• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
infomar
Разгледах форума, но не видях да е писано как се прави класическо пререждане на керемиден покрив. Като виждам и какви цени има (2000 лв/100 квадрата за труд!) си струва човек да се потруди.
Ако може тези които разбират да дадат някакви съвети.
Покривът за който става дума и искам сам да пререря се състои от керемиди директно на летви върху греди. Гредите са добре и не се нуждаят от подмяна, въпреки, че са доста старички. Има отделни места от където капе както и около комините които са с тръби. Няма да правя нищо друго освен ЧАСТИЧНО пререждане на разместени керемиди. Основен ремонт и поставяне на плоскости и изолация под тях - след 1-2 години при наличие на средства.
1. Мисля, от долната страна със стълба колкото мога да наглася разместените керемиди.
2. Да се кача от горе и вече внимателно да се до-нагласят тези които се вижда че са разместени и не съм нагласил от долната страна.
3. Около комините да се постави в основите им подходящ материал и измажат с подсилен с цимент хоросанов разтвор. Подхвърлят, че може да стане и с разтвор за плочки/теракот. За хидроизолация на комини има писано в различни сайтове предлагащи хидроизолационни материали.
4. Отново подмазване от долната страна всякакви останали пролуки... Целесъобразно ли е да се подмажат видими отвори от долната страна с разтвор? Евентуално този разтвор може ли да се почисти от керемидите в последващо пререждане?

Неясно:
1. Стъпване по керемидите. До сега когато съм се качвал на покрив, не съм се замислял къде и как да стъпвам, но не съм чупил керемиди (може би е било случайност!). Та в конкретният случай понеже керемидите са доста старички и под тях освен летвите и гредите няма друго, мисля, да използвам стар класически дюшек разрязан на две части, който да прехвърлям/поставям под мене на местата където ще стъпвам/работя. Също може и да закова подобен дюшек под някаква по-голяма плоскост, която да местя и така тежестта ми да се разпредели на по-голяма площ керемиди. Теглото ми е около 85 кг + кофа с материал около 10-20 кг!
2. Завързване с предпазен колан и въже е разбираемо.
3. Има ли някаква специфика и особености в пререждането? Слаби места, препоръки....
4. Какъв материал използвате за подмазване на керемиди -може ли да се ползв материал за лепене на плочки и има ли значение видът му? Подсилен с цимент хоросанов разтвор удачен ли е?
roofbuilding - специалист
Честно казано не си заслужава тази цялата дейност.
По-добре свали всичките керемиди, махни летвите, провери гредите в какво състояние са. Покрива със сигурност е крив. Варианта е следния: странично на реброто, с винтове за дърво, сложи две дъски дебели от 3см нагоре.Все едно дублираш реброто.Използвай канап с който ще изправиш повърхноста. Накови плътна дъсчена обшивка с дъски дебели 2,5см (по-евтино и правилно отколкото с OSB-плоскости.). Сложи си паропропусклива мембрана (дифузионо фолио).Накови си двойна скара с летви 3x4см и си нареди керемидите отново. Обшивките на комина направи ги от поцинкована ламарина. Смени си и улуците. Сложи си безшевни поцинковани улуци. Ако имаш средства може да си наковеш стрехата с нова ламперия или дюшаме. В общи линии това е което трябва да се направи.Всичко друго е безсмислено.Горе-долу става дума за 1500-1700 лв (материали).
infomar
Предвидил съм го това мероприятие, но не му е сега времето по различни причини - материалите са толкова, но за труд и други неща още два пъти по толкова.
А и не е трагично положението - трябва да се закърпи да изкара една-две зими максимум. 99% по селата покривите са такива и не са седнали масово да ги събарят и правят нови - всеки ремонтира.
Не споря, че това е оптималният вариант.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

п.с.
Целта е да се ремонтира първо къщата от вътре за да мога да се пренеса там и после на спокойствие да се направят нещата изискващи повече време и средства. Сега е отдалечена на 300 км....Затова и идеята ми е - кърпя покрива, ремонтирам вътре, местя се и вече основен ремонт на покрив и т.н.т......Оставам с впечатление, че никой по селата вече не ремонтира покриви - всички правят нови. Кой казва, че сме бедна страна :?
Последна промяна от infomar на чет фев 09, 2012 4:37 pm, променено общо 1 път.
Една къща се гради от фундамента, а се ремонтира от покрива. Съвета ми е направи си първо покрива.Тези снимки откога са?
infomar
Снимките са от преди да падне снега - преди 3-4 седмици.
Дано издържи.
infomar
Надявах се на някакви практични съвети или поне отговори на нещата които не ми са ясни, но явно никой не ремонтира покриви или въпросите ми са с повишена трудност. "Майсторите" няма да си кажат тайните, но някой обикновен човечец може пък да сподели. Ремонт чрез събаряне и правене по "книга" е ясно.
Ще се оправям както мога - проба/грешка.
Caxo - специалист
То още по-хубаво ще стане и ако направо си направи нова къща ама не е там работата...Към автора на темата: Качи се в подпокривното пространство и огледай къде са ти течовете и дали няма някъде изгнило за да знаеш да не стъпваш там. Всякакви матраци и хамаци са напълно излишни ! Освен да полетиш заедно тях друго невиждам какво може да стане... Просто си обуй един маратонки, които да не ся на гьон отдолу и тва е. Много е препоръчително покрива да е сух иначе си е опасничко. Принципно се предвижда около 100 кг. временен товар, точно заради хората, които ще ходят по покрива с кофите да мажат, така че споко - само изгнило да няма ! Забъркай си варо-циментов р-р. Аз на една кофа слагам май 2 мистрий цимент :? . Не ти трябва да е много силен, особено като мислиш след някоя година да го правиш на ново. Иначе има вероятност при последващо "чистене" на капаци и керемиди да счупиш някой. Нищо специално няма при нареждането, просто гледай добре да си лягат съседните керемиди в каналите.
schuldiner - майстор
infomar, имаш грешна представа какво ти е ясно и какво не. Обаче тоя покрив и не заслужава повече обяснения, така че действай както си си наумил.
valentin114 - специалист
http://www.cross.bg/1281463
Caxo написа:
То още по-хубаво ще стане и ако направо си направи нова къща ама не е там работата...Към автора на темата: Качи се в подпокривното пространство и огледай къде са ти течовете и дали няма някъде изгнило за да знаеш да не стъпваш там. Всякакви матраци и хамаци са напълно излишни ! Освен да полетиш заедно тях друго невиждам какво може да стане... Просто си обуй един маратонки, които да не ся на гьон отдолу и тва е. Много е препоръчително покрива да е сух иначе си е опасничко. Принципно се предвижда около 100 кг. временен товар, точно заради хората, които ще ходят по покрива с кофите да мажат, така че споко - само изгнило да няма ! Забъркай си варо-циментов р-р. Аз на една кофа слагам май 2 мистрий цимент :? . Не ти трябва да е много силен, особено като мислиш след някоя година да го правиш на ново. Иначе има вероятност при последващо "чистене" на капаци и керемиди да счупиш някой. Нищо специално няма при нареждането, просто гледай добре да си лягат съседните керемиди в каналите.
  • 1
  • 2

Тема "Частично пререждане на керемиди." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: