Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
lrangelov - помощник
Здравейте! На скоро се сдобих с голямо дворно място, в което има стара съборена каменна къща. Като цяло са останали стените на около метър-метър и половина височина от земята и основите. Всичко друго е съборено. Иска ми се да задържа автентичния вид на къщата и да използвам останалите камъни, за да изградя малка лятна къщичка-50-60 кв. м. Минават ми много идеи през главата, а и много майстори всеки дава допълнителни акъли и направо не мога да си събера мислите. Общо взето идеята е да не тече и да няма влага вътре, а както казах ще се използва основно лятото, така че за момента не е необходимо да задържа топлината.
Благодаря Ви много предварително за помощта и идеите :)
Tsilkov - майстор
Не схванах точно каква ти е идеята - да вземеш останалите камъни и да прередиш нова лятна къща ,или да сотанеш в контура на цялата.На мен втория вариант ми изглежда по логичен - слагаш отвътре една дървена конструкция да държи покрива ,една замазка ,няколко джама ,врати ел.инсталация и си готов :rock:

ето ти и малко вдъхновение макар строителното начинание тука да е по-голямо http://www.archdaily.com/14450/house-of ... upas-nrja/
crez - майстор
1. Ако в скицата на имота фигурира къщата, това е добре. Възстановяваш основите и каменните зидове до кота 2.00-2.50, след това греди или бетонна плоча и отгоре строиш нещо до описаното ти в нотариалния акт.
2. Ако в скицата на имота не фигурира къщата, тогава е зле. Нужни са ти нови разрешителни, търси с търсачката във форума доста се е кометирал този въпрос.
Stefan2000 - специалист
Добре дошъл!
За да получиш съвет, снимките са задължителни :thumbs:
lrangelov - помощник
Благодаря за бързите отговори!
Смятам да я изградя в контура на старата. На скицата си я има къщата - 50 кв.м. си е по скица.
То общо взето основно контура е останал само от къщата :wink:
Ето и снимка на мястото
Прикачен файл:
IMG_0949.JPG
Прикачен файл:
IMG_0915.JPG
ZMeyGorianin - майстор
Не съм специялист, но като гледам снимките за да се въстанови това което е останало от къщата ще трябват средства за две нови! Така че бутай смело и използвай материала за ново изграждане!
badves - специалист
Камъните с какво са зидани,един колега е пред същата делема но той ги е бутнал до уснови и зида на ново.
Прикачен файл:
колега.JPG
колега.JPG (84.38 KиБ) Видяна 7721 пъти
Tsilkov - майстор
ZMeyGorianin написа:
но като гледам снимките за да се въстанови това което е останало от къщата ще трябват средства за две нови
Какво толкова има да се възстановява ,че да легне и колкото две нови - все пак ще я ползва за лятна вила.Трябва просто да разчисти терена ,да позаравни съществуващия зид ,да реши от вътрешния какво да махне (все пак трябва да се има в предвид ,че не е перпендикулярните зидове взаимно се укрепват).После ако му се струват стабилни слага дървената конструкция отгоре на зида.Ако ли не си го изгражда отвътре наново със бетонни основи.Един бетон за под и е готов.Ще стане къща за чудо и приказ с тоя традиционен каменен зид :)
lrangelov - помощник
badves написа:
Камъните с какво са зидани,един колега е пред същата делема но той ги е бутнал до уснови и зида на ново.
Прикачен файл:
колега.JPG

Стените, които са останали са доста здрави. Ренеди са добре, а по средата са с кал
lrangelov - помощник
Tsilkov написа:
ZMeyGorianin написа:
но като гледам снимките за да се въстанови това което е останало от къщата ще трябват средства за две нови
Какво толкова има да се възстановява ,че да легне и колкото две нови - все пак ще я ползва за лятна вила.Трябва просто да разчисти терена ,да позаравни съществуващия зид ,да реши от вътрешния какво да махне (все пак трябва да се има в предвид ,че не е перпендикулярните зидове взаимно се укрепват).После ако му се струват стабилни слага дървената конструкция отгоре на зида.Ако ли не си го изгражда отвътре наново със бетонни основи.Един бетон за под и е готов.Ще стане къща за чудо и приказ с тоя традиционен каменен зид :)

По принцип това ми се струва като най-добрър вариант. Притеснява ме да не се въдят много гадинки покрай камъните и дали има вариант да изолирам камъка, но и да го запася в този му вид от вън и от вътре. Някой ми беше споменал за кристализираща хидроизолация. Какво ви е мнението?

Тема "Реставрация на каменна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: