• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Martins - специалист
Здравейте,
От скоро започнах да се замислям, възможно ли е дървоядите до такава степен да повредят гредоред, че да стане опасен за цялостта :) на стара къща? Дървоядите действат основно в мазето и явно си живеят там от десетилетия.
tripioo - специалист
е за цялостта на къщата ..... ако е дървена определено , а иначе може да стане опасно за хората които живеят в нея ..
но зависи от къщата
Martins - специалист
Масивна тухлена 50 годишна къща с гредоред.
tripioo - специалист
а колко излетни отвора имаш на единица площ ?(колкото попвече толкова по лошо) стените се съмнявам да паднат , но гредореда ...
и все пак ако не си на етапа в който с пръст пробиваш дупка в пода не би трябвало да има някакви проблеми ? и ако все пак те притеснява червоядината има много препарати за борбас тези вредители ...
Martins - специалист
Гредите са доста масивни. Дупка не пробивам с пръст....не и дълбока, но първия един см поддава. Мисля сега да обработя сериозно с един чешки препарат от Бриколаж и да лакирам отгоре след месец.
Дали да смъкна меката проядена част или направо така да мажа?

P.S. Снимки ще кача другата седмица, че тогава планирам ходене.
Последна промяна от Martins на пет мар 02, 2012 11:36 am, променено общо 1 път.
tripioo - специалист
ами какъв препарат ???? има и различни начини за нанасяне на препарати... от дулаг игла през фуния до обвиване с мокра кърпа ...това за течните , за пастите пак ... не мисля обаче че е добра идея да махаш прояденото ... но виж на препарата какво пише , а ако е толкова проядено какво ще целиш с лакирането ? ако можеш постни някоя снимка
tripioo - специалист
viewtopic.php?f=50&t=26253
viewtopic.php?t=1358
тук има добри идеи и решения
Martins - специалист
tripioo написа:
ами какъв препарат ???? има и различни начини за нанасяне на препарати... от дулаг игла през фуния до обвиване с мокра кърпа ...това за течните , за пастите пак ... не мисля обаче че е добра идея да махаш прояденото ... но виж на препарата какво пише , а ако е толкова проядено какво ще целиш с лакирането ? ако можеш постни някоя снимка
С лакирането целя запечатване на процесите :) и подсилване на ефекта на борбата с вредителите. Препарата, който мисля да ползвам се разрежда с вода и пише, че се маже с четка.
tripioo - специалист
може да пробваш да инжектраш ако са малко излетните отвори а ако са много да намокриш кърпа с препарата и да поставиш върху гредата и отгоре найлон .... целта е да попие повече ..
а за лакирането във форума пишеше че трябжа с много твърд лак ...
crez - майстор
От какво дърво са гредите? :? ако са от акация или дъб ще издържат още 100 г. защото дървояда яде само беловината, а тя е 1-2 см по повърхноста и не влиза в кафявата дървесина. Ако са бук то вече има проблем който може да се установи само с напречно отрязване. За топола и чам въобще не говорим, за 50г те отдавна са проядени.
  • 1
  • 2

Тема "Дървояди и стара къща?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: