Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
infomar
Имам стара къща на която покривът е покрит с керемиди върху летви, без дъски или каквото и да е под тях.(стооена през 1960-1970та година) По различни причини керемидите се разместват и тече вода от покрива.
Идеята ми е да се боядисат/напръскат/покрият с течна гума която се предлага в различни модификации с идеята да се "капсуловат", така, че да не могат да мърдат от силен вятър, да се запълнят появили се пукнатини в тях или разни възникнали дефекти водещи до пропуски на вода.
Нямам идея с какво да се положи тази течна гума, но предполагам, че с валяк или голяма четка би било подходящо. Разбира се преди полагането керемидите ще трябва да се измият добре с водоструйка.
Доколкото четох течната гума се полага на няколко ръце в зависимост от каква дебелина да бъде слоят, издръжлива е на атмосферни влияния и лъчите на слънцето. Евентуално през период от 4-5 години може да се налага профилактично поставяне на "една ръка" от течната гума.
Това е само идея, ако някой е мислил по тази идея нека да сподели.
EDI - майстор
Няма смисъл от тази гимнастика.По-добре си купи нови керемиди и си оправи покрива.
svetliopi44 - Чирак...
И аз съм на това мнение.
За да спазиш технлогията ще ти излезне около 10лв. на м2 , при това със големи съмнения за качеството на полагане. Течната изолация е много хубва , но при снадките керемида с керемида незнам какво ще се получи.
infomar
Относно материала, който мисля че ще е подходящ за целта:

Изображение

Изображение

Предоплагам, че тази гъвкавост би удовлетворила някакво размърдване на керемидите. Дебелината на покритието също би покрило малки цепнатините. От съдържанието на продукта (.....пастообразна композиция, съдържаща битуми, полимери, каучук, омрежващи влакна (фибри) и други специални добавки.....Осигурява гумена безшевна мембрана.... дълготрайност на покритието от 20 години...Висока износоустойчивост и еластичност до 500%...Цвят: керемидено червен...) виждам, че има омрежващи влакна. което предполага, че биха се запълнили и по-големички отвори, но на покрива по принцип такива не би трябвало да има. Ако има предварително може да се запушат с хоросан или друга подходяща замазка.

С това полагане мисля да покрия няколко изисквания:
- здраво захващане на керемидите и предотвратяване "вдигането им от силен вятър;
- елиминиране всякакви пукнатини, дребни повреди, шупли или каквито и да са недостатъци причинени от остаряване или други причини по керемидите;
- създаване на водонепроницаема мембрана която не е поставена при направа на покрива ( има греди и летви с керемиди на тях. За да стане стабилно трябва да се махнат керемидите, после поставят дъски, мушама или мембрана, летви, отново керемидите.... и всичко това изискващо солидна инвестиция;
- предотвратяване "вдигане" на керемидите от белки или други животни, срещани по селата и не може да се предвиди в кой момент ще им скимне да те посетят и да проверя какво имаш в под покривното пространство;
- не се нарушава възможността за евентуален ремонт - изрязва се гумата около дефектиралата керемида, подменяне и отново боядисване с нова гума около нея;
Но при наличие на подобно покритие ще се намалят и евентуалните повреди.
- намаляване повредите по керемидите от счупвания. Дори и да се счупят, поради някаква причина няма да притече покрива;
- при наличие на 20 години живот на покритието (после я камилата, я камиларя!!) отпада всякаква поддръжка на покривното покритие;
- възможност след уекчаване керемидите по този начин, да се ходи по-безопасно по тях.

- за друго не се сещам.
torbalan - Дървен философ
къде се продава?
колко струва?
каква е технологията на нанасяне?
Tsilkov - майстор
svetliopi44 написа:
. Течната изолация е много хубва , но при снадките керемида с керемида незнам какво ще се получи.
Ще се получи една голяа глупсот за солидна сума пари - плосък покрив положен върху керемиди на скатен :? :lol:.Това си е дефекта на керемидите - като материал може да са вечни ,ама колко пукания,изхвърчания,пропускания ще видиш през това време :sad: .Според мен или си оправи керемидите ако още има хляб в тях ,или просто сложи т.н."метални керемиди" - те са цели листове и не пропускат.
infomar
torbalan написа:
къде се продава?
колко струва?
каква е технологията на нанасяне?
Търси в интернет "ТЕЧНА ГУМА АКРОФЛЕКС" (Моля да не се счита за реклама)
l_bonev - специалист
Прав е колегато като казва , че ще се получи една голяма глупост.Или го прави като хората ,или въобще не прави подобни шпагати.Това движение ще бъде само хвърляне на пари , а за работа да не говорим. [-X
infomar
l_bonev написа:
Прав е колегато като казва , че ще се получи една голяма глупост.Или го прави като хората ,или въобще не прави подобни шпагати.Това движение ще бъде само хвърляне на пари , а за работа да не говорим. [-X
На времето и майка ми говореше - "Не се жени за това момиче.....", но вече имаме 36 години съвместен брак :?
Ако някой има да казва нещо против идеята - да го направи обосновано, а не да пише, че ТАКОВА ЖИВОТНО НЕМА. Аз бих обмислил доводите за и против, но когато са доводи а не голи отрицания. Ако няма ОБОСНОВАНИ противни мнения, като се затопли ще направя проба на единият скат, па да видим ще яде ли Хасан баница. Разходите в сравнение със стандартната процедура ще са многократно по-малко при работеща идея.
torbalan - Дървен философ
единствения недостатък, дето се сещам е - какво ще правиш, ако се счупи керамида...

аз бих ползвал това за запушване на пукнатини там, където не би могло да се счупи...

примерно хидроизолация на течащата ми тераса :)

Тема "Въпрос за покриване на керемиди с течна гума." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: