• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Rashev - напреднал
Здравейте,
Предстои ми изграждане на малка къща това лято.
Въпроса ми е трябва ли да се топлоизолира изолира от вън (или вътре) вкопан нежилищен етаж.
Терена е под наклон и приземния етаж ще е изцяло вкопан в земята. Поради големия наклoн на терена приземния етаж е висoк 5 метра и в него има гараж за две коли, котелно помещение и стълбище към първия жилищен етаж. Този пет метров приземен етаж ще бъде вкопан от три страни а от четвъртата стена ще е към улицата ще има дълга висока 2.5 метра гражна врата и входна врата. Етажа е изграден изцяло от железобетон. От външна страна на стени от към почвата ,стените се мажат с течна гума (битумна течна композиция) сед това се слага PVC мембрана с пъпки към стената. Отдолу на пода има фундаментна плоча с PVC фолио под нея и подложен бетон. Това е по проект. В този проект не е предвидена топлоизолация (XPS плочи) по стени и под фундаментната плоча.
Нужна ли е е според вас да се направи такава топлоизолация на този приземен етаж ползван за гараж и котелно ?
Ако е нужно къде се слага тази изолация на станата от вън след хидроизолацията или от вътре в гаража ?

Предварително благодаря на всички за отговорите.
BLUEPUPIL - майстор
пон мар 01, 2021 12:44 pmRashev написа:
=== Отдолу на пода има фундаментна плоча с PVC
фолио под нея и подложен бетон. ===
Може би иде реч за плоча над ивичните основи,
а не за фундаментна плоча.
Или пък терена е насип или пасивно свлачище
и става дума точно за фундаметна плоча.

Прикачен файл:
T56.jpg
kozl - майстор
Дали е нужна топлоизолация се изчислява на база коеф.на топлопреминаване на материалите и необходимата температура за поддържане и в зависимост от енергията за поддържане на температурата.
Та коги немаше ЕЕф (Енергийна ефективност), немаше и необходимост от топлоизолации. Тогива ползвахме XPS в-у хидроизолацията с цел защита на хидроизолацията от насипа.
Rashev написа:
От външна страна на стени от към почвата ,стените се мажат с течна гума (битумна течна композиция) сед това се слага PVC мембрана с пъпки към стената.
Тази мембрана се ползва с цел дренаж и за това се нарича дренажна мембрана. Некои я ползват за защита на хидроизолацията, други като хидроизолация, но дали има некаков ефект :?
Ако нямаш дренаж според мен не ти трябва тази мембрана. Ползвай примерно мин 3,5 см XPS за защита на течната гума.
Но каква хидроизолация имаш при връзката на фундаментната плоча с вертикалните стени?
Често там е слабото място и водата се просмуква по фугата м-у ф.плоча и стени.
Rashev - напреднал
пон мар 01, 2021 1:42 pmBLUEPUPIL написа:
пон мар 01, 2021 12:44 pmRashev написа:
=== Отдолу на пода има фундаментна плоча с PVC
фолио под нея и подложен бетон. ===
Може би иде реч за плоча над ивичните основи,
а не за фундаментна плоча.
Или пък терена е насип или пасивно свлачище
и става дума точно за фундаметна плоча.

Теренът не е е нито насип , нито е свалачище. Проектът на къщата не е с основи, а е с фундаментна плоча.
Rashev - напреднал
пон мар 01, 2021 1:49 pmkozl написа:
Дали е нужна топлоизолация се изчислява на база коеф.на топлопреминаване на материалите и необходимата температура за поддържане и в зависимост от енергията за поддържане на температурата.
Та коги немаше ЕЕф (Енергийна ефективност), немаше и необходимост от топлоизолации. Тогива ползвахме XPS в-у хидроизолацията с цел защита на хидроизолацията от насипа.
Rashev написа:
От външна страна на стени от към почвата ,стените се мажат с течна гума (битумна течна композиция) сед това се слага PVC мембрана с пъпки към стената.
Тази мембрана се ползва с цел дренаж и за това се нарича дренажна мембрана. Некои я ползват за защита на хидроизолацията, други като хидроизолация, но дали има некаков ефект :?
Ако нямаш дренаж според мен не ти трябва тази мембрана. Ползвай примерно мин 3,5 см XPS за защита на течната гума.
Но каква хидроизолация имаш при връзката на фундаментната плоча с вертикалните стени?
Често там е слабото място и водата се просмуква по фугата м-у ф.плоча и стени.
Да има дренаж - тръби около трите вкопани стени покрити с чакъл, а чакълът е увит с геомамембран. Това което аз наручма по горе PVC мембрана не е точно мембрана а е релефна пластмасова мушама с пъпки. Тази мушама се слага върхи стените вече намазани с битумна течна композиция и тази мушама слиза до дренажните тръби. Самите дренажни тръби са разположени на 30 см. под фундаментната плоча.
Иначе за връката бетонените стени, фундаментана плоча и слабото място там, както казвате вие че прониква вода, нищп не е казано за хидроизолация. Принципно стената отвън се маже с битумна течна композиция, заедно с външните бордове на фундаментната плоча, така че тази фуга межди стена и плоча се маже с битум и само толкова. Това дали е достатъчно, имате ли някакво предложение ?

Имам проект енергийна ефективност и в него не пише да се изолират от вън стените, както и под финдаментната плоча, затова питам нужно ли е да се прави такава топлоизолация при положение че е нямам ?
kozl - майстор
Дренажна мембрана

Изображение
Слага се с дъното на чашките към стените измазани с хидроизолация.

Това де само ще мажете стените с битумна емулсия, според мен е несериозно, но понеже има дренаж, поне докато работи течове в гаража и котелно не требе да се очакват. Добре ще е контактната фуга ф.плоча - стени да се подсили с ивица 30 см армировъчен текстил, обмазан и напоен, с битумна емулсия, та да хване по 15 см от двете страни на фугата.
А за топлоизолацията кой да ти каже дали е нужно. Ако искаш икономия на енергия - нужно е. Ако ти не требе икономия - ненужно е.
То зависи и дали ще отопляваш гаража, но над гаража ще топлиш, та поне на тавана на гаража требе топлоизолация да има. Па и по стените ще е добре да се спуска на към 80 см под засипката - така си мисла аз.
schuldiner - майстор
Щом е такъв проектът, вероятно някой си е направил труда да провери и е установил нестабилна земна маса, подпочвени води и/или нещо друго, заради което се е подсигурил.
Според мен фолиото под фундаментната плоча е трябвало да надстърча 20-30 см, за да може да се обърне след изливането на стените и да се застъпи с хидроизолацията им. Другият вариант е полите от фолиото да се оттичат в дренажа, както и хидрото на стените. Зависи колко е водата - може и само с пъпчивата мембрана /фундалин/.
За топлоизолацията е много трудно решението. На минус 5 м би трябвало да е постоянна земна температура около 10-12 градуса. Като изолираме къщата се лишаваме от тях, но ако е гараж и вратите често са отворени... тогава по-добре само таваните и около метър от страничните стени по ската. Т.е. навсякъде в дълбочина 80-100 см трябва да топлоизолираме, а до нивото на фундаментната плоча - ако режимът на ползване не позволява съхранение на тази топлина. Подразбира се, че откритата стена на сутерена заедно с портите трябва да е топлоизолирана както останалата къща.
Проблемът е, ако районът е влажен. Мога само да гадая, но ми се струва, че топлоизолиран гараж и често отваряне ще генерира зверски конденз, независимо от сезона.
Другата особеност е, че на мен не ми е известен топлоизолационен материал, който да не се влияе от влагата. Ще рече, ако се очаква не само инцидентна поява на вода през почвата, разумно е хидроизолацията на стените да покрива и топлоизолацията.

ПП Трябва да се мисли и кой вид хидроизолация е изпълним технически. Мазаният битум съвсем не е от добрите решения, но в изкоп 5 м не всичко е възможно да се работи. Аз бих предложил, ако бюджетът позволява, същото ПВЦ като под фундаментната плоча, анкерирано в стената през неръждаеми шайби. Значи: бетон, фибран ако има, пвц фолио, фундалин. И насипвайте на малки порции, че иначе ще свлечете всичко - и фибрани, и хидроизолации.
preslav - майстор
Не съм специалист, но доста порових из нета по повод хидроизолацията на основите.
Това, което ми направи впечатление е, че в страните с влажен климат къщите са опаковани с хидроизолация - надявам се да знаеш какво е пунгия https://bg-industry.com/product/3579/av ... ungia.html - представи си съдържанието на пунгията да е твоята къща. С две думи, хидроизолацията минава под фундамента и продължава нагоре по стените до нивото на вкопаване на стените. Въпросната мембрана с пъпки, на която аз викам яйчена кора се използва основно за предпазване на същинската хидроизолация от механични повреждания при обратното засипване на основите. На някои места тази мембрана се полага под асфалта за да намали ефекта на образуване на коловози т.е. здравината и е достатъчно голяма, но при правилно и внимателно полагане.
За топлоизолацията важи същото - пакетира се всичко защото бетонът е прекрасен проводник на топлина и ако основата не е топлоизолирана, студът ще "пълзи" нагоре по стените, а къде ще се получи най-благоприятната точка за образуване на конденз никой не знае.
Ако аз го правех щях да процедирам по следния начин - мембрана, топлоизолация, бетон на фундамета. Мембраната под плочата трябва да продължи нагоре по стените, където отново ще е мембрана, мазана хидроизолация, топлоизолация, бетон. Правилно изпълненият дренаж е застраховка срещу явления, които може да се появят след време - цената му е пренебрежимо малка с това, което би се наложило да се прави ако има или се появят подпочвени води в последствие.
Знам, че основите са най-скъпото начинание, но пък би трябвало да се правят веднъж - не бих икономисвал.
BLUEPUPIL - майстор
пон мар 01, 2021 3:50 pmRashev написа:
Теренът не е е нито насип , нито е свалачище.
Проектът на къщата не е с основи, а е с фундаментна
плоча
.
Тя и ф. плоча е основа.......

Дори и да е слаба носимоспособността на почвата,
не бих сложил фундаментна плоча за двуетажна
къща, освен ако водата, подпочвена или повърхностна,
стичаща се по склона е фактор, който може да обърка
нещата с почвата под основите.

Ако е така, не бих се предоверявал много на най-
добрия тип плоско фундиране да спасява положението
при критични ситуации, (както би било при пилотното
фундиране), а бих направил всичко възможно да намаля
притока на вода към основите чрез подпорна стена с
дренаж на мин. 2-3 метра от сградата.

И така неизбежно стигаме до парите. „Хубавата“ ф.
плоча е скъпа. За толкова пари бих направил силно
уширени ивични основи и дренирана подпорна стена.
Ако парите са бол бих сложил ф. плоча и подпорна
стена. И ако парите са без значение- пилоти с ростверк
около 0.5-2м над почвата.

Прикачен файл:
WA4.jpg
WA4.jpg (45.04 KиБ) Видяна 1504 пъти
schuldiner - майстор
Остарели са ти знанията - ей така се прави.
Прикачен файл:
zx860y484_4079057[1].jpg

Кажи нещо за топлоизолацията, че на Алепу не стигнаха дотам и оставаме ненаучени.
  • 1
  • 2

Тема "Топлоизолация на вкопан гараж - нужно ли е ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: