• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nikibol - специалист
Здравейте.
Потърсих във форума но не намерих отговор на въпроса ми.
Става въпрос за следното: Правя кофраж от дъски, както кофраж за колони, така също и за пояс на самата сграда. След това заливам с вода стените или там където ще попадне бетонът.
Следва наливането на самият бетон.
Наливам бетона с бетонобъркачка като съотношението е 1.5:1.5:1/филц:пясък:цимент/.
След като налея бетона всичко е ОК, но след около половин/един час след наливането ръбовете на бетона се пукат. Същото става и с бетонният пояс: Пукат се бъдещите ръбове отгорна страна.
Там където бетона захваща за стената... няма проблем, но там където е на дърво/дъска се пука.
Моля Ви.. споделете, каква е причината да се пукат ъглите и по какъв начин ще мога да поправя грешката си.
Благодаря Ви предварително.
genkogenev - специалист
:o Една голяма усмивка ! Сигурно имаш в предвид , че се отлепя кофражната дъска от бетона нали ? Ако е така си е нормално .
Сложи някоя снимка да видим за какво иде точно реч.
Фло - специалист
Не споделяш колко вода слагаш,щото основната причина за напукването на бетона е излишната вода! Освен това цимента ти е почти двойно в повече от необходимото. Сигурен съм,че ако налееш купешки бетон,вместо бъркан с бетонобъркачката ще ти излезе по евтино,барабар с бетон помпата.Ще вземеш и декларация за съответствие със стандарта,което пък ще те облекчи много при актуването на строежа в последствие,ако е жилищна сграда!
nikibol - специалист
Фло написа:
Не споделяш колко вода слагаш,щото основната причина за напукването на бетона е излишната вода! Освен това цимента ти е почти двойно в повече от необходимото. Сигурен съм,че ако налееш купешки бетон,вместо бъркан с бетонобъркачката ще ти излезе по евтино,барабар с бетон помпата.Ще вземеш и декларация за съответствие със стандарта,което пък ще те облекчи много при актуването на строежа в последствие,ако е жилищна сграда!

Водата която отива за едно бъркало е около 1 кофа.
За съжаление до мястото не може да стигне бетон помпа и бетонобъркачка и за това минах на този метод.
Отделя се около 4 см. от получаващият се ръб. След като се спука и премахне ръбовете направо си липсват.
Фло - специалист
Свързването на водата със цимента /хидратацията/ е химичен процес. Теоритично цимента свързва само около 25-30% от масата си вода ,за да се получи здрав циментен камък.Останалата излишна вода се отделя в околното пространство, къде с оттичане, къде с изпарение, оставайки в бетона малки и големи цепнатини.На практика обработката на циментовата смес с вода,колкото е необходима е силно затруднена и затова се използва вода около 50% от масата на цимента или пластификатори и суперпластификатори,които повишават подвижността на сместта при полагате и обработка.
Опитай следния вариант: цимент 1 част + вода 0,5 части + пясък 2 части + филц 3 части.
В бетонобъркачката слагаш първо водата,после цимента,разбъркваш до получаване на циментово "мляко",после останалите инертни материали-пясък и филц.Дървения кофраж се обмазва с кофражно масло или отделител за бетон или го покриваш с тънък найлон за да не тегли вода дървото от бетона преди да е завършила хидратацията на цимента. Това,че поливаш кофража с вода не върши кой-знае колко работа по причина,че и мокра дървесината поема още вода или продължава да дърпа от бетона,заради химическите свойства на целулозата изграждаща дървесината.
nikibol - специалист
Благодаря Ви за подробните отговори.
Явно проблема в напукването е повечето вода в бетона.
Аз си мислех, че това няма мн. голямо значение, но явно има и то... огромно.
Всичко идва от хидратацията...... това било то.
За сега поприключих с наливането... но за след време .... ще си имам едно впредвид : Водата наполовина на цимента, максимум 60 %.
А иначе... как бих могъл да поправя грешката си???
Сещам се само за декофриране, след което полагане на дъски отляво и дясно /както при обръщането на врати и прозорци/ и замазване с пясък и цимент/3:1.
torbalan - Дървен философ
аз също бъркам с повече вода от необходимото...

правих три колони за портата...
двете бяха идеални, на третата и се отлепиха ръбовете...

при мен разликата беше, че на първите две кофража стоя две седмици, а на третата избързах и го свалих на третия ден....

не знам това дали има значение...
ribnikolaevi - майстор
Малко извън темата, но ...
Тъпите немци са приели, че от бетон не може да се направи прав ъгъл (тъпи немци, к`во да ги правиш, ама не са и само те де. Туй Хамериканците, туй франсетата, туй австралийците ако щеш - също). Затова когато ще има видим бетон Те (ние -НЕ) ползват едни пластмасови джаджи, ъгълчета които оформят фаска в кофража под 45 градуса. Това е отчасти отговор на въпроса за рисковете от ъгъл от бетон. Е, не е точно за болката на човека, но ми се стори подходящо място да си кажа, че понякога и в БГ вече се ползват такива ъгълчета и бетона си стои добре с години, вместо да се натроши по ъгъла за 2-3.
А иначе Фло даде верния отговор - получават се едни напрежения, които като размер са най-критични точно по ръбчетата и си се пука, ма на теб да те ти пречи, ако не си оголил армировката при това (ма и да си я оголил, нали ще си замажеш после, пий си бирата спокойно).
професионал - специалист
Освен казаното от ribnikolaevi,ще добавя още една и според мен основна причина в случая-Дъсчения кофраж "пие" водата от бетона адски бързо и в комбинация с бързото отцеждане от ъглите, и слънцето и вятъра на откритите повърхности и се получава "прегаряне" на бетона.Лечението на тази болка е :
  • 1 Ако имаш хидрофобен шперплат-не пие вода и този проблем почти липсва.
  • 2 Мажеш дъските с кофражно масло (обилно) -не пият вода и намаляваш риска от прегаряне.
  • 3 Мокриш обилно с вода малко преди отливането-ако е мокър кофража,няма да дърпа вода от бетона.
4 При всички случаи пазиш бетона от бързо съхнене-мокриш го,покриваш го,не наливаш при големи жеги,и не декофрираш рано-това последното също е много важно,въпреки че,много колеги го пренебрегват-да изложиш пресен бетон на жаркото слънце си е автогол.Надявам се да съм ти бил полезен.
nautilus33 - майстор
Вчера лях пояс или по-скоро рандбалки за дувар. Днес като тръгнах да го обливам с вода, видях че на по-дългата част, откъм улицата, на три места ръбовете са се спукали. На две места пукнатините са около 20см, а на другото около 50. Като чукна се чува, все едно е кухо, т.е. отдолу се е отлепило със сигурност. Махнах едно парче от ръба и е 3смх3см. влошава ли се по този начин якостта на рандбалката или е просто козметичен дефект. Т.е. няма да има проблеми отктъм здравина. Частта откъм комшията, която е и с 3м по-къса е без пукнатини.
Ако утре забъркам малко бетон, с съвсем ситен филц и изкъртя напуканите ръбове и залея наново, ще има ли положителен ефект? Защото кофража си стой така или иначе.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с изливането на бетонен пояс - колони." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: