• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
timon_tg - специалист
Здравейте,
Решил съм да строя къща и съм на етап обсъждане с архитект плана.
Въпросът, който ме тормози от 1-2 седмици е дали ми е нужно мазе или не.
Знам, че всички който обичат виното веднага ще кажат - ДА , да има мазе, но въпросът не е само в това.
Естествено хубаво е да има от всичко по много, но тук и цената си казва думата. Има ли смисъл от това мазе или може да се замени с 1-2 сервизни стаи или складове на приземния етаж ?
От проектанска гледна точка предполагам, че ще е по лесно без мазе, но това до каква степен ще ускъпи самия строеж.
Става въпрос за двуетажна къща със застроена площ 70-80 кв или 140-160кв РЗП, без мазето.
Каква ще е цената на допълнителните разходи по едно мазе ? Предполагам, ще е около 70 кв, ако е под цялата къща.

От друга страна, ще ми е нужна стая за котле, която ще се впише идеално в мазето, а не на първия етаж.
Изникват ми куп въпроси без отговори :) . Споделете мнение.
Благодаря.
Последна промяна от timon_tg на ср дек 07, 2011 11:20 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Вие губите помещения на 1 ви етаж които може да ползвате за други цели -това е все едно да си направите мазе.Мазето не е нужно да е под цялата сграда-останалата част се насипва.Така наизуст това мога да кажа.А и къща без мазе е ракия без мезе.
Стефко - специалист
Къща се строи веднъж в живота. Някои не успяват и толкова. Затова си построй къщата с мазе - колкото по голямо, толкова по-добре. Естествено ще се ускъпи. С колко - зависи от проекта. Строй до там, до където стигнат парите. И продължи, когато има нови. Ако сега направиш къща без мазе, винаги ще съжаляваш.
batkotony - специалист
Подкрепям с две ръце и владо и стефко!Задължително мазе,ще съжаляваш много ,човече...Аз имам две и ми малеят.А тавана никога не може да замести мазето поради куп причини...
Tsilkov - майстор
Мазето по принцип може да се замени и с барака в задния двор ,или долепена до къщата :) .Принципно мазето си е скъпо нещо и според мен не си струва средствата ,ама пък да качваш складови и котелно на жилищния етаж е още по-безмислено и скъпо.На тоя въпрос абсолютен отговор няма - зависи от проект,наклон на терена,вид на почвата,подземни води и бюджет на сградата.
MamaMy - майстор
По-добре два гаража и без мазе :wink: . То гаража е по удобен за вкарване и изкарване на боклуци, бъчви, бидони и т.н. Пък в гаража става чудна работилничка докато в мазето е по зле.
romanpm - майстор
Провери за подпочвени води наоколо защото аз съм особенно доволен че имам 10кв. мазе , но когато се наводни два месеца остана така . Къщата е горе долу толкова , това е место с доста предназначения помисли струва ли си и без котли там ... :)
inspo - майстор
Нито една стая в къщата не може да се сравнява с мазата по един критерий.
А именно- почти еднаквата температура през цялата година.
Лятото достатъно хладно да си държиш каса бира, а зимата достатъчно топло за да
не замръзнат плодове или зеленчуци.
Както биха замръзнали ако са в барака до къщата.
Да не говорим за кефа да си спретнеш работиличка в мазето близо до зимнината и винцето :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Мазето топли къщата - топлината от земята се качва нагоре. Пък за котелно не е удобно по много причини
Бат Иво - специалист
Къща без мазе -Жена без цици. :-D Не се връзвай на бараки,стаи,гаражи и др. нищо не може да постигне климата характерен за мазето . :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "къща с мазе или без ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: