Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nelina_london - специалист
Здравейте!Най-накрая 3 години след закупуването на парцела в Пловдиско село се заемам сериозно с идеята за къща.Не съм проучила все още нещата с тока и водата,защото такива няма в парцела и въпреки,че е между къщи разбрах ,че от енергото може да ме сюрпризират.В средата на парцела е имало стара къща от 40-50 кв,която е съборена до основи.
Преди 2 години умувах по въпроса с местоположението на къщата в парцела от 630кв (17м лице на 37-38м).Ето 3 год виза,която разбрах,че трябва да се поднови
http://nelinalondon.snimka.bg/propertie ... 5.28544412
И това е точната визия на мечтаната от мен къща два етажа по 100кв,без мазе(ще позвам подпокривното пространство)
http://nelinalondon.snimka.bg/propertie ... 5.28544904
Сондирам мнения за изложението на къщата.Ако е разположена като на горепосочената виза,то спалните,и холо-дневната (всички с гледка към градината)ще са със северозападно изложение(фасадата с големите прозорци).Освен това при 11м застрояване на лицето, гаражът трябва да е в къщата.Започнах да клоня към другият вариант-къща в дъното на двора(тук не съм сигурна дали ще ми дадат 5м отстояние или по-малко).Така градината и повечето стаи ще са с югоизточно изложение.Освен това вместо гараж в къщата ще има още една спалня.Гаражът, доколкото разбрах,може да е лепнат на оградата ,откъм улицата,за да не се накъсва двора,ако и той е на 3м отстояние.Планирам евентуално да е с дървена конструкция за по-евтино.
Преди да се срещна с архитекта(евентуално януари) искам да съм много наясно какво точно искам да е разположението,за да не правя компромиси в последният момент,за които после да съжалявам.
Клоня към кухня хол и трапезария в едно на първи етаж по цялата фасада с френските прозорци нещо от рода 11м на 4.50м.Една спалня ,баня с тоалетна,коридор стълбище(евентуално килер,перално)
Втори етаж 3 спални(2 от които на общата тераса)едната с дрешник и собствена баня и тоалетна.Една баня с тоалетна за останалите 2 спални,стълби към тавана.
Опитвам се да чертая варианти ,но тези 2 бани горе все се опитвам да ги разположа точно над съответно долната баня и кухнята,но нещо ми е трудничко.Ще се заиграя с някоя програмка и ще видим какво ще направя тези дни.
Разбрах,че допустимият еркер е 30см,ако сградата е построена на минимално допустимите отстояния.Моля,кажете обаче тези 3м.отстояние от страни се считат в готовият вече вариант на къщата с включена изолация или само на на градежа?
Нещо не мога да реша и за стълбището,кое ще изяде по-малко пространство,при положение,че ще стига до таванското - с едно рамо или 2 рамена с чупка?
Понеже не рина парите с лопата, естествено се опитвам да оптимизирам разходите по грубото.Моя позната сподели с мен,че миналата година за груб строеж на 200кв къща на 2 етажа и 30кв маза,строена с бригада е платила 50 хил.лв,като тя и мъжът са доставяли материалите.Надявам се и аз да се вместя в този бюджет.Все пак в самото село има бтоновъзел.Останалото(изолация и шпакловка)е по специалността на мъжът ми,т.е поне от труд там ще пестим.Мисля си обаче,че това покрито навесче бая пара ще глътне...и незнам.
Моля,ако сте доволни от някой архитект в пловдивско,пуснете ми едни координати на лични!
Стефко - специалист
Нямам идея
Последна промяна от Стефко на нед окт 07, 2012 9:04 pm, променено общо 1 път.
Разсмяхте ме!Благодаря за загрижеността,но парцелът не е в с.Чоба,а в с.Войводиново.на 5км.от Пловдив.Не знаех,че 200кв.м са цяло читалище :) Пази боже ,ако бях решила да закотвя тези пари на 50км. от Пловдив. :lol:
И да, ще се прибираме в България.Не сме за оплакване,защото имаме все пак някакъв доход от 3те апартамента в Пловдив,които даваме под наем и надявам се да завъртим някакъв малък бизнес ,за да водим един що-годе нормален начин на живот :yawinkle: .
А колкото до живота тук...не е за всеки-много е асоциален .Поставили сме си цели и се надявам до 2 год.да ги изпълним.Мъжът ми вече е събрал необходимите години(макар да е на 32) и като навърши пенсионна вузраст,ще взима пенсия от Англия. Освен това не мога да си представя бъдещите ми деца да учат тук(не ми се обяснява за образователната система). Затова сме избрали село със сравнително добра инфраструктура,детска градина ,училище и маршрутка до Пловдив ,със спирка на 50м от бъдещата ни къща.
За мазето наистина ще помисля !Но всички казват,че е доста парички,а никой не е споменал точно колко на квадрат .Все пак е бетон и си мислех,че би трябвало лесно да подлежи на изчисление.Благодаря!
Стефко - специалист
Нямам идея
Последна промяна от Стефко на нед окт 07, 2012 9:04 pm, променено общо 1 път.
colyo - специалист
Един съвет и от мен , за да не си скубите косите след време. Помислете много добре още от сега с какво ще се отоплявате. Ако ще е на дърва, предвидете си котелно помещение и навес за складиране на дървата. В момента го ям този хикс. Следващия хикс е разположението на ел-уредите. Снощи щяхме да се бием с жената заради мястото на дивана и секцията в хола. Миналата година се разбрахме кое къде ще бъде и предвидих контакти, изводи за кабелна и интернет. Снощи се тръшна, че секцията ще е на отсрешната стена и трябва да чудя сега как ще крия един сноп нови кабели. Не е зле да се предвидии и работилница, щом съпругът ти се занимава със строителни дейности. За сега съм "заграбил" едната стая на втория етаж, но не е удобно. Може да предвидите по-голям гараж. На мен лично ми харесва да имам навесче на двора и лятото да се храним и посрещаме гости отвън. Много по-приятно е.
torbalan - Дървен философ
nelina_london, ако англисйката образователна система не ти харесва - нашата направо ще те очарова...

Но щом сте решили да се връщате - ваша воля :)

Къщата изглежда супер, а за мазе - по-удобно е да го има, но не е задължително :)

За отоплението - термопомпа, изобщо дори да не ти минава през ум за дърва, въглища и т.н. :)
В България да ти сглобят такава машина не е ужасно скъпо - излиза по-скъпо от котел на дърва, но пък удобството след това е несравнимо... Ако решиш - питай, ще разказвам на дълго и широко :)

Предполагам си наясно, че един такъв строеж ще глътне стотина хиляди евро...
Colyo,благодрая за съветите.Значи жените сме такива....тръшкаме се,докато не стане на нашето :) .
Повярвай ми ,друго може да не знам,но кое къде ще се намира вътре знам със сигурност(след като обзаведох тези 3 апартамента).Точно как ще изглежда кухнята(включително ел.уредите)баните,телевизори,компютри.Първо мисля това и после разчертавам стаите.Ей затова ,съм склонна да пусна някой и друг сантиметър по-голяма основа на къщата,отколкото да свия някоя стая и после да се чудя как да минавам на зиг-заг между мебелите.
Веднага след като купихме парцела и бях започнала с моите идейни проекти,бях планирала котелно помещение и склад за дърва,защото си мислех,че най-ефективното е камина с водна риза.Мъжът ми не е градско чадо,за разлика от мен и свикнал на хамалогията,но аз се колебая все още.Наистина търся възможно най-ефективното решение и като цена,разбира се.
Гаражът,наистина си мисля да го пусна по-голям и там да са великите мъжки инструменти.Макар че ,на този план моят мъж е по-заинтересуван ,къде ще му изтипосам гълъбарника :-D .
В момента живея в къща,с дървена барака в градината.Не повече от 6 квадрата е ,но побира зимнината,инструментите,куфарите за пътуване ,както и още сумати неща,за които няма място в гардеробите или кухненските шкафове.И затова си мисля,че и таванското с подходящата изолация може да изпълнява тази функция,вместо да копам мазе(свекърва ми е по същият начин)
torbalan,английското държавно образование е пълна скръб(до 6ти клас е детска градина буквално,без учебници),а за частното трябва да отива цялата ми заплата.
Дай малко разяснения,моля за термопомпата,знам че има такава въздух-въздух и вода.Електрическа ли е ?Какво е съотношението като цена спрямо популярните методи с дърва и въглища.Струват ли си и слънчевите панели за топла вода?
Радиатори,така или иначе трябва да се слагат.Не ми харесва много как изглеждат,но могат да се покрият с орнаметни кутии.Само подово отопление категорично не искам.
Ей,богу много се надявам тия 100хил евро дето си ги дал да включват и басейна :-D
Моята позната,за която споменах с къща 200кв,завършена тази година е успяла да направи всичко за 60хил.евро с частично обзавеждане и естествено много личен труд.Имат пречиствателна станция и май са на котле, но да не говоря на изуст за последното.Какато казах, и ние ще си правим шпакловките ,слагаме плочки,ламинати и т.н.Ще мъкна евтини неща от тук,като например врати,уреди,че и мебели.И басейнче смятам да сложа,от тези малките готови за 1000лв,които се вграждат в земята.
Дайте сега отговор на въпросът ми за отстоянието 3 м от комшията.Преди или след изолацията се мери?Доколкото познавам мят фен на изолацията минимум 15см ще сложи,а това са ми още около 40 с мазилката см общо от двете страни.
Victoryus - напреднал
Здравейте, да се намеша и аз малко :) понеже наскоро, това лято завърших мазета и два етажа. Аз примерно немога да си представя новата ми къща без парно - котелното : и дума да не става да ми грози външните фасади, решено под земята и следователно направихме мазета около 65-70 квадрата. До тук с решенията добре сега цената: И аз като nelina_london само, че съм в Испания мислех и пресмятах на грубо, и според мойте невежи сметки мазетата ще ми излезнат не повече от 10 000 лева, но отидох си на БГ бутнах старата къща и и се започна, двойни куфражи = яко дървен материал което аз никога несъм слагал в сметките, изолационни материали филцове дренажни маркучи хартиии разни други абе всичко точно ми излезна 21 000 лева демек нищо несъм смятал абе направо съм се олял в сметките ама като си нямаш и идея от строителство това е положението аз го виждах само тухли бетон и желязо :-D
Нo сега и идея си нямате колко съм доволен, че ги има тези мазета парите ще се забравят а удобството ще си остане.
Подпокривното си е за съвсем други цели моето мнение е за мазета.
Последна промяна от Victoryus на нед окт 07, 2012 3:17 pm, променено общо 1 път.
svetoslavoff - специалист
Здравей Нели,
Ако позволиш малък коментар по написаното от теб:
"зимнината,инструментите,куфарите за пътуване ,както и още сумати неща,за които няма място в гардеробите или кухненските шкафове.И затова си мисля,че и таванското с подходящата изолация може да изпълнява тази функция,вместо да копам мазе(свекърва ми е по същият начин)"
За дълбоко архивиране таванското по твоята картинка е подходящо, но за другите неща...За един буркан домати от първия етаж през втория, по стълбата до тавана - забрави.
Много спорове има по въпроса с мазе или без, можеш да прочетеш в темите. За мен лично селска къща без мазе си е осакатен вариант.
Аз бих помислил за летен възел - широк, закътан навес с огнище и пещ, чешма. Може да е заедно с гаража и между тях - санитарен възел Там ще си прекарвате от май до октомври.
Басейна - имате ли кладенец?
4 спални, колко души сте.
Може би съм излишно критичен, прощавай :) Ама като тръгнете да строите ще видите как ще се стопят като ланшния сняг скъпоценните лирички.
И разбира се решението е само Ваше.
Поздрави!
Лек ден!
STO-YAN - специалист
Здравейте! Знам от много близък, че във Войводиново има канализация само в бившето ТКЗС. Ако не е там парцела ще се наложи по-сложно отводняване на къщата! От моя опит, относно цена за нещо, винаги е важало едно просто правило-сумата, която предполагаш, че ще ти е необходима /например за изграждане на мазето/ се умножава по пет и се дели на три! В деветдесет процента това е вярното! Успех! =D>

Тема "Моля, помогнете с идеи и за моята бъдеща къща!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: