• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
proekt - специалист
На къщата входа е от запад. Сложих здрава метална врата, която следобед така се нагрява от слънцето, че трябва да я поливам със студена вода, за да я отворя. Виждам три решения:
1. Смяна на вратата
2. Поставяне на допълнителна външна врата, която да не се влияе толкова от топлината.
3. Затваряне на цялата стълбищна площадка с дограма, която да не е остъклена откъм посоката, от която падат слънчевите лъчи.

Този проблем е съчетан и с проблем със звукоизолацията - на пет метра от моя вход е кучето на съседа, което е доста истерично и като лае, сякаш ми лае вътре в къщата. Във връзка с това питам евентуално втората врата или дограмата, затваряща цялата площадка, от какъв материал да бъдат и с какво да са пълни, за да не се разширява много от слънцето и едновременно с това да изолират и звука. Ако някой вижда и друго решение, моля да го сподели.

Колеги, пишете, не ме жалете!
failure - специалист
Аз си направих навес с друга цел - да си имам прохладно местенце за лятото, и так без да искам си реших и проблема с нагряването на желязната врата. Така че помисли и за това решение. :)
VLADO66 - майстор
Не вярвам за има чак толкова голямо линейно разширение-просто става въпрос за1-2 мм. може да се пилне с флекс, да се презаварят пантите и да се боядиса в светъл цвят.
Gadnyara - специалист
Променете цвета й към светъл тон...
При 1.0м врата и delta t*C=40*C отиваме на 4-5мм хоризонтално и 9-10мм вертикално разширение. Не е малко, но наистина с ъглошлайфа може да се пребори.
8180 - майстор
Gadnyara написа:
Променете цвета й към светъл тон...
При 1.0м врата и delta t*C=40*C отиваме на 4-5мм хоризонтално и 9-10мм вертикално разширение. Не е малко, но наистина с ъглошлайфа може да се пребори.
Аз ли нещо греша, но ги изкарвам с една нула по-малки разширенията, което не е фатално.
Касата предполагам е също метална, та бих потърсил и някаква др. причина за заклинването.
Касата е по-голяма от вратата и респективно, в абсолютни единици, би се разширила повече от вратата при еднородни материали. :?
Gadnyara - специалист
Така е,
който (аз) не може да брои нули, се налага да го поправят!
Разбира се, ако една врата се увеличава с 10.0мм при естествено климатично нагряване, какво ще правим с трамвайните пътища...
Извинявам се за проявеното невежество!

(Касата може да няма късмета да се нагрява достатъчно,
обикновено площта й на припек е доста по-малка, а и е вероятно да има топлопредаване към носещата я конструкция.)
proekt - специалист
Да, изглежда че касата не се нагрява толкова, колкото вратата. Ако боядисам вратата бяла дали ще се реши проблемът. Или някаква отразяваща боя? Ако знае някой да сподели?
VLADO66 - майстор
Остaви врaтaтa отворeнa когaто пeчe.Изчaкaй дa сe нaпeчe хубaво,зaстaни под кaсaтa и притвори крилото тaкa,чe дa опрe лeко в кaсaтa,Тaкa щe видиш къдe опирa-къдeто процeпa нe свeти тaм опирa,пилиш с флeксa и си боядисвaш врaтaтa.
puh4 - специалист
VLADO66 написа:
Остaви врaтaтa отворeнa когaто пeчe.Изчaкaй дa сe нaпeчe хубaво,зaстaни под кaсaтa и притвори крилото тaкa,чe дa опрe лeко в кaсaтa,Тaкa щe видиш къдe опирa-къдeто процeпa нe свeти тaм опирa,пилиш с флeксa и си боядисвaш врaтaтa.
1+
romanpm - майстор
Явно вратата е разкроена и заварена на -20 градуса :lol:
  • 1
  • 2

Тема "входната врата не се отваря" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: