Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
roshav ohluv - специалист
Здравейте,
Имам 2 въпроса, свързани с ремонт на стара къща:
1. Къщата е, разбира се, без изолация, със здрава пръскана едра варо-циментова мазилка до кота 0, но искам да вдигна отзад на къщата цокъл около 50 см, за предпочитане "прост" цимент. Има ли технология, която ще ми позволи да го направя хидро-изолиращо, здраво и сравнително евтино? Мога ли да положа цокъла директно върху мазилката?
2. В една от стаите имам дющеме, което обаче е прогнило, та искам да го разкарам и да сложа гранитогрес. Тъй като искам да запазя нивото, мисля да запълня с нещо подобно на перлит пространството под гредите, на които е ковано дюшемето, а отгоре да бия една циментова замазка, върху която да сложа гранитогреса. Дали идеята е добра и ако да, с какво да подпълня?
rumeniak - специалист
Абсолютно всчко е възможно с подходящо планиране и пресмятане. Също така трябва да прецениш дали ти е нужна точно хидроизолация?! И ако е така най-добре е да я нанесеш в края на лятото за да изсъхне. Успех.
И все пак нещо по-конкретно може ли? :)
Искам цокълът да е хидроизолиращ, защото от тазгодишния сняг ми се е надула шплакловката вътре в къщата - ниско над пода.
rumeniak - специалист
Трябва да си сигурен че е необходима хидроизолация?! Може да е необходим дренаж, което е по вероятно! Качи снимки да видим и да ти дадем акъл.
Имам дренаж, проблемът не е от подпочвените води, а от валежите.
Искам да попитам кой от следните варианти е удачен за попълването на пода под теракота:
1. Минерална вата + циментова замазка с арматурна мрежа
2. Перлит на сухо + циментова замазка с арматурна мрежа
3. Перлито-циментова замазка?
Разбира се интересува ме и цената на материалите, затова изглежда отпада вариантът XPS + замазка.
ArturDent - Почти Безобиден
roshav ohluv написа:
1. Къщата е, разбира се, без изолация, със здрава пръскана едра варо-циментова мазилка до кота 0, но искам да вдигна отзад на къщата цокъл около 50 см, за предпочитане "прост" цимент. Има ли технология, която ще ми позволи да го направя хидро-изолиращо, здраво и сравнително евтино? Мога ли да положа цокъла директно върху мазилката?
Мацай с хидрозол.
Направо с четка, или баданарка.
Забърквай толкова, колкото успееш да сложиш за час. После става като дъвка.
Запаси се с резервни четки.
Благодаря! Дали ще лепне на грапавата варо-циментовата мазилка? После върху хидрозола директно теракола за гранитогреса?
ArturDent - Почти Безобиден
Лепне и върху стъкло.

Тема "Ремонт на къща: пълнеж под замазка и външен цокъл" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: