които да стъпят подовите 8х10. Ако тези 5х10 освен в бетона ги скрепиш и отдолу към стария гредоред, ще стане много добре...
perko - специалист
schuldiner написа:
Аз затова споменах, че може да се изработи - показаната май е за дървен трегер, щото горната хоризонтална част е много къса. Това ако го анкерираш толкова близо до ръба, ще пръсне бетона.
Обаче от снимките не виждам как ще пробиваш вертикално където има зид... Като си помисля какви пари ще дадеш за планки, работата отива на хоризонтално анкериране по поясите на 5х10 гредички, върху които да стъпят подовите 8х10. Ако тези 5х10 освен в бетона ги скрепиш и отдолу към стария гредоред, ще стане много добре...
Дам, това е на-доброто за сега. Не ти трябват планки, даже може да сложиш новите греди върху старите. Нещо като скара ще се получи.
navi74 - напреднал
щукна ми една идея, незнам дали е възможна , но все пак, ако изкараш старите греди, техните дупки, не могат ли да се ползват за новите понякакъв начин
isbul - специалист
navi74 написа:
щукна ми една идея, незнам дали е възможна , но все пак, ако изкараш старите греди, техните дупки, не могат ли да се ползват за новите понякакъв начин
Идеята е да не се разваля тавана на долния етаж, защото се използва.

Това с хоризонтално анкериране по поясите на 5х10 гредички ми харесва, чудя се дали да не ги закрепя на няколко места с шпилки през целия пояс.

Тема "Нови греди, върху стари?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: