Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
hamorphis - напреднал
Здравейте,

Преди около година купих една селска къща. За нещастие се появи една цепнатина и ме е страх да не стане лошо. Трябва да взема мерки преди да е зейнала още повече. Идеята ми е да изградя бетонна колона, която да я подпре, а също и стена.

Тук можете да видите снимки на къшата от вън и от вътре:

https://skydrive.live.com/redir.aspx?ci ... E266B5!285

Ще съм благодарен, ако някой може да ми даде съвет как трябва да постъпя в такъв случай.

Ако имате въпроси, ще се радвам да отговоря.

Благодаря ви предварително.
ivanj - специалист
предполагам че къщата е без проект или в проекта не е предвидено да се усвоява терасата от тежеста е поддала плочата, тези тръби не са свършили работа със стена ще стане но ти трябват здрави основи, но викни конструктор за една консултация ще ти излезе по евтино .
Фло - специалист
И аз мисля,че със стена от тухли-единички,зидани на "кръст" ще стане.
torbalan - Дървен философ
hamorphis, разчопли почвата около тръбите и виж има ли бетонни "пети" (или както се казва) под тях...

защото тръбите имат доста здрав вид... но пък от друга страна изглежда така, сякаш са поддали...
bulhomes2 - майстор
Много странно обаче за основата на тръбите. Всичко покрай тях е циментирано, а само те са в пръстта. Явно е, че поддават - въпроса е как да спре това (и да се поправи). Аз бих подпрял с няколко греди покрай тръбите (със сериозни подложки и долу и горе) и тогава да копая за да видя как са тръбите. Най-вероятно в основата им има бетон, но няма (или са изгнили) "мустаци", които да влизат в почвата настрани. От там нататък направата на нова бетонна основа с "мустаци" е ясна, но ако ще трябва тръбите да се "натегнат" нагоре, за да възвърнат първоначалната си позиция въпроса е по-сложен. Ама не пък невъзможен. Да кажем на 1,5 метра от земята да се заварят хоризонтални профили от двете страни на тръбите и там да се "натегнат" тръбите с маслени крикове от двете страни (що пък не и с бичмета по 1,6 м, които с начукването им към основата на тръбите ще свършат работата). Тогава би могло спокойно да се разкопае, да се набият и заварят мустаци и да се бетонира сериозно.

ПП. Сега прегледах пак снимките. Отзад няма как да се "натегнат" тръбите заради остъклението, но пък не пречи и да е на късите страни. Само трябва да се набие клин между тръбите на височината на заварените пети.

ПП2. Можеш да завариш и по-големи пети и после да не ги режеш, а да сложиш по една саксия върху тях...

ПП3. Трябва да се подпре и от другите страни за да не се изкълчи ако се освободи изцяло отдолу.
tretre - специалист
Кога е построена къщата?
Къде се намира?
Има ли голяма денивелация двора?
Има ли проект къщата?
Ниво на подпочвените води?

Опъни по един косъм през цепките и ги замажи с гипс, за да видиш дали продължава движението!
ArturDent - Почти Безобиден
tretre написа:
Опъни по един косъм през цепките и ги замажи с гипс, за да видиш дали продължава движението!
Прави се с парче стъкло (тънко 1-2-3 мм) и широко около 1 см. Можеш да го вземеш от всеки стъклар безплатно.
Замазва се, залепя се от двете страни на пукнатината, а в средата (над пукнатината) остава свободно. Ако се счупи или се отлепи от едната страна - значи има движение и пукнатината се увеличава.

Косъм, канап... се разширяват от влагата.
hamorphis - напреднал
Благодаря ви за съветите. Ще помисля върху тези предложения.

Движение има. Тази цепка снимана от вътре се получи за 1 година.

Дворът е доста наклонен. За подпочвените води нямам грам идея. Проект нямам, но ще ходя в общината в гр. Трън с надеждата там да има нещо, но леко ме съмнява.

Засега планът ми е следният. Точно на ръба на къщата там където свършва грозният винкел със стъклата, да пусна една бетонена колона, като хвана арматурата в плочата, която се вижда на една от снимките. Допълнително -- грозният винкел със стъклата заминава и на негово място мисля да направя стена, която да "помага" по цялото протежение напукнатината, която е на метър над нея. Черните колони мисля да ги оставя както са си, или да направя бетонната около тях някак си. Примерно една дебела квадратна колона, която да ги обгърне отвсякъде и те да останат вътре в нея. Или нещо от сорта.

Но съм твърдо решен да викна инженер-конструктор, тъй като по професия съм инженер, но от софтуерните, така че не се наемам да вземам такива решения, без да имам нужните знания.

Някой знае ли друг сайт в интернет, на който мога да потърся такъв човек, тъй като правилата на този форум ми забраняват подобен род дейност и вече ми изтриха темата веднъж. Ако някой знае за друг такъв сайт, нека ми пише на ЛС.
rendo - специалист
за мен проблема е в подпорите - тези тръби не се знае на каква стъпка седят , пълни ли са с бетон, усилена ли е покрай тях арматурата в плочата.

за мен решението е да се направи бетонена рамка (почти сигурен съм, че и конструктора това ще ти предложи) която да е с челен трегер по цялата дължина и на мястото на тръбите да има по солидни колони с по голяма площ.

преди 2 г. колеги правиха подоно нещо на една изнесена зимна градина като я надигаха с големи крикове латерни - подпряха я с подпори изляха рамката след месец освободиха подпорите и това реши проблема.

най добре е инжинер да каже.
tretre - специалист
ArturDent написа:
tretre написа:
Прави се с парче стъкло (тънко 1-2-3 мм) и широко около 1 см. Можеш да го вземеш от всеки стъклар безплатно.
Замазва се, залепя се от двете страни на пукнатината, а в средата (над пукнатината) остава свободно. Ако се счупи или се отлепи от едната страна - значи има движение и пукнатината се увеличава.

Косъм, канап... се разширяват от влагата.
Моля те да публикуваш доказателство, че човешкият косъм се удължава от влагата!

Тема "Съвети за пукнатина в къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: