Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kalin7 - специалист
Здравейте,

Наближаваме етапа с покрива и реших да потърся съвет.
Покрива е двускатен, като единият скат (южния) е с дължина 4м (3,40м + 0,60м стреха), а другият (северният) 6,80м (3,40м над къщата + 3,40м навес). Широчината е 11,20м на билото и 10,20м при края на стрехата (на билото ще излиза на 1.10м, а при стрехата 0,60м).
Правили сме някакви сметки и се интересувам дали вървим в правилна посока и да получа външно мнение.
За столици ще използваме греди 14 х 14, като те ще са разположени през около 1 м (3,40 / 3). Билната и средните, ще ги подпрем с попове с размер 14 х 14 през 1,5м, като те ще стъпят отново на греди 14 х 14. Долните столици, ще ги сложим директно върху бетоновия пояс върху стената.
Ребрата смятаме да бъдат 8 х 8 през 50 см. и плътна дъсчена обшивка.
За навеса ще използваме 10 х 10, защото него няма да можем да го подпрем в средна точка (ще се ползва за навес на кола). Така той остава подпрян на столицата над зида и в другия си край отново, на столица на около 0,60м. от края на навеса. Т.е. ще има около 2,80-3,00 м само на ребра. Широчината на навеса е 10,20м. Той ще бъде също с дъсчена обшивка (сачак), защото искам да се виждат гредите от долу и над тях ще ковем сачака.
Керемидите, ми се иска да бъдат класически керамични. По спецификация са 3.5кг едната и около 13 броя в 1м2.
Ъгъла на покрива е само 23 градуса, но толкова ... тук мърдане няма. Местоположението е на 5 км от София в с.Лозен.
Въпроса е дали тази конструкция, ще издържи керемидите и евентуално снега през зимата.

Предварително Благодаря.
kozl - майстор
И какъв съвет търсиш? Добре ли е оразмерен проекта от по-горния преразказ :? Ако някой може да прави изчисления по преразказ - може и да може да даде смислен съвет. Освен това описанието е неясно.
Не широчината, а дължината на билото е 11,2 м. Столиците са през метър, а се подпират само билната и средната, като лягат на попове, а те и в-у греди, а къде ще стъпят гредите и коло са дълги, а останалите столици на кВо се крепят :? , Че висАт на ребрата ли :? . А що е то дължина на ската и къде е мЕрката - по наклона или хоризонталната проекция?
В обобщение - чертеж не се прави с преразказ, а сеченията се смятат от конструктор и си е работа и не става за съвет. Може би някой да направи сравнение с друг подобен проект и да уточни разликите. Като пиша подобен обаче си мисля за чертеж, а не за преразказ.
Съжалявам, че не получи от мен съвета дето търсиш, ама де го чукаш, де се пука :wink:
А сега прехвърлям перото на "Трънските" мАстори - они могат и само с Тесла. :lol:
kalin7 - специалист
Един пропуск (всичко ще легне върху 12см бетонова плоча) и едно объркано описание (дължина на билото не ширина) не мисля, че е толкова фатално, за толкова крайно изказване. Питам за съвет във форум направи си сам, ако някой иска и може ще помогне. Чертеж не съм дал, защото не успях да го произведа в подходящ за показ вид. Опитал съм се чрез "преразказ" да обесня, какво съм имал предвид. И още нещо, не е задължително всичко да е минало през инженер конструктор ... Има постройки, които са от типа "свободно съчинение" моята е такава и търся съвет за покрива и. Ако ти имаш за цел да ме насочиш към твоя фирма за покриви - Не Благодаря, ще остана в раздела направи си сам.
Поздрави Трънските майстори.
VLADO66 - майстор
С тази гора от попове можеш спокойно да намалиш размера на столиците и поповете на 10/10см. :)
kalin7 - специалист
VLADO66 написа:
С тази гора от попове можеш спокойно да намалиш размера на столиците и поповете на 10/10см. :)
Благодаря ти за поредния съвет, като завърша всичко, ще постна малко снимки на цялата къща и ще се изненадаш, колко от твоите съвети (някои не към мен директно) са използвани за направата и.
Поповете не са много :) само по 5 на столица :) защото ще ползваме столици по 4 метра от икономически съображения.
Притеснението ми е за навеса, дали няма да подадде.
VLADO66 - майстор
Нищо му няма на навеса.И отторе ще ковеш дюшеме а не сачак.Ако материала не ти е сух ползвай вити пирони.
jekasus - майстор
VLADO66 написа:
Ако материала не ти е сух ползвай вити пирони.
Шуруп, забитый молотком, держится крепче, чем гвоздь, закрученный отвёрткой
П.П. - не нарушавам точка 4 :-D viewtopic.php?f=19&t=20730
kozl - майстор
kalin7 написа:
Един пропуск (всичко ще легне върху 12см бетонова плоча) и едно объркано описание (дължина на билото не ширина) не мисля, че е толкова фатално, за толкова крайно изказване. Питам за съвет във форум направи си сам, ако някой иска и може ще помогне. Чертеж не съм дал, защото не успях да го произведа в подходящ за показ вид. Опитал съм се чрез "преразказ" да обесня, какво съм имал предвид. И още нещо, не е задължително всичко да е минало през инженер конструктор ... Има постройки, които са от типа "свободно съчинение" моята е такава и търся съвет за покрива и. Ако ти имаш за цел да ме насочиш към твоя фирма за покриви - Не Благодаря, ще остана в раздела направи си сам.
Поздрави Трънските майстори.
Да ве, кой, каквото и да говори - все за пари си мисли. Нямам фирма, а ползвам услуги на разни фирми. И като ме "науслугват" и накрая викам Неволята да довърши работата. Сигурно такъв ми е късмета - неволски и недоволски :lol:
И какво точно питаш - добре ли си си преразказал покривната конструкция - е ми не си.
Толкова писане да те подсетя да покажеш чертеж, а кво излиза, че съм те насочил към фирмата си дето я няма. Е не съм конструктор, но от опит ребра 10/10, през 60 см едно от друго, подпрени на столици през 3,5 м в Банско, провиснаха и се наложи да ги укрепваме допълнително. Покрива го прави фирма, но грешката си бе на конструктора.
Обиколи съседите, тия с къщи дето са издържали на много зими и сняг и виж, какви са ребрата, столиците, колко им е премостването. Това, че поповете не лягат на греда, а на плоча означава, че ще натовариш плочата със сили по големина и разположение, за които може да не е смятана, ако въобще е смятана. Щот съм виждала асЪл "Трънски" плочи яко армирани с много жЕлезо, ма наФъргано в битонЯ кво ли не, че даже и капак от печка - ама с жЕлезо бъкано - бол, да има, оти да е по яка плочата.
Все пак по твоето описание излиза, че плочата ти е от пояс до пояс 6,80 м и това по късата страна и е дебела 12 см. А дали ще удържи :?
ArturDent - Почти Безобиден
И аз се чудя - от де ги намирате тия плочи по 12 см?
Така както е описана, тя не може да издържи сама себе си - трябва да има греди поне през 3 м.

Тема "Съвет за покрив." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: