• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vailoelle - специалист
Здравейте , от доста време не съм влизал във форума огромна грешка :sad:

Първо да кажа какво имам и каква ми е идеята:
-къща на два етажа строена преди 1987г. с бетонни плочи в това число и плочата между втория етаж и тавана.Има бетонно стълбище до тавана.Сложена е изолация преди 6 години и ремонтиран покрив ( сменени керемиди и летви за тях , както и сложена черна хартия няма никакви течове).Има слънчев панел за топла вода и два комина.Покрива е двускатен като при пристройката може да я видите на плана е малко променен ъгъла на наклона за да остане двускатен.Има иззидани стени отвсякъде като най-ниската част е 1,1м и най-високата 2,6м.Няма бетонен пояс над тези тухлени стени.Направо почват гредите за покрива( за по нагледно ще сложа снимки след обяд )
За сега мога да дам един план чертан от мен дано е достатъчно ясен и разбираем.

Какво искам?
Да направя няколко стай на тавана -кухня,баня,хол и спалня (може и две ако има място).

Правене на мансарден етаж или покрив не знам кое е правилно или с различни поправете ме.
Вдига се стената с 1-1,3м. от 1,1м. както е сега до 2,1-2,30м. в най-ниската част и съответно във високата става 3,6-3,9м. Запазва се наклона на покрива и не изисква нови материали (почти) за покрива.Без плоча.Напълно достатъчно да ползвам както си искам цялата площ от над 100кв.м.

Моля ако имате други идеи или подобрение на тези пишете,критикувайте ....
Още нещо доста важно е как стоят нещата в разрешителните и за какво се изисква.Има ли вариант без план и т.н. какви с изобщо законовите стъпки разбира се като всеки българин търся най-леките и бързи такива.Проблеми със съседи нямам , защото няма такива на ъгъл на улица съм.През нея не би трябвало да ги интересува.От другите страни има съсед роднина (няма нищо против) а другата страна има моя къща закупена заедно с имота (но стара и неподлежаща на ремонт мислих за нея преди това)

Дано не съм ви отегчил с толкова написано.Извинявам се ако не съм обяснил нещо както трябва или съм ви объркал.Ще чакам коментарите ви с нетърпение

Прикачен файл

plan.JPG
plan.JPG (86.65 KиБ) Видяна 12350 пъти
Последна промяна от vailoelle на чет окт 04, 2012 12:01 pm, променено общо 1 път.
vailoelle - специалист
Ето и снимки за да стане по-нагледно
Стълби за тавана
Изображение

Изображение
Вратат за тавана
Изображение
Стълбите отгоре и част от площатката
Изображение
Тавана
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Зад тази стена е затвореното таванче
Изображение
"Чупката" на тавана
Изображение

Изображение

Изображение
От терасата/гараж пред къщата една от външните лица на къщата
Изображение
От вътрешния двор снимки
Изображение
Вадим Владимиров - специалист
Най-добре тръгни по правилния път. Намери си конструктор, за да види състоянието на стените, да сметне колко тежи стария покрив, да сметне колко ще тежи новия покрив. Намери си проектант, с който ще уточните всички съпътстващи въпроси относно разпределението на стаите, конструкцията на покрива. И най-важното, не си мисли, че това става лесно и със СТАРИ МАТЕРИАЛИ.
cybersas - специалист
Абсолютно същото направих при мен. Как процедирах:

Вдигнах покрива (двускатен - север и юг). Надзидах северната стена, за да стигна 2 метра. "прекъснах" южния скат на около 2м. от стената на къщата - там се получи около 2.5 височина - налях колони - всички стени се заляха с пояс, вкл и над колоните. В отворите между южните колони сложих огромни панорамни прозорци и врата за към терасата.

Изгради се една баня - всичко останало е мешавица - нещо като хол със спалня - широко и готино тип лофт. Предвид съкратените разстояния между стените и новите стени на банята новия покрив се направи без попове или каквито и да е колони.

Останалото е история - ГК с вата на тавана, на стените - също; банята се направи; отоплява се всичко с климатик 18ка.

3 години - любимо помещение (там си и живеем 80% от времето.

Ето няколко снимки, да придобиеш представа:

Прикачен файл

img547.jpg Южната стена с прозорците и тавана

Прикачен файл

img371.jpg Конструкция на тавана

Прикачен файл

img135.jpg Вратата към банята

Прикачен файл

img290.jpg Стените с ватата

Прикачен файл

img295.jpg Покрива - вижда се пояса, част от колоните
cybersas - специалист
Не дава пове снимки - ето ти няколко от готовото помещение - както казах - 3 години 24/7 експлоатация, земетресения и кво ли не - няма проблем (ет.3)

Прикачен файл

DSCN1428.JPG Изглед на изток

Прикачен файл

DSCN1410.JPG Изглед на запад

Прикачен файл

DSCN1314.JPG Преди обзавеждане

Прикачен файл

img353.jpg Терасата - вече е готова, но нямам снимки
vailoelle - специалист
Благодаря е на двама ви за отговорите !

Вадим Владимиров да знам , че трябва да говоря с "куп" хора искам просто да събера мнения и опит от хора правели подобни тавани.А за материалите искам да ползвам само керемидите и черната хартия ако може.Керемидите не виждам защо да не станат дори може да останат ако има тераса а хартията не знам дали няма да е прекалено надупчена ще се види.За лесно няма нищо лесно знам и не очаквам да е важно е да се :)

cybersas страхотно е благодаря за споделянето на идеята ти =D>
Вече промених първия ми пост и съм решен (за сега) да правя като теб , но искам да вдигна отвсякъде с по 1 -1,3м (0,30см за изолация и т.н.) за да може и в най-ниската част да е поне 2м.
Ти имаш опит и за това бих искал да знам какви с необходимите документи и изобщо какво трябва да се направи за подобен строеж.И най-вече за общината какво искат?Да съм подготвен и да знам какво да кажа и направя.Искам ако може да е само реконструкцията на покрива а не правене на нов етаж или тавански стай.Пък аз после ще си оправям разделението на стайте.Може ли така и как става?
cybersas - специалист
Аз мога да кажа при мен как се получи. Населеното място е в периферията на София - 20 км от Александър Невски (всеки ден си пътувам до работата с кола по 40 мин) :) Но се води село все едно.

Тааа. Питах кмета (оказа се съсед) какво ми трябва. Той ми каза следното:

Ако не променяш наклоните и обшия вид на сградата както е по скица - действай.

Та това и направих - надзидах от северната страна, прекъснах покрива от южната (пак се увеличи височината) - получих тераса и много прозорци и това е - пак си го покрих - нямам проблеми :)

Сега, ако при теб има някой съсед дето ти е много сърдит - питай в общината, но според мен за 50-60 см надзиждане - никой няма да се усети даже - казваш - ремонтирам си покрива и си правя пояс и туй то.

Прикачен файл

1a.jpg
Преди - след ; изглед от изток
1a.jpg (7.01 KиБ) Видяна 12128 пъти
Tsilkov - майстор
vailoelle написа:
Да направя няколко стай на тавана -кухня,баня,хол и спалня (може и две ако има място).
Добре е да уточниш долу етажа твои ли е или на друго семейство(макар и роднинско).Постоянно ли ще се живее там ,или от време на време.

Относно документацията всеки строеж е законен докато не те "хванат".Уточнявам накратко какво значи в твоя случай да те хванат:
1."Добронамерен" съсед се оплаче по време на самото строителство и дойдат и ти съставят протокол докато сменяш самата конструкция.Това за къщи е много рядък случай и въпросния съсед трябва да е доста напорист и умел за да те прецака.
2.В общината се съхраняват проектни документи на твоята сграда които могат да "докажат" ,че си изменил впоследствие къщата.Дали има такива документи (архитектурен или конструктивен проект) можеш да провериш в техническия отдел на Общината със справка за наличната документация за твоята къща (не е необходимо да казваш какво смяташ да правиш).Ако няма такива документи а сградата е отбелязана само в кадастъра можеш да действаш смело :)
3.Нарушиш ЗУТ като дигнеш котата над 7/10 метра , направиш 2 етажа в случай че по кадастър са 1 , нарушиш отстоянията към съседите, или нещо друго в този ред на мисли.
vailoelle - специалист
Tsilkov написа:
vailoelle написа:
Добре е да уточниш долу етажа твои ли е или на друго семейство(макар и роднинско).Постоянно ли ще се живее там ,или от време на време.

Относно документацията всеки строеж е законен докато не те "хванат".Уточнявам накратко какво значи в твоя случай да те хванат:
1."Добронамерен" съсед се оплаче по време на самото строителство и дойдат и ти съставят протокол докато сменяш самата конструкция.Това за къщи е много рядък случай и въпросния съсед трябва да е доста напорист и умел за да те прецака.
2.В общината се съхраняват проектни документи на твоята сграда които могат да "докажат" ,че си изменил впоследствие къщата.Дали има такива документи (архитектурен или конструктивен проект) можеш да провериш в техническия отдел на Общината със справка за наличната документация за твоята къща (не е необходимо да казваш какво смяташ да правиш).Ако няма такива документи а сградата е отбелязана само в кадастъра можеш да действаш смело :)
3.Нарушиш ЗУТ като дигнеш котата над 7/10 метра , направиш 2 етажа в случай че по кадастър са 1 , нарушиш отстоянията към съседите, или нещо друго в този ред на мисли.
Долния етаж и цялата къща с на родителите ми на името и до сега живеем на него заедно.Изобщо и не може да става дума за проблем от тази "страна".И те ще помагат както могат.
Да мисля постоянно да се живее на този тавански етаж.

1.Почти невъзможно , но все пак не се знае.Един съсед има и той ни е роднина ще го питам може и "автограф" да даде ако се наложи.
2.Да това не съм проверил а е важно и трябва да се види.Ще го направя само да събера идеите ви още малко.Мисля, че е отбелязана само това са си мой предположения.Ще видим.
3.В момента къщата още от самото построяване и е на 1,5м. от оградата със съседа ни (роднината от по-горе) Има друго не казано от мен до сега .Къщата е на границата на имота с улицата по дължина (13м.) Не знам дали това е проблем.
Но не мисля да строя без разрешение поне от Общината нещо.Било и за Ремонт на покрив.Не съм сигурен , но всички законни документи не би трябвало да излизат повече от 1500лв.(разрешение за строеж,конструктивен план...) така , че не си заслужава да се "крия".Или се лъжа?

Още един проблем как да стане изолация на този етаж.
Има вече външна изолация +5см. стиропор и мазилка тук е ясно само продължавам.Мислия да направя таван на 2,5 метра от ГК и над него да сложа стиропор.В скосената част която не би трябвало да е повече от 1м.(зависи колко се вдигне стената) ще е вата+ГК.Целия покрив ще си остане керемиди>черна хартия>дъски>.Ще остане едно малко таванче за изолация между жилищната площ и покрива.Какво мислите.

Прикачен файл

izo.JPG
izo.JPG (24.66 KиБ) Видяна 12040 пъти
cybersas - специалист
Над картона що ще слагаш стиропор?! Има си няколко вида вати за целта. Аз ти показах на моите снимки - при мен нагоре има над 3 метра (много ми са стръмни скатовете) и съм с вата - цялото помещение е едно (с малка баня) и зимата нямам никакъв проблем - както споменах се отопляваме само с 1 климатик там.

За пода - защо ще се набутваш за фибран - отдолу не се ли живее - от какво ще се изолираш?! Или просто имаш някакви разлики в нивата?!
  • 1
  • 2

Тема "Вашите предложения за таванското помещение/мансарда/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: