• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
NGX - помощник
Живот и здраве започваме строеж на нова къща.
Тъй като сега са пости може ли за помощ какви са ритуалите при строеж на къща.
Ако не са пости бяха ни казали че се коли петел/агне и с кръвта му се пръскат основите, но сега при пости?
Споделете какво сте правили вие!
Chefo77 - майстор
Предполагам риба.
Имам спомен, че нашите като започнаха вилата, забиха някъде кръст.
И да знаеш - ПЪРВО се прави кенеф!
vsterev - специалист
Чувал съм, че някой колят кокошка, други пък агне, а аз не разбирам кому е необходимо да се прави това, все пак живеем в 21 век, и езичеството отдавно е заминало от нашите ширини.
schuldiner - майстор
Първо кенеф.
После банкет за комшиите, на които ще вгорчиш живота за известно време. Не е лошо да ги спечелиш ако не да помагат, поне да не пречат.
Ако искаш да е по традициите - църковни или езически - вярната дума е "оброк" (обещание). Примерно обещаваш като приключиш благополучно строежа да заколиш агне. На животното му чете поп, после го колиш и пак софра. Водосветът (на основите или на новия дом) си е отделно.
Какво се прави против магии, уроки и други простотии е "мътна и кървава", както се казва. В бабините деветини основно се бърка един принцип - че ритуалът следва събитието. Иначе се счита, че мислите за него, още повече действията по предпазването, го предизвикват. В същото време (в окултното няма логика), вярата, че сте направили необходимото, е достатъчна да нямате проблеми в бъдеще. Т.е. или нищо не правиш, или правиш това, което вярваш че е правилно.
VLADO66 - майстор
Не кокошка, а петел и се вари на курбан.
tanosliven - специалист
При мен ритуала е подписване на двустранен договор и гаранция за извършената работа . :-D
Lisko - майстор
Не разбрах - попа какво чете на агнето ? Приказка ? Правата му ? Или присъда?
dadko - майстор
Какво, като са пости? Коли го петела, или агнето и- у фризера. Никой не те кара да го ядеш.

Навремето просто не са започвали по това време строеж, а са гледали да го завършат.
marian1 - майстор
Да, на времето, майсторите са работели до Димитров ден ( началото на зимата) но както посочи по горе колегата, сега е 21век. Строи се денонощно, а в тази криза - когато има какво!
miroton - майстор
Я първо си завърши къщата и после почерпи.
  • 1
  • 2

Тема "Ритуали при строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: