• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pileto3 - напреднал
Здравейте,
разполагам с мазе (първи етаж от къща на нивото на двора) 4x4.5 метра което
след месец или два ще трябва да преустроя в стая и мисля, че ще се понасъберат доста въпроси...
Цялата работа, е там, че се налага в тази стая да се изгради и тоалетна и това е най-сериозното
ми притеснение.
В момента има циментов под и измазани с вар стени, височина 2м.(все пак е мазе) и един прозорец
около 1.4x1.4м.Това което смятам да направя е да изкъртя пода и да изкопая около 15-20 см, да положа
някаква изолация (например фибран?) и отгоре лека замазка.Стените и тавана минерална вата за
изолация и гипскартон.Отоплението ще е с климатик.
Няколко въпроса:
1.Какъв под е най-добре да се направи, лесно, не много скъпо и може би основно сам да направя? Предполагам,
че и някаква хидроизолаця ще трябва да се направи? Засега това което бих могъл да направя е
след като изкопая до нужното ниво да направя една изравняваща замазка, отгоре един найлон за
хидроизолация, сед това фибран, мрежа и 3-4см или повече отново замазка? Или нещо друго?
2.Изграждане на тоалетната - гипскартон или итонг? Реално ще ми трябват 2 стени тъй като ще е в
единия ъгъл на стаята до която може лесно да се доведе канал.
3.Вентилацията - най-важното и най притеснителното за мен.Има наблизо комин който смятам да
ползвам за целта като до него ще стигна посредством алуминиева гофрирана тръба (за абсорбатор)
която ще скрия зад гк-а,Дали ще е достатъчен един вентилатор? Възможно ли е да сложа например
два (единия да вкарва въздух от близкостояща стълбищна пложадка снабден с някаква клапа?) или пък ще мирише от него?
Общо взето засега това са ми терзанията, но съм сигурен, че ще се породят още много въпроси в
процеса на работа...
Дълъг пост, но предварително благодаря на хорато които го прочетат и дадат някаква насоки.
Стефко - специалист
Мисля, че 2 м е твърде малко за таван на тая голяма стая. Помисли как окончателната височина да е поне 2,5 м.
VLADO66 - майстор
И да подкопае основите на къщата :? .Най-отдолу е хубаво да се положи 10см. слой дренаж който да се отведе нанякъде.
pileto3 - напреднал
2-та метра не са чак такъв проблем, тъй като става на въпрос за човек на възраст (1.65м) и освен това
помещението в което е живяла (става на въпрос за майка ми) досега не се различава много от това- даже са 1:1, просто другото "мазе" е преустроено
още при строенето на къщата и е избит още един прозорец и е положено дюшеме.
Сега се налага да се премести за огромно мое съжаление поради неблагоприятни за разказване истории, и за целта искам доколкото мога да направя уютна новата стая която ще трябва да е всичко в едно...
latrel - помощник
Изкърти сегашната замазка, под нея най-вероятно има сгур и след това е земята, събери сгурта в чували понеже може да я използваш за дренаж, изкопай колкото смяташ за достатъчно, сложи сгурта, нивелирай, найлон, след това фибран, армирана мрежа, замазка, паркет/балатум/плочки и си готов. Като изкопаеш пода може за по-сигурно да направиш хидроизолация на стената която се е открила при копаенето.
torbalan - Дървен философ
Да кърти готова замазка...
Вие май си нямата работа :)

Ако жената, дето ще живее вътре, няма притеснения с ниския таван - аз бих сложил едно дюшаме или тънък фибран и ламинат отгоре...

Относно вентилацията - pileto3, погледни как е реализирана в другото мазе, което казваш че вече е преправено на стая...
pileto3 - напреднал
@latrel -точно това смятам да направя към момента.
@torbalan - работа не е като да нямам, но все си мисля, че трябва да направя максимално каквото мога, за да се чувства комфортно-предвид, че до този момент не съм направил нищо....
Това с тънкия фибран го мислих (2-3 см + подложка по-дебела и ламинат), също и да сложа на тавана 2-3 см с дюбели, но незнам после какво следва - мрежа, шпакловка? - по-трудоемко ми се струва (копането никак няма да е лесно, но поне мога да копая ;-))) а да шпакловам таван хм.....) пък и незнам доколко ще е ефективно и по-скоро съм за гк на тавана с 4-5 см вата, а тогава вече 2-та метра ще станат 1.87-1.90 та затова и галимацията с копането, все пак не искам да стане землянка... сега като вляза на 2м (висок съм 1.76) е що годе приемливо.
Вентилация в другото мазе няма (там няма WC и не се е налагало).
Още не съм започнал да разчиствам мазето и все още обмислям кое как да направя, но искам да имам малко теоретична подготовка ;-)
Ако се живее над мазето - изолация на тавана не е крайно наложителна...
Направи конструкция за ГК - 3 см. мисля, че е възможно най-малкото разстояние...
Общо ще загубиш около 4 - 5 см.
Осветлението го направи лепнато на тавана - възможно най-плоското, което измислиш.

Аз съм висок 187см. и 4 години съм живял в такова мазе, дето беше високо 190 см.
Единственото нещо, с което не успях да свикна беше лампата - светеше ми директно в очите ;)

Пода е под земята - няма да е студен... може да минеш и само с ламинат и тънка подложка :)

За вентилация на банята - ако има някакъв комин, дето си сигурен че може да ползваш, според мен е достатъчно...
Въздухат ще намери от къде да влезе...

п.п.

Пропуснах - когато правиш отоплението - сложи някакво малко отоплително тяло в банята...
Колкото да я държи суха в студените дни...
pileto3 - напреднал
Над мазето етажа не е наш, тоест имаме съседи които влизат от друг вход, дали живеят там не съм сигурен, а дали отопляват още по-малко.
"Мазето" не е под земята - пада се партер тоест е на нивото на двора, не под него.
Осветлението ще са някакви луни или подобни вградени, полюлей ясно защо няма да слагам ;-))
Има комин наблизо който е ползван допреди няколко години и знам, че е само наш и няма да има проблем да се ползва за отдушник.
Когато поразчистя терена ще позамеря да видя колко е точно височината и колко е крива плочата отгоре и ще го мисля какво точно ще правя.
Варианта с 2-3 см фибран и отгоре ламината ми допада (че ще се спести голямата хамалогия и ще стане много бързо), но няма ли да "плава" ламината? или ако се
налепи фибрана няма да има проблем?
В къщи в една от стаите е така.
Забърках една саморазливна, излях я и горе-долу изравних...
След това наредих фибрана така, че да запълни стаята и върху него наредих ламинат...
Не съм лепил нищо.

Стаята последните две години я ползва големия ми син (на 11 години), което ще рече че варианта е устойчив...
  • 1
  • 2

Тема "Преустройство на мазе в стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: