Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
f_genchev - помощник
Здравейте,
в момента строя къщата си..., стигнах до покрива, който е от бетон.
Решил съм топлоизолацията под керемидите да бъде от стериопор.
Чух обаче, че стериопора е любимо място и потенциялно свърталище на мишки..., та въпроса ми е има ли значение каква марка/модел да избера?
Има ли стериопор, които мишките не ядат?
torbalan - Дървен философ
по-добре вата...
със сигурност никакво животно не се задържа в нея :)
Фло - специалист
Проблема на стиропора под керемидите не са мишките,ами постоянния приток на въздух,кислорода от който окислява стиропора и от 3 до 8 г. ,приблизително , той губи свойствата си на топлинно съпротивление ,за които е използван.Ватата е правилния избор,ако не текат керемидите разбира се!Поначало тази концепция е грешна според мен ,да се топлоизолира бетона отгоре ,под керемидите.За да има ефект би трябвало изолацията да е на тавана ,под бетона ,от вътрешната страна на стаята с дебелина поне 18 см.Отгоре плочата се обмазва с течна хидроизолация и върху скара се редят керемидите за тъй-наречения "студен покрив". В България дните ,през които е необходимо отопление са средно 220.През зимата топлото се движи от вътре навънка на къщата и не влиза студа ,ами бяга топлината ,като през тавана и покрива излизат поне 35 % от нея.Затова не е практично да топлите бетоновия таван и правилното място на топлоизолацията е под плочата!
Tsilkov - майстор
Пак я зачекваме тая тема ама просто не се сдържам.Ако изолацията по стената(и на сградата като цяло) е отвън на зида и конструкцията ,то следва и тази на покрива да е над нея!В противн случей получаваш зверски термомост по периметъра на всяка стая които на всичкото отгоре е към бетон :shock: .
Предимства на изолацията отвън с лопата да ги ринеш.Единствения съществен плюс на изолацията отвътре за нашите ширини е ако сградата е за временно ползване(театър,конферентна.....) или зле изолирана като цяло(примерно при саниране на панелка дилемата е голяма).
В тоя случей обаче за стиропора си абсолютно прав понеже тук не е запечатан :-D
Илиян Илиев™ - майстор
Добре де. Един от водещите производители на покриви предлага следното нещо.

http://www.monier.it/prodotti/wierer/so ... legno.html

Ние сме го правили на един покрив. Защо го предлагат, щом епс се скапва от контакта с кислород?

п.п. Производителя издаде сертификат за 20 годишна гаранция.
stenmark - специалист
Илияне това е супер.За пръв път виждам такава технология,спестяват се и летвите.Сигурно и по- бърз е монтажа.
schuldiner - майстор
Доколкото разбрах без преводач, ЕПС200 е защитна обвивка на формата, която вътре е ЕПС80, предполагам за плътност говорят. Паропропусклива е, както и мембраната под нея. Струва ми се (понеже го търсих в текста), че е помислено и за конвекцията под керемидите - някакви вертикални канали? или се лъжа... Ако е така, детайлът е доста различен от тук коментирания. Най-малкото защото е правилен.
Илиян Илиев™ - майстор
Ми доста бърз монтаж. Само дето съфорумците споменават, че ще се съсипе епс от контакта с въздуха.
Илиян Илиев™ - майстор
schuldiner написа:
Доколкото разбрах без преводач, ЕПС200 е защитна обвивка на формата, която вътре е ЕПС80, предполагам за плътност говорят. Паропропусклива е, както и мембраната под нея. Струва ми се (понеже го търсих в текста), че е помислено и за конвекцията под керемидите - някакви вертикални канали? или се лъжа... Ако е така, детайлът е доста различен от тук коментирания. Най-малкото защото е правилен.
Ми да речем, че си прав. Поне от написаното от теб и прочетеното от мен твое мнение, както и видяното по време на монтажа. На самия сайт не четох. Просто го намерих за да дам пример.

Покрива се води вентилиран под циглите. Дори поставяхме специални цигли с отвори за вентилация.

Споменавал съм и в други теми за този покрив.

А иначе от прочетеното до сега в темата аз разбрах, че се говори за скапване на епс при контакт с въздуха. Може и да съм чел на бързо и да не съм разбрал правилно...
schuldiner - майстор
Ами вярно е, че се скапва, при това не само от въздуха. Непосредствено под керемидите ще се опече за година-две (то сигурно пак е окисление, но жегата го ускорява). Отделно че трупа влага, но това е по-бавен процес. Само дето говорим за обикновения ЕПС тук. Поне на книга италианците са решили основните проблеми. Ако и на цена го докарват, супер е. Иначе няма причина да се предпочете ЕПС пред вата.
А, да - мишките го ядат стиропора, за разлика от ватата, в която само гнездят.

Тема "Топлоизолация на покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: