• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
emilvtc - специалист
Здравейте !

В момента изготвям проект за бъдещата ми къща и искам да чуя вижданията и мненията на повече хора.
Работя с архитект, който много ми помага с идеи и решения (мисля че извадих голям късмет с него), но проблема е в това, че за да получа помощ трябва да съм наясно какво точно искам - а май все още "картинката" ми не е съвсем избистрена.

Преди да отида при архитект - четох много книги, гледах много планове в библиотеката и интернет, куп списания и филми с цел да придобия представа и да формирам идея за това което искам да направя, като разбира се всичко това да е по "джоба ми". За съжаление няма как да мина без "помощта" на банките в начинанието ми, но желанието ми е тя да е минимална ...
В общи линии нещата като че ли са ми ясни, но не знам дали не греша и дали мисля в правилната посока... Точно за това ми трябва мнението ви.

Тъй като желанието ми някой ден да се сдобия със собствено жилище е от мнооого време - инвестирах време и разучих Архикад, за да мога да визуализирам идеите си. Разбира се, че те са аматьорски, но целта ми е на тяхна база професионалиста да ги доразвие и "очовечи" :)

Миналата година успях да закупя малък селски парцел с малка полу-разрушена керпичена къща и вече връщане назад няма ...

Каква е идеята ми - Да построя семейна къща, която ще е основното ми жилище (то друго и няма де...), която поради финансовите ограничения да е малка, без "изхвъргации", но да позволява възможност за бъдещо развитие. За целта ми се стори добра идеята къщата да е едноетажна, като покрива да е повдигнат от етажа на позволената височина от 1.40м с надзид. Идеята е някога ако се появи необходимост от повече жилищна площ - да усвоявам някак си подпокривното пространство. Ускъпяването на покрива с въпросния надзид като че ли няма да е много голямо,
Дали не греша обаче?
За да не използвам сложни и скъпи технологии за "осветяването" му като (покривни прозорци Велукс) - реших покрива да е двускатен,, при което на две от фасадите ще има достатъчно площ за обикновени вертикални прозорци. (на картинките по-долу са поставени, но при строежа и на плановете няма да се слагат)

От друга страна съм фен на простичките и изчистени неща - така че не съм фен на прекалено- "раздвижените" решения.

Парцела е почети правоъгълник и ориентиран : дългите му страни са юг и север, а късите изток и запад. Вятъра духа основно от запад. Та стремя се да използвам максимално слънчевите посоки изток и юг, така че зимата да използвам слънчевата енергия (която лятото не трябва да допускам през прозорците). От друга страна - подветрените стени да са "изолирани" от жилищните помещения със сервизни (съгласно българските възрожденски традиции), като по този начин да не се губи топлината .

От друга страна - стремях се мокрите помещения да имат задължително прозорец за естествена вентилация ... Т.е. има и още куп други ограничения ...

И в крайна сметка ето какво се получава:

(Гаража е от север, а входа е от запад)

Моля за вашите мнения, критики и коментари.
( и не ме жалете ...)

Прикачен файл

Razpredelenie.JPG
Razpredelenie.JPG (74.68 KиБ) Видяна 19882 пъти

Прикачен файл

Izgled Jugo-zapad.jpg
Izgled Jugo-zapad.jpg (38.49 KиБ) Видяна 19882 пъти

Прикачен файл

Izgled Jugo-iztok.jpg
Izgled Jugo-iztok.jpg (47.13 KиБ) Видяна 19882 пъти
VLADO66 - майстор
Проекта е хубав,но имам следните забележки-Банята обслужваща детската е далеч през две врати.Има прекалено много чупки което го отдавам на кефа от работата с програмата.Покрива може да е обикновен двускатен без финтифлюшки.Една покрита тераса играе много по-голяма роля от полупокритата.Аз бих направил стая за гости с баня и перално вместо работилница.Съобразени ли са мокрите помещения на първи етаж с тези на втория?
Фло - специалист
VLADO66 написа:
Има прекалено много чупки което го отдавам на кефа от работата с програмата.
Всяка чупка е колче ,геодезична точка .Виждам 20 точки х50 лв. са 1000 лв. ще излезе само да се очертаят основите.После гърч за изнасяне навън на точките/шнурово скеле/ за изкопа,после повече армировка по ъглите,по-сложно и трудоемко кофражиране, вероятно и повече колони и т.н.
Много е хубаво,че архитекта е отворен,но за да стане една къща по -нискобюджетна трябва да се говори и с инженера-конструктор от екипа на този архитект.
Бат Иво - специалист
От пръв поглед проекта е хубав ,така представен с една схема и две снимки всеки така ще рече,дерзай в бъдеще ще изкочат коментари неминуемо. Този проект ще струва майка си и баща си не че ме бърка де , но го имай предвид :-D :? п.п.запази раздвиженоста на проекта ( покрив и зграда) винаги съм мразел *квадратните* и скучни проекти -мое мнение де. :weedman: Нека къщата ти има собствен подпис *стил* а не да бъде поредната постройка.
ArturDent - Почти Безобиден
Нещо не вдянах.
Говориш за едноетажна къща, а това на картинката си е направо двуетажна, като над втория етаж няма да имаш плоча.
Пишеш двускатен покрив, но извинявай много, ако това е двускатен, искам да видя как си представяш многоскатен ;)
bulhomes2 - майстор
На мен много ми хареса. Действително ако навеса над верандтата я покрие изцяло ще бъде по-добре. Аз бих махнал малкото прозорче на спалнята (което гледа към верандата) и там - комин и барбекю. Банята, мокрото помещение и бокса бих завъртял на 90 градуса, така че сегашната врата на бокса да бъде врата на банята. Така няма да може да се вентилира и осветява с прозорец, но тръби, лампи и вентилатор няма да са много скъпи, в сравнение с ежедневното неудобство да минаваш през една врата повече.
PIP - майстор
Тоя проект ме съмнява да мине като едноетажна къща, а след като ще е двуетажна не виждам смисъл от две спални и сравнително малката всекидневна и кухня/трапезария на първия етаж. По-добре да се намали квадратурата за сметка на едната спална и баня, а площа от втората да влезе във всекидневната и спалните и баните да отидат на втория етаж.
Иначе, аз също харесвам подобни разчупени проекти, особено когато друг ще плаща сметката :-D
Tsilkov - майстор
Айде няколко реда и от мен-
Разпределението на първия етаж е сравнително читаво.Бих те посъветвал гаража и работилницата да ги направиш на конструктивна фуга и изобщо да не ги изолираш - така ще си спестиш приятна сума от въздуха.
С чупките си прекалил една идея ,но поне не си се олял безмислено/какъвто проект наскоро някой беше публикувал и се разсърди на критиката/-ако ти е интересно мога да драсна няколко реда как да постегнеш нещата без да става скучна сградата.
Подпокривния ти етаж си е жив втори етаж като пари за строителство ,отопление,чистене и поддръжка :axe: .Това трябва да го премислиш още веднъж и то много сериозно :idea: .Това за мен е един от основните проблеми в БГ строителството - правят се етажи с неясна бъдеща цел ,после не достигат пари и като ходиш по улиците гледаш пусти ,или неизмазани къщи в лош вид.

P.S.Струва си и да помислиш да преместиш антрето така ,че от гаража да се минава през него да си оставиш обувките и якето.Така и до банята няма да ти се налага да стигаш през по-хладното антре.Ама това е второстепенна грижа - мисли етажа.
Последна промяна от Tsilkov на съб яну 07, 2012 11:16 pm, променено общо 2 пъти.
VLADO66 - майстор
Нa хорaтa които имaт площ зa строeж,a сe пънaт дa вдигaт eтaжи им кaзвaм-eдин дeн щe остaрeeтe и всяко стъпaло щe прeдизвиквa болeзнeни кошмaри.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Нa хорaтa които имaт площ зa строeж,a сe пънaт дa вдигaт eтaжи им кaзвaм-eдин дeн щe остaрeeтe и всяко стъпaло щe прeдизвиквa болeзнeни кошмaри.
То при него основната /родителска / спалня е долу така ,че това не важи.Иначе си 200 процента прав.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: